ACTUALITATE 18 mai 2020

Aventură cu motocicleta într-un sit natural protejat, încheiată la spital

de Iulia Drăghici - Taraș | 3073 vizualizări

O aventură de duminică în munți cu motocicleta s-a încheiat cât se poate de rău pentru un tânăr în vârstă de 26 de ani din județul Covasna. Acesta s-a lovit grav, la cap și la umărul drept, după o căzătură. Polițiștii cercetează accidentul într-un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. Salvamontiștii, care i-au acordat tânărului primul ajutor, spun că zona în care s-a petrecut accidentul este una protejată, unde este interzis accesul cu mijloace motorizate.  

„Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Bodoc au fost sesizați duminică, în jurul orei 16:00, prin apel 112 cu privire la faptul că în munții Bodoc s-a produs un accident de motocicletă. Din cercetări, polițiștii au stabilit că în data de 17 mai, în jurul orelor 11:00, un bărbat în vârstă de 26 de ani, împreună cu fratele lui au plecat de la domiciliu, fiecare conducând câte o motocicletă pe drumuri de câmp și forestiere. În momentul în care au ajuns în Munții Bodoc, fratele tânărului de 26 de ani a observat că acesta a căzut lângă motocicletă și se afla în stare de semiconștiență”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Radu Stroe.

Accidentul s-ar fi întâmplat foarte aproape de vârful Bodoc, spune șeful Salvamont Covasna, care precizat că salvatorii a montani au primit apel 112 cu privire la caz în jurul orei 16:24.

Între timp, tânărul, originar din județul Covasna, a fost preluat cu o mașină de teren și adus la marginea pădurii, aproape de satul Bodoc, unde a primit primul ajutor de la salvamontiști.  

Noi am preluat victima, care era în stare destul de gravă. A fost adus cu o mașină de teren în satul Bodoc. I-am acordat primul ajutor. Era cu o motocicletă tip motocros. Avea echipament de protecție, dar probabil din cauza terenului și a vitezei a căzut. A suferit leziuni la umărul drept și la cap”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, directorul Centrului Județean pentru Protecția Naturii, Dezvoltare Rurală şi Salvamont Covasna, Leonid Moscviciov.

Ulterior, victima a fost preluată de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Covasna și dusă la Spitalul Județean Brașov.

Inițial la caz a ajuns un echipaj de tip B, iar apoi imediat a mers și un echipaj de tip C, cu medic, după ce s-a eliberat de la un alt caz. Pacientul a fost preluat și transferat la Spitalul Județean Brașov. Era lovit la cap și la umăr”, ne-a spus directorul SAJ Covasna, Cristian Cimpoi.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, a mai spus purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna.

Arie naturală protejată

Potrivit salvamontiștilor, zona în care s-a trecut accidentul este una protejată natural, unde accesul mijloacelor motorizate este, de altfel, interzis. Dar acesta nu este un caz singular, a punctat șeful Salvamont Covasna.

Trebuie foarte multă prudență pentru cei care se deplasează cu motocicleta în zone montane și bineînțeles trebuie să respecte și reglementările legii în vigoare. Mă refer aici la protecția naturii, a rezervațiilor naturale și a siturilor Natura 2000. Din păcate, se întâmplă foarte des astfel de încălcări atât la noi, cât și la nivel național. Acesta poate fi un semnal de alarmă. Pe toate teritoriile ariilor naționale protejate, rezervații naturale sit natura 2000 este interzis accesul mijloacelor motorizate, motociclete, ATV-uri, mașini 4X4, motociclete pentru enduro”, a spus Leonid Moscviciov.

Șeful Salvamont a subliniat și că în perioada viitoare vor avea loc controale în acest sens alături de alte structuri ale autorităților statului.

Sursă foto: Salvamont Covasna/Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.