ACTUALITATE 22 martie 2016

Baraolt: „Dacă va dura 20 de ani până se vor finaliza lucrările, atunci eu spun că e bine”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1478 vizualizări

Infrastructura, şcolile şi spitalul orăşenesc sunt priorităţile autorităţilor locale din Baraolt, potrivit primarului Lázár-Kiss Barna. Lucrările realizate în ultimii ani demonstrează faptul că eforturile lor s-au concentrat preponderent înspre aceste direcţii.

Primarul din Baraolt ne-a spus că printre cele mai importante lucrări realizate la nivelul localităţii se numără schimbarea totală a sistemului de canalizare, apă, apă pluvială, plus construirea staţiei de tratare şi epurare, proiect început în 2009 şi finanţat de Ministerul Dezvoltării. „În momentul de faţă, staţia de tratare este finalizată, iar staţia de epurare este în construcţie”, a declarat edilul, care a mai completat că în oraş reţeaua este finalizată în proporţie de 50%.

„Pe străzile unde a fost refăcut sistemul de canalizare am început şi lucrările de asfaltare şi modernizare. Anul trecut am reuşit să asfaltăm  o porţiune de 750 de metri din banii Primăriei. Consiliul Local a decis să facem un împrumut de 2,5 milioane de lei pentru a fi investiţi doar în infrastructură. În unanimitate, Consiliul a decis că modernizarea drumurilor este prioritară. Tot din acest credit va fi achiziţionat şi un autoturism care să fie folosit în interesul Primăriei”, mai spune edilul.

Lázár-Kiss Barna András a spus, de asemenea, că dispune de banii necesarii acestui stadiu de asfaltare. „Trebuie să spun că proiectul nostru se mişcă sistematic, pornind de la rutele principale din capătul oraşului, treptat, din stradă în stradă. Oamenii trebuie să înţeleagă că lucrurile trebuie făcute pas cu pas. De circa 40 de ani nu a mai fost făcut aici nici trotuar, nici asfalt, nici nimic. Dacă vor dura 20 de ani până se vor finaliza lucrările, atunci eu spun că e bine. Plus că lucrările de asfaltare se derulează în ritmul în care merg lucrările de canalizare”.

Mai mult, primarul ne-a menţionat că prin intermediul fondurilor din Primărie, cât şi cu sprijinul Consiliului Judeţean, toate satele aparţinătoare Baraoltului au drumurile principale asfaltate.

Printre lucrările de bază realizate la nivelul localităţii se numără şi reabilitarea şcolilor. Astfel, şcolile din Bodoş, Biborţeni şi Căpeni au fost reabilitate în ultimii ani de autorităţile locale. „Primăria poate contribui la calitatea învăţământului prin crearea de spaţii confortabile pentru elevi. Eu aşa consider. Am făcut destul de multe în privinţa şcolilor”, ne-a spus edilul din Baraolt.

Spitalul orăşenesc subordonat Consiliului Local

Primarul Lázár-Kiss Barna ne-a mai spus şi faptul că Spitalul orăşenesc din Baraolt este o prioritate pentru localitate şi satele învecinate. „Spitalul funcţionează printr-o colaborare cu Primăriile din satele vecine. Fiecare sat, dar şi oraşul contribuie cu un ajutor anual de 120.000 de lei fiecare, ca sprijin separat de cel oferit de stat, pentru acoperirea cheltuielilor de utilităţi publice. La reparaţii, în fiecare an ne ajută o organizaţie din Olanda. Anul trecut a adus calculatoare şi a refăcut toată infrastructura informaţională. În acest an şi-a propus să ne ajute cu reparaţii în sălile de la chirurgie. Este un mare ajutor. Vrem neapărat să păstrăm spitalul pentru că altfel, cea mai apropiată localitate unde este spital este la 50 de kilometri”, a declarat acesta.

Construirea unui parc industrial nu este o prioritate pentru Baraolt

Potrivit lui Lázár-Kiss Barna, nu neapărat construirea unui parc industrial poate aduce investitori la nivelul oraşului, ci mai degrabă infrastructura modernă şi funcţională. „Avem un fel de parc industrial, unde au sediul mai multe firme. Momentan ne-am ocupat doar de reabilitarea drumului de legătură între parc şi oraş, nu şi de modernizarea parcului. Am considerat că este mai important să existe infrastructură, după aceea să căutăm să aducem investitori în zonă”, ne-a spus primarul.

Calităţi de primar

Întrebat despre calităţile pe care trebuie să le aibă un bun primar, Lázár-Kiss Barna ne-a precizat că cetăţenii sunt cei mai în măsură să ofere un răspuns pe măsură. Deşi am fost de acord cu primarul, după o scurtă insistenţă acesta ne-a spus: „Primarul trebuie să fie un om al oamenilor. La mine toată ziua uşa este deschisă. Nu am program de audienţe strict. Oricine poate să vină oricând. Nu vreau să las pe nimeni să aştepte în Primărie. În al doilea rând, un bun primar rezolvă cu întâietate problemele cele mai importante ale cetăţenilor. Întotdeauna am crezut că cel mai bine pentru oameni este să fie pace în oraş. Mai mult, un bun primar nu trebuie să promită mai mult decât ceea ce poate face. Pot să stau în faţa oamenilor şi să le demonstrez că ceea ce am promis chiar am făcut”.

 

Teme articol: Baraolt infrastructura
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.