ACTUALITATE 4 februarie 2009

Bârlogurile de urşi – localizate cu GPS

de Covasna Media | 679 vizualizări
Autorităţile locale ar putea avea la dispoziţie o hartă a tuturor bârlogurilor de urs din judeţ care vor putea fi localizate, cu o precizie de şase metri, cu GPS-ul.

Autorităţile locale ar putea avea la dispoziţie o hartă a tuturor bârlogurilor de urs din judeţ care vor putea fi localizate, cu o precizie de şase metri, cu GPS-ul. Directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna, Hobincu Zoltan, a declarat ieri că se lucrează la cartografierea tuturor bârlogurilor. Informaţiile astfel obţinute ar urma să fie folosite de primăriile din judeţ pentru a monta indicatoare, în zonele cu drumuri forestiere şi

Autorităţile locale ar putea avea la dispoziţie o hartă a tuturor bârlogurilor de urs din judeţ care vor putea fi localizate, cu o precizie de şase metri, cu GPS-ul.

Autorităţile locale ar putea avea la dispoziţie o hartă a tuturor bârlogurilor de urs din judeţ care vor putea fi localizate, cu o precizie de şase metri, cu GPS-ul. Directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna, Hobincu Zoltan, a declarat ieri că se lucrează la cartografierea tuturor bârlogurilor. Informaţiile astfel obţinute ar urma să fie folosite de primăriile din judeţ pentru a monta indicatoare, în zonele cu drumuri forestiere şi poteci, folosite de localnici şi turişti, pentru a-i avertiza că se expun pericolului de a se întâlni cu ursul. Potrivit lui Hobincu, această acţiune a început anul trecut, iar acum se desfăşoară în zona comunei Comandău, unde acum mai bine de două săptămâni un jandarm a fost ucis de o ursoaică cu pui de al cărei bârlog acesta s-a apropiat. Acţiunea de cartografiere ar urma să stabilească exact care sunt zonele de risc. „Urşii au bârloguri fixe, doar ursoaicele tinere obişnuiesc să-şi mai sape bârloguri provizorii la care uneori mai revin“ ne-a spus directorul APM, convins că nu există bârloguri de urşi în judeţ necunoscute măcar de pădurari.

Avem 700 de urşi

Potrivit evaluărilor APM, în judeţ sunt în jur de 700 de urşi. Asta în condiţiile în care suprafaţa acoperită cu pădure este de aproximativ 170.000 de hectare. „Ca să trăiască liniştit, un urs are nevoie de 10.000 de hectare” ne-a declarat Hobincu, ori în judeţ acest areal de „confort” este departe de a putea fi oferit animalului. Asta şi în condiţiile în care exploatările forestiere continuă şi tulbură şi mai mult comportamentul normal al ursului şi aşa destul de „înghesuit”. „Conform Uniunii Europene, ursul este o specie periclitată, la noi este ocrotită” a spus directorul APM, care a adăugat că este o problemă greu de gestionat, mai ales când apar şi interese economice legate de exploatarea cinegetică a acestuia. „Încercăm să gestionăm cât mai bine şi cotele de vânătoare care se alocă anual la urs, şi încercăm să aprobăm împuşcarea exemplarelor care atacă gospodării şi provoacă pagube, dar de obicei acestea sunt exemplare mici de 100 – 150 de kilograme, care nu prezintă interes pentru vânători care-şi doresc urşi cât mai mari” a completat Hobincu.

Adrian Moise

Teme articol: Mediu ursi Hobincu Zoltan
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.