Baciul din Barcani a ieşit din greva foamei
După 3 zile de înfometare, ciobanul Vasile Giuglea din comuna Barcani a hotărât să înceteze greva foamei, pe care o începuse pentru a protesta împotriva numeroaselor nereguli legate de administrarea păşunilor comunei. Acesta a decis să părăsească adăpostul amenajat pe terenul din spatele Primăriei Barcani şi să se întoarcă pe păşunat la cele 700 de oi pe care le are la ora actuală în grijă.
Pentru rezolvarea situaţiei din comună, la finele săptămânii trecute a fost organizată o şedinţă în care au fost prezenţi membrii asociaţiei bărcănene, conducerea acesteia şi câţiva cetăţeni care au ţinut morţiş să îşi expună punctul de vedere. Din cauza faptului că au lipsit patru membri, şedinţa nu a fost declarată validă, şi deşi discuţiile referitoare la cele şapte probleme pe ordinea de zi, printre care cea a atribuirii păşunatului şi rezolvarea situaţiei baciului Vasile, au durat mai bine de 40 de minute, rezolvarea acestora a fost amânată timp de o săptămână, când va avea loc o nouă întâlnire în care reprezentanţii asociaţiei vor găsi soluţii pentru încetarea conflictului.
„Baciul Vasile a renunţat la greva foamei fiindcă a realizat că este o manieră extremă de a face dreptate. O să găsim rezolvări în condiţii mai puţin şocante, nu ne dăm bătuţi. Sperăm ca în urma şedinţei de joi să soluţionăm totul, nu ne aşteptam ca aceasta să fie amânată timp de 7 zile. Deocamdată aşteptăm să vedem ce se întâmplă săptămâna aceasta la noua întrunire. Ne dorim nespus să rezolvăm problemele, cele cu păşunatul în mod special, dar şi celelalte legate de comuna noastră, drumurile, podurile, iluminatul ş.a.m.d.”, a declarat fratele baciului Vasile, Alexandru Giuglea.
Ciobanul Vasile Giuglea a declarat greva foamei la începutul săptămânii trecute, în urma protestului unor bărcăneni nemulţumiţi, care au acţionat inedit aducând în faţa Primăriei 400 de oi, fapt prin care ei doreau să scoată la iveală numeroasele probleme cu care se confruntă comunitatea din Barcani, precum starea proastă a drumurilor comunale şi lipsa podurilor şi podeţelor, lipsa apei potabile în satele Lădăuţi, Sărămaş şi în unele zone ale comunei Barcani, lipsa canalizării, eronata gestionare a subvenţilor pentru păşuni, administrarea necorespunzătoare a pădurilor proprietate publică, suprafeţe mari au fost defrişate, o mare parte dintre aceste acţiuni fiind ilicite, lucrările de renovare ale Căminelor Culturale din Lădăuţi şi Sărămaş care durează de mai bine de 3 ani etc.