Balaurul din faţa Prefecturii rămâne în stand-by
În urma stopării lucrărilor de reamenajare a centrului orașului Sfântu Gheorghe de către Prefectura Județului Covasna care a descoperit că proiectul nu primise aprobare pentru PUZ din partea MApN și SRI, așa cum se pare că prevede legea, controversata movilă de pământ, proiectată sub forma unui balaur care ar fi trebuit să se întindă în fața clădirii Prefecturii și a Consiliului Județean, rămâne deocamdată în așteptare.
După ce Primăria a trimis solicitare de aprobare către cele două instituții, nu a primit răspunsuri care să îi poată permite continuarea proiectului. „Eu am primit răspuns, nu în termenul de 30 de zile, ci extra termenul de 30 de zile, atât de la Ministerul Apărării Naționale, cât și de la SRI. Ministerul Apărării Naționale spune că nu avizează PUZ-ul pentru că există o convenție între România și Federația Rusă cu privire la protejarea monumentelor și că acel bust din parc nu poate fi vizat”, a declarat primarul Antal Árpád.
El a informat totodată că în privința acestui subiect există două variante de a merge mai departe. „O variantă este să retragem PUZ-ul și să începem de la zero, cu specificațiile clare că acest PUZ nu se referă la monumentul sovietic, ci se referă la altceva, sau să așteptăm decizia instanței, cel puțin decizia de fond, să vedem ce spune instanța”, a spus el.
Spre deosebire de MApN, SRI a preferat să aștepte pronunțarea instanței înainte de a-și exprima un punct de vedere. „SRI-ul a spus că, având în vedere faptul că acest PUZ este în instanță, nu poate să își expună un punct de vedere și, după ce instanța se va pronunța, și SRI-ul va avea un punct de vedere”, a precizat Antal Árpád, care a adăugat că acest gen de aprobări i se solicită municipalității în premieră, deși înainte de acest proiect au mai existat cel puțin zece PUZ-uri între care niciunul nu a primit aprobare de la SRI sau MApN.