Averile aleşilor locali - Episodul II: Consiliul Local Sfântu-Gheorghe - Şalupe, terenuri intravilane, obiecte de artă, drepturi de autor...
Pe site-ul Consiliului Local Sfântu Gheorghe (www.sfantu gheorgheinfo.ro) au fost postate declaraţiile de avere şi interese ale aleşilor locali, astfel încât acestea să poată fi consultate de către oricine doreşte. Declaraţiile de avere cuprind date despre posesiunile şi veniturile acestora, dar şi despre datoriile ori achiziţiile mai deosebite.
Şalupă şi concedii în Deltă - preferinţele unui preot unitarian
Cel mai bogat om din Consiliul Local Sfântu Gheorghe este, de departe, consilierul PCM Kovacs Istvan. Preot unitarian şi fost candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Covasna în 2008, Kovacs deţine câteva mii de metri pătraţi de terenuri intravilane, la Sfântu Gheorghe, Sâncrai şi Sfântu Gheorghe - Deltă, judeţul Tulcea. În ceea ce priveşte spaţiul de locuit, consilierul PCM are de unde alege: patru case, din care trei în Sfântu Gheorghe şi una la Sâncrai, plus o casă de vacanţă în Sfântu Gheorghe Deltă. Kovacs mai deţine, de asemenea, 120 de mp de spaţii comerciale la Sfântu Gheorghe, achiziţionate în 2006, potrivit propriei declaraţii. Consilierul PCM are un autoturism Volkswagen Polo, în vreme ce, pentru vacanţele din Deltă, are o şalupă, fabricată în 1988. În ceea ce priveşte datoriile, Kovacs are contractat un împrumut în Germania, de 450.000 de euro, scadent în 2016. Veniturile anuale ale consilierului pe ultimul an fiscal încheiat au însumat salariul acestuia de la Parohia Unitariană din Sfântu Gheorghe - 16.386 lei, indemnizaţia de consilier - 2.661 lei şi ajutorul pentru creşterea copilului acordat soţiei - 9.600 de lei.
Primarul Antal Arpad, pasionat de obiectele de artă
Un alt personaj ce dispune de o avere considerabilă este însuşi primarul Antal Arpad, acesta deţinând, potrivit declaraţiei de avere, 2.653 mp de teren intravilan şi două case de locuit, toate în Sfântu Gheorghe. Edilul şef nu posedă maşini, şalupe sau alte bunuri mobile, dar are o colecţie de obiecte de artă şi cărţi, în valoare de 15.000 de euro.
Potrivit declaraţiei de avere semnată de primarul Antal Arpad, obiectele de artă şi cărţile au fost dobândite între 1990-2007, astfel fiind evidente preferinţele timpurii ale edilului pentru obiecte rare şi de preţ. Primarul a acordat inclusiv două împrumuturi personale, unul de 34.723 lei, iar altul de 5.000 de euro, având, la rândul său, contractate patru credite de nevoi personale, din care unul este scadent în 2009 iar cel mai mare, în valoare de 162.169 de franci francezi, în 2036. Veniturile realizate de către Antal Arpad în ultimul an fiscal au însumat 32.979 lei indemnizaţia de deputat, până la momentul alegerilor din iunie 2008, şi 24.533 lei, indemnizaţia de primar, după alegeri. Acestor venituri s-a adăugat suma de 19.635 lei, provenită din închirierea unui imobil.
Viceprimarul Sztakics Eva (UDMR), nu deţine, conform declaraţiei de avere, niciun fel de teren, însă deţine, alături de soţ, un apartament şi o casă de locuit în Sfântu Gheorghe şi o casă de vacanţă la Ozun, moştenire a soţului. Sztakics mai deţine şi active financiare în valoare de 157.000 de lei. Veniturile familiei viceprimarului Sztakics pe ultimul an fiscal au fost de 30.000 de lei din indemnizaţia de viceprimar şi 24.000 de lei, venitul de la locul de muncă al soţului, cărora se adaugă dividende în valoare de 100.000 de lei.
Averi modeste printre restul consilierilor
Consilierul UDMR Mild Zoltan deţine, la rândul său, terenuri imobiliare în patru zone din Sfântu-Gheorghe, două case de locuit, tot în municipiu, precum şi un Opel Zafira. Acesta nu are o avere impresionabilă compusă din diverse colecţii de obiecte de artă, bijuterii şi cărţi rare, dar nu are, totodată, nici datorii. În anul financiar încheiat, Mild Zoltan a avut un venit total de 137.891 lei, provenit din salariul său de medic, cel de angajat al unei firme din Bucureşti şi indemnizaţia de consilier local, sumă căreia s-au adăugat 1.070 de lei, realizaţi de soţie, din activităţi independente.
Nici consilierul Alianţei Româneşti, Şerban Valeriu, nu se poate plânge că ar fi un om chiar sărac, acesta deţinând diverse suprafeţe de terenuri arabile şi păduri, două case de locuit în Sfântu Gheorghe (ambele provenite din moşte - niri), un depozit şi un grajd în Chilieni.
Acesta deţine un autoturism Renault Megane şi o utilitară Dacia. Consilierul Alianţei dispune şi de active financiare (conturi şi depozite bancare), din care o parte în lei - 26.227 de lei şi altă parte în valută - 10.400 de euro, în vreme ce veniturile familiei Şerban sunt completate din chirii ce însumează peste 6.000 de lei. Un alt consilier al Alianţei Româneşti, Niculae Ivan, deţine un apartament în Sfântu Gheorghe şi altul în Cluj-Napoca, peste cinci hectare de teren agricol şi un autoturism Hyundai, fabricat în 2008. Ivan deţine totodată mai multe active financiare în lei şi euro, dar are şi datorii de peste 30.000 de euro, contractate la diverse bănci. Veniturile familiei Ivan pe ultimul an fiscal au fost de peste 95.000 de lei, aici fiind incluse venituri din salarii, indemnizaţia de consilier, valorificarea unor produse agricole, încasarea unor sume din arendă, venituri din investiţii.
Gazda şi Guruianu, săracii Consiliului
Consilierul PCM Gazda Zoltan are 28 de hectare de teren agricol, din care 19 la Zăbala şi restul la Zagon, precum şi 0,17 ha – partea sa de moştenire a unui teren intravilan la Covasna. Gazda are în proprietate un apartament în Sfântu Gheorghe şi un sfert dintr-o casă la Covasna, provenită din moştenire. Consilierul mai deţine şi un autoturism Dacia 1310. Veniturile lui Gazda Zoltan pe ultimul an au fost de 8.547 de leisalariul de la Teatrul Tamasi Aron, unde este actor, 1.200 de lei proveniţi din colaborări în presă şi 3.007 lei din indemnizaţia de consilier, acestor sume adăugându-se salariu soţiei, în total de 8.298 de lei.
Alături de Gazda Zoltan, fostul consilier idependent Mădălin Guruianu se numără printre cei mai săraci aleşi locali. Astfel, acesta are 1.040 mp de teren intravilan la Sâncrai, fără alte posesii de case, apartamente, autoturisme. Guruianu mai are totodată şi două credite, din care unul de 20.000 de euro şi altul de 65.000 de lei. Veniturile lui Guruianu însumează salariul acestuia de director la o societate comercială - 9.138 lei, venituri din drepturi de autor - 43.200 de lei şi indemnizaţia de consilier - 2.985 lei.
Monica Rizea