ACTUALITATE 9 august 2018

Bărbat căzut într-o râpă, în Stațiunea Balvanyos

de Iulia Drăghici - Taraș | 1035 vizualizări

Un bărbat, căzut joi într-o râpă în zona Stațiunii Balvanyos a fost salvat de o echipă de căutare-salvare, formată din jandarmi din cadrul Postului Montan Șugaș Băi, un echipaj SMURD, membri ai Centrului Judeţean pentru Protecţia Naturii şi Salvamont Covasna. Turistul era conștient când salvatorii au ajuns la fața locului.  

"Astăzi echipa Serviciului Public Salvamont Covasna a intervenit la un bărbat în vârstă de 60 de ani, cetățean maghiar, care împreună cu familia sa se deplasa pe un traseu marcat în aproprierea Grotei Sulfuroase din Balvanyos, când a alunecat și a căzut în prăpastie. La fața locului s-au deplasat echipe mixte SMURD, IJJ Covasna și Salvamont. Evaluarea medicală și acțiunea de evacuare-salvare a victimei din abrupt s-a desfășurat integral sub comanda Salvamont Covasna întrucât zona era foarte accidentată și riscul de accidentare era mare. Cu ajutorul manevrelor de elevare bărbatul a fost evacuat și condus până la ambulanța SMURD unde s-a făcut predarea acestuia și s-a constatat că nu este nevoie de spitalizare. Salvamont Covasna recomandă pe această cale ca cei care se aventurează pe traseele montane din județ să dea dovadă de prudență, să se informeze în prealabil și în caz de urgență să apeleze numărul unic de urgență 112", transmite Salvamont Covasna. 

„Astazi, 09 august a.c., în jurul orei 14.41, Jandarmeria Covasna, a fost solicitată printr-un apel telefonic la SNAU 112, să intervină pentru salvarea unei persoane de sex masculin, căzute într-o râpă, aflată în zona Cimitirul Păsărilor-Grota cu Sulf din Stațiunea Balvanyos.

În cel mai scurt timp, s-a constituit o echipă de căutare-salvare, formată din jandarmi din cadrul Postului Montan Șugaș Băi, un echipaj SMURD, membrii ai Centrului Judeţean pentru Protecţia Naturii şi Salvamont Covasna, care s-au deplasat înspre zona indicată, în căutarea bărbatului căzut într-o râpă din apropierea traseului turistic pe care se deplasa împreună cu soția.

Ajunși la fața locului jandarmii au folosit manevre de coardă pentru a ajunge la victimă, au coborât o targă cu ajutorul căreia aceasta urmând a fi scoasă din râpă. Ajunși la victimă s-a constatat vizual că aceasta nu prezintă traumatisme, leziuni sau alte probleme fiind conștientă și cooperantă, aceasta fiind investigată și de echipajul SMURD prezent la fața locului după ce aceasta a fost scoasă din râpă de către jandarmi. 

Jandarmi prezenți pentru salvarea persoanei căzute în râpă au fost de asemenea solicitați să îndepărteze un urs ce se afla în zonă și reprezenta un pericol pentru turiștii ce se află cazați în această perioadă acolo”, arată un comunicat de presă transmis de Inspectoratul de Jandarmi al Județului Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.