ACTUALITATE 5 iulie 2017

Bac 2017 în Covasna: mai multe note de 10, dar procent mai mic decât media națională

de Iulia Drăghici - Taraș | 2366 vizualizări

„Rezultatul este unul acceptabil”, spune inspectorul școlar general, Kiss Imre

Încă o sesiune a examenului de Bacalaureat s-a încheiat cu emoții pentru absolvenții de liceu. Rezultatele, afișate miercuri, 5 iulie, după ora 12:00, plasează și anul acesta județul Covasna sub media națională, cu 67,61% promovați, în condițiile în care la nivel național 71,4% dintre elevi au reușit la examen, conform datelor inițiale, înainte de contestații. Vestea bună este totuși că în această sesiune de bacalaureat în județul Covasna s-au înregistrat mai multe note de 10 la disciplinele de examen față de anii trecuți, dar și că procentul a crescut cu 2% comparativ cu anul școlar precedent.

„În acest an Bacalaureatul a decurs în mod normal, nu am avut elevi eliminați, deci asta înseamnă că toți au fost disciplinați, dar și că pe parcursul anilor școlari elevii au realizat că fără muncă nu pot să obțină rezultate și astfel nu mai apelează la alte mijloace și la alte surse de informare. Acesta este un lucru îmbucurător. (...) Rezultatul obținut este unul acceptabil. Aș fi dorit să depășim și noi pagul de 70%, dar se pare că mai avem de lucrat. Avem un procentaj de promovare de 67,61%, înainte de contestații. E un pic mai mare, cu 2%, față de anul școlar trecut, dar știm că vorbim de o altă generație de elevi. (...) Pe categorii și pe probe de examen procentajele sunt asemănătoare cu cele obținute anul școlar trecut. Suntem mai bucuroși totuși pentru că sunt mai multe note de 10”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, inspectorul școlar general, Kiss Imre.

Dacă anul trecut la limba și literatura română nici un elev covăsnean nu a avut vreo notă 10, anul acesta două persoane au reușit să obțină nota maximă la această probă. Și la limba și literatura maternă – maghiară numărul notelor de 10 a crescut de la 42 la 51. La fel și la proba E c), de matematică, istorie, notele de 10 au crescut de la 40 la 68. Nici proba la alegere nu s-a lăsat mai prejos, astfel că numărul persoanelor care au luat nota maximă a crescut de la 16 la 23.

„Înseamnă că elevii s-au apucat de învățat și au înțeles că dacă vor cu adevărat, pot să obțină și la noi note de 10. Cu toate că nu am avut nici în acest an medii de 10, pe discipline de examen elevii au obținut mai multe note de 10”, a mai spus inspectorul general.

Topul liceelor în funcție de rata de promovare

Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe este pe locul I la nivel județean în ceea ce privește rata de promovare, conform rezultatelor inițiale, înainte de contestații. Din cei 111 elevi înscriși la examen, doar 4 au fost respinși, astfel că procentul de promovare la această instituție de învățământ este de 96,40%.

„Rezultatele obţinute de elevii noştri în această sesiune sunt îmbucurătoare. Avem o promovabilitate de 96,39 % care ne situează pe locul I la nivelul judeţului. Am analizat cu atenţie rezultatele obţinute de elevii noştri şi am constatat că avem foarte multe note de 10 la disciplinele de examen şi chiar dacă niciun elev nu a reuşit să obţină media finală 10 la toate disciplinele de examen, ne declarăm mulţumiţi. Bineînţeles că putem spune că rezultatele puteau să fie şi mai bune, dar ar fi interesant să facem o analiză pornind de la mediile de admitere ale acestor elevi în clasa a IX-a. Noi ştim bine că la admitere competiţia la nivelul colegiului nostru este foarte mică, se intră şi cu note mici şi credem că măiestria cadrelor didactice constă tocmai în această performanţă de a reuşi să aducă aceşti elevi la nişte rezultate foarte bune la examenele naţionale în condiţiile în care noi nu avem posibilitatea de a-i selecta pe elevi datorită numărului mic de elevi ce învaţă în limba română. Îi felicităm pe toţi elevii admişi şi le dorim succes la examenele viitoare. În acelaşi timp felicităm toate cadrele didactice care au depus eforturi suplimentare în munca lor la catedră şi le dorim o vară frumoasă”, a transmis conducerea Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.

Pe locul II în același top se găsește Colegiul Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, cu o rată de promovare de 93,95%. Acesta este urmat de Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe (92,31%), de Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului (88,50%) și de Liceul Teologic Reformat din Sfântu Gheorghe (75,44%).

„Cert este că elevii care s-au pregătit constant, patru ani de zile, acum se bucură de rezultate. (...) Avem foarte multe medii mari. Cea mai mare medie a fost 9,75 și peste 50 de elevi din cei 115 care au susținut examenul au avut medii peste 8. Este minunat! (...) Le doresc elevilor să intre la facultatea mult dorită și să-și urmeze întotdeauna visurile pentru că avem elevi buni și ne mândrim atunci când pleacă de la noi și auzim că sunt în universități de renume, iar dacă se și întorc la noi, în zona noastră să lucreze, cu atât mai mult ne bucurăm”, ne-a declarat și directoarea Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, Maria Bularca.

Topul elevilor cu cele mai mari medii

Alexandra Sandulea de la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din orașul Covasna a obținut cea mai mare medie din județ la Bacalaureat, 9,80. Aceasta este urmată de Monica-Elena Constandachi de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, cu o medie de 9,76. În clasament urmează la mică distanță două eleve ale Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, Mădălina – Georgiana Marin și Elena Mitrofan, ambele cu media 9,75. Mădălina Chițu de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe și Alexandra Maria Cristea de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” sunt următoarele în clasament, cu media 9,73.

„Pentru mine examenul de bacalaureat a fost în sine unul destul de ușor, având în vedere că m-am pregătit pe parcursul celor patru ani de liceu, însă nivelul de stres a fost într-adevăr unul ridicat. Nota pe care o am la acest examen are un procent mare în nota mea finală de admitere la facultate, așa că mi-am dorit să pot obține aici un punctaj cât mai ridicat. În ceea ce privește subiectele, pot spune doar că au fost mai ușoare decât la simulările din timpul anului și că am fost pregătită pentru exercițiile pe care a trebuit să le rezolv la fiecare materie. Mi-am dorit să obțin o medie peste 9,50 și am reușit acest lucru, cu 9,75. Sunt fericită de rezultatul meu. Încă îmi e greu să realizez că o dată cu examenul acesta s-a terminat și perioada de licean, însă cred că tot efortul a meritat, deoarece un rezultat bun te aduce mereu cu un pas înainte. Urmează o nouă etapă, examenul de admitere, iar după aceea pot spune bun venit verii în adevăratul sens al cuvântului. Ce îmi rămâne să confirm acum este că examenul de bacalaureat este, așa cum spun toți absolvenții, numai un obstacol, pe care cu efort și dăruire îl putem trece cu bine”, ne-a spus Mădălina Marin, de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, eleva cu una dintre cele mai bune medii din județ.

Subiectele au fost accesibile

Potrivit inspectorilor, dar și profesorilor, subiectele la bacalaureat de anul acesta, de altfel ca și anul trecut, nu au adus surprize și au fost accesibile tuturor celor care s-au pregătit constant și serios pentru „examenul maturității”.

„Subiectele au fost foarte asemănătoare cu cele de anul școlar trecut. Nu a fost diferență mai mare. (...) Niciun inspector școlar nu s-a plâns că ar fi fost subiecte mai grele. Cel puțin la limba română și la maghiară au spus că au fost subiecte foarte accesibile”, a declarat inspectorul Kiss Imre.

„Se putea lua bacalaureatul destul de ușor anul acesta, dacă elevii erau puțin atenți și dacă învățau. Cred că au avut noroc de subiecte accesibile. E clar că nu s-a dat nimic din ceea ce nu au făcut și nu au avut surprize. În general subiectele sunt de nivel mediu”, ne-a spus și Andreea Filofi, profesoară de limba română la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”.

Rezultatele finale vor fi afișare în 10 iulie

Totuși, cei care nu au fost mulțumiți de notele afișare au avut ocazia miercuri, în intervalul orar 16:00 – 20:00, să depună contestații.

„Elevii trebuie să semneze o cerere și un document că au luat la cunoștință că nota poate fi modificată în minus sau în plus. Cât primești la contestație, aceasta va fi nota finală. Cei care iau note de trecere, trebuie să se gândească foarte bine, pentru că dacă primesc note mai mici sau chiar zecimi în minus, acestea pot influența media generală și nu mai poate fi refăcută. Bineînțeles că pot să primească și în plus, dar indiferent cât primesc acum, se modifică și media. Cei care nu au trecut și au note mai mici și vor să promoveze fac aceste contestații și spun de obicei că nu au ce să piardă”, ne-a explicat inspectorul școlar general.

Contestațiile vor fi corectate în perioada 6 – 9 iulie a.c. în alt județ, dar încă nu se știe unde, ne-a mai spus miercuri după-masa inspectorul școlar general. Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat din 2017 vor fi afișate lunea viitoare, în 10 iulie.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.