Baie tradițională la Pădureni
Consilierii județeni au aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii proiectului privind înființarea acesteia
Consilierii județeni au aprobat amenajarea la Pădureni, comuna Moacșa, a unei băi tradiționale care odată pusă în funcțiune ar urma să atragă un număr mare de turiști.
Potrivit proiectului, pe teritoriul judeţului Covasna există numeroase băi publice abandonate care de-a lungul vremii au fost folosite ca baze de tratament popular.
Consiliul Judeţean a iniţiat reabilitarea acestor locaţii, într-o primă fază fiind amenajată Baia Fortyogo din satul Peteni, comuna Zăbala.
În continuare se doreşte dezvoltarea acestei iniţiative prin dezvoltarea băii din Pădureni, astfel încât până la urmă se va crea o rețea de băi tradiționale în județ.
„Astfel, acești mici „magneţi turistici” deservesc populaţia din punct de vedere al curei balneare şi în acelaşi timp funcţionează ca „muzee vii” prin prezentarea tradiţiilor de utilizare a resurselor naturale în balneaţie şi în acelaşi timp sunt locuri de popas”, arată președintele CJ, Tamas Sandor.
Baia tradițională de la Pădureni va include un bazin din lemn de stejar cu dimensiuni 2x2 m cu un apostament de 1,5 m pe marginea bazinului pentru plajă și construirea unei case de saună din răşinoase. În interior va fi amenajată o cameră pentru saună cu o capacitate de 12 persoane şi o cameră pentru vestiar, depozit pentru lemne și sobă.
De asemenea, va fi construit și un trotuar din lemn între casa de saună şi bazin, se va amenaja un loc de foc, pavilion dotat cu masă şi bănci, un loc de joacă pentru copii și o toaletă. În vestiar va fi amenajată o expoziţie despre cultura băilor populare şi a saunelor tradiţionale.
Programul de reabilitare a băilor tradiționale a fost inclus în Programul de investiții în turism. În total, CJ Covasna și Ministerul Turismului vor investi în cinci băi tradiționale, dintre care cea mai mare este cea de la Hătuica, a cărei realizare se ridică la 1,4 milioane de lei. În celelalte patru locaţii mai mici - de la Turia, Cernatul de Sus, Pădureni şi Tălişoara - costurile se ridică în total la 600.000 de lei.