ACTUALITATE 8 decembrie 2011

AVERTIZARE METEO: Vânt şi ninsori în mai multe judeţe PROGNOZA PE TREI ZILE

de Covasna Media | 41 vizualizări

INMH avertizează că urmează intensificari de vant ce vor depasi la rafala, local, 80-90 km/h. Fenomene meteorologice asociate: temporar ninsori, mai ales in Muntii Apuseni si in nordul Carpatii Orientali.

De asemenea, în judetele Alba, Brasov si Sibiu se vor semnala intensificari de vant ce vor depasi local 60-70 km/h. Avertizările sunt valabile până la ora 20.00.

În regiunile intracarpatice, iarna încearcă să-şi intre în drepturi. Nebulozitatea se menţine consistentă şi local sunt condiţii de lapoviţă şi ninsoare în Maramureş şi Transilvania, iar în rest, va ploua slab. La munte continuă să ningă. Vântul va fi sprinten, astfel încât temperatura resimţită va fi mult mai mică decât maximele termice cuprinse între zero grade în depresiunile intramontane şi 7 -8 grade în Banat. În sud, vreme cu vânt puternic. Trecerea frontului atmosferic rece înseamnă pentru aceste regiuni intensificarea vântului până la viteze de 50-60 km/h. Norii se vor perinda temporar şi pe arii restrânse vor lăsa şi câteva picături de ploaie. Valorile termice nu urcă mai mult de 8..9 grade.În Dobrogea, norii se regrupează şi local plouă slab. Vântul pătrunde serios şi în această regiune a ţării. Temperatura aerului nu diferă prea mult faţă de cea de ieri în jur de 8 grade la orele prânzului, atât în Constanţa, cât şi în Tulcea. În Moldova, norii se risipesc, iar temperaturile nu scad prea mult faţă de cele de ieri. Precipitaţii mixte vor cădea izolat în Bucovina, iar la munte trecător va ninge. La prânz, meteorologii prognozează 10 grade la Focşani, 9 grade la vaslui, 8 grade la Iaşi şi Bacău şi 6 grade la Suceava.

Vineri, presiunea atmosferică conferă vremii un aspect stabil. Norii se răresc şi lasă loc pentru o zi cu mai mult soare şi doar la lăsarea serii se accentuează nebulozitatea mai ales în vestul şi nord-vestul ţării, dar deocamdată fără precipitaţii. Vântul se mai linişteşte, dar tot se agită temporar în regiunile vestice şi pe crestele munţilor, semn că vremea bună, nu va ţine prea mult. Temperatura aerului va avea valori apropiate de normele climatologice ale datei, de la zero grade în depresiunile Carpaţilor Orientali până la 9..10 grade în dealurile subcarpatice din sudul şi estul ţării. În capitală, ca şi în restul ţării, se anunţă o zi frumoasă cu soare şi o maximă de 7..8 grade, resimţită la valoarea ei reală, în condiţiile în care vântul nu va mai trece de moderat. Sâmbătă, vremea se va încălzi uşor în cea mai mare parte a ţării astfel încât temperaturile vor fi cu 3..4 grade mai ridicate faţă de vineri, între 5 şi 13 grade, peste valorile obişnuite ale datei din calendar. În regiunile vestice, centrale şi nordice, cerul se va acoperi de nori şi temporar va ploua, iar în Carpaţii Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali câţiva fulgi de nea se vor strecura printre picăurile de ploaie. În restul ţării, se anunţă o zi frumoasă, cu soare şi nori doar de décor. Vântul va continua să prezinte unele intensificări pe crestele munţilor, iar în zonele mai joase nu va trece de moderat. Sâmbătă, o zi frumoasă şi în Bucureşti. Atmosfera va fi animată întreaga zi de razele soarelui. Vântul nu se arată prea îndrazneţ, iar încălzirea aerului se face progresiv de la minus 2..0 grade în zori pâna la 10 grade după-amiază.

Iată că iarna s-a instalat deja la munte, iubitorii sporturilor de iarnă au motive de bucurie. Norii acoperă cerul şi temporar ninge, iar stratul de zăpadă nou depus poate fi mai consistent. Vântul prezintă unele intensificări, iar mai ales pe creste va sufla tare şi în rafale. Temperatura aerului scade uşor astfel încât maximele nu vor trece de zero grade nici măcar în staţiunile situate la altitudini mici.

(realitatea.net)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.