ACTUALITATE 31 mai 2010

BAC-ul se ţine!

de Covasna Media | 723 vizualizări
Colegiul Naţional Mihai Viteazul este singura şcoală românească din judeţ unde unii profesori nu vor să asigure prezenţa la proba de astăzi a Bacalaureatului. Supravegherea şi examinarea va fi susţinută însă de profesori de la alte şcoli. Prima zi de grevă generală pe perioadă nedeterminată din partea cadrelor didactice nu va opri susținerea probei C a Bacalaureatului – de limbi moderne – care este programată pentru astăzi, susține conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ). Proba de limbi moderne va avea loc astăzi în 19 licee şi grupuri şcolare din județ, dintre care în 16 probele se vor desfăşura normal. Pe de altă parte, în câteva școli din municipiu o parte din cadrele didactice au ales să nu intre la examenul de Bacalaureat, cel puțin aceasta era decizia ieri. Astfel, în Liceul Puskás Tivadar şi Berde Áron din Sfântu-Gheorghe, supraveghetorii vor fi detaşați din alte unități de învățământ, iar la Colegiul Național Mihai Viteazul (CNMV) profesorii au refuzat în mare parte să renunțe la grevă și dacă nu se schimbă nimic până în această dimineață, atunci atât supraveghetorii, cât şi profesorii examinatori vor fi delegați din alte unități şcolare, susține conducerea IȘJ.

Colegiul Naţional Mihai Viteazul este singura şcoală românească din judeţ unde unii profesori nu vor să asigure prezenţa la proba de astăzi a Bacalaureatului. Supravegherea şi examinarea va fi susţinută însă de profesori de la alte şcoli.

Prima zi de grevă generală pe perioadă nedeterminată din partea cadrelor didactice nu va opri susținerea probei C a Bacalaureatului – de limbi moderne – care este programată pentru astăzi, susține conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ).

Proba de limbi moderne va avea loc astăzi în 19 licee şi grupuri şcolare din județ, dintre care în 16 probele se vor desfăşura normal.

Pe de altă parte, în câteva școli din municipiu o parte din cadrele didactice au ales să nu intre la examenul de Bacalaureat, cel puțin aceasta era decizia ieri.

Astfel, în Liceul Puskás Tivadar şi Berde Áron din Sfântu-Gheorghe, supraveghetorii vor fi detaşați din alte unități de învățământ, iar la Colegiul Național Mihai Viteazul (CNMV) profesorii au refuzat în mare parte să renunțe la grevă și dacă nu se schimbă nimic până în această dimineață, atunci atât supraveghetorii, cât şi profesorii examinatori vor fi delegați din alte unități şcolare, susține conducerea IȘJ.

Dreptul la grevă vs. dreptul la educaţie

Șefa IȘJ, Keresztely Irma, a subliniat că deși cadrele didactice au tot dreptul la grevă și nimeni nu le îngrădește această posibilitate, dreptul elevului la susținerea Bacalaureatului atunci când a fost programat trebuie să primeze.

„Cred că trebuie să ridicăm un fel de barieră simbolică între cele două tipuri de acțiuni care vor avea loc. Pe de o parte organizarea Bacalaureatului, pentru a asigura continuitate și a asigura conform legii accesul la educația tinerilor, și dreptul de a susține un examen când este planificat.

Am apelat la directori și i-am rugat ca acest mesaj să fie transmis către profesori. Putem fi de acord cu ei în procent de sută la sută în privința revendicărilor, dar acum este important dreptul copilului de a susține examenul de Bacalaureat“, a declarat șefa IȘJ.

În opinia ei cam 25 – 30% din cadrele didactice din județ nu vor face grevă. Totodată, șefa IȘJ mai spune că ar fi bine dacă profesorii ar avea o empatie mai accentuată față de elevii din clasele a XII-a, care au nevoie de diploma de Bacalaureat pentru a avea acces la locurile din facultăți.

Presiuni ale liderilor de sindicat

„Ar fi penibil și totodată nedrept ca în Covasna, datorită unor lideri sindicaliști care sunt foarte agresivi și fac presiuni asupra cadrelor didactice să semneze aceste liste de aderare la grevă, să tăiem accesul absolvenților din acest an la locuri la facultăți (...) IȘJ și directorii ne ocupăm de organizarea Bacalaureatului, ca acesta să aibă loc în fiecare unitate, iar sindicatele se ocupă cu organizarea grevei și tot ce au de făcut. Cele două nu se pot intersecta, nici IȘJ și nici directorii nu au dreptul și nu au voie să facă presiuni asupra liderilor de sindicat, a profesorilor pentru a-i influența, ci doar prin dialog, discuții deschise pentru a-i determina să revină, dacă doresc, dar până la urmă opțiunea este individuală, iar sindicatele pot organiza greva, este dreptul lor, dar nici ei nu au dreptul să facă presiuni asupra colegilor pentru a subscrie listei privind participarea la grevă”, a mai declarat Keresztely.

Liderul IȘJ a spus că există exemplul privind exercitarea unor presiuni acolo unde liderul de sindicat este o persoană cu personalitate puternică și foarte agresivă, iar directorul este mai cu bun simț, și în acest caz primul exercită o influență mai mare asupra profesorilor, dintre care unii semnează și de frică pentru grevă.

La profesori, păreri împărţite, la elevi nu

Profesoara de limba engleză Raluca Andraș, din cadrul CNMV, a declarat că subscrie la greva generală care începe de astăzi, dar pe durata Bacalaureatului va participa la susținerea examenului. „Pentru copii o fac. Ni s-a spus clar că elevii vor fi oricum evaluați de profesori din alte școli dacă noi nu participăm la Bacalaureat, și nu este benefic pentru copii și nici nu ne convine ca munca noastră să fie evaluată de alții. Sunt copiii la mijloc”, a spus ea.

O altă profesoară, Mihaela Vulpe, a refuzat să comenteze dacă participă sau nu la grevă sau la Bacalaureat, afirmând că acest aspect nu ar fi treaba nimănui, și că este dreptul fiecăruia să facă sau nu grevă. În ceea ce-i priveşte pe elevi, aceştia susțin că vor să dea examenele aşa cum sunt programate.

„Sper ca profesorii să înțeleagă că BAC-ul este important pentru noi chiar dacă ei cer nişte drepturi meritate. Nu aş vrea să dau examenele cu alți profesori“ spune Andrei. „Ar fi bine dacă domnii profesori şi-ar rupe câteva ore din grevă ca să rezolvăm problema BAC-ului. N-aş vrea să mai stau în toamnă pe la uşile sălilor de clasă“, spune şi Dan, un alt elev care dă BAC-ul anul acesta.

Admiterea în pericol

În cazul în care un elev nu ia examenul la limbi moderne, el va putea participa la examenul de bacalaureat, dar nu va primi diplomă. Reexaminarea la limbă străină este posibilă numai în sesiunea examenului de bacalaureat din august, ca urmare ei ar putea să susțină examen la facultate numai în septembrie, pe locurile rămase libere după sesiunea din iulie.

În județul Covasna, cele trei confederații sindicale - Federația Liberă a Sindicatelor din Învățământ, Uniunea Pedagogilor din zona Tg.Secuiesc și cea din zona Întorsurii Buzăului - au anunțat că de luni se intră în grevă generală pe perioadă nedeterminată.

Ana Sidon

Sursa foto: realitatea.net

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.