ACTUALITATE 2 noiembrie 2022

Autostrada Brașov-Bacău: CNAIR pregătește relansarea licitației pentru SF

de Daniela Luca | 3117 vizualizări

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat miercuri că a început procedurile pentru a se relua licitația publică necesară pentru contractarea unei firme care să elaboreze studiul de fezabilitate (SF) necesar construcției autostrăzii Brașov-Bacău, care va traversa și județul Covasna. 

CNAIR a informat, printr-un comunicat de presă, că miercuri, 2 noiembrie, a transmis în SICAP (Sistemul informatic colaborativ pentru mediu performant de desfășurare al achizițiilor publice) documentația de atribuire pentru lansarea procedurii de achiziție publică „Finalizare Studiu de Fezabilitate Autostrada Brașov – Bacău”. 

„Durata contractului de proiectare este de 28 de luni, din care 24 de luni pentru finalizarea studiului de fezabilitate. După validarea documentației, CNAIR va putea lansa licitația propriu-zisă aferentă contractului de proiectare”, se arată în comunicatul semnat de CNAIR. 

Contractul semnat în urmă cu doi ani cu firma care trebuia să elaboreze studiul de fezabilitate este în procedură de reziliere, scrie economedia.ro. Aceeași sursă precizează că firma a cerut încetarea contractului pentru că nu se putea încadra în costurile inițiale, de aproximativ 20 de milioane de lei, iar CNAIR nu a găsit soluții pentru actualizarea contractului la valorile din piață. 

La începutul acestui an, locuitorii comunei Ilieni au strâns semnături pentru devierea traseului viitoarei autostrăzi Braşov-Bacău. Conform proiectului de atunci, aceasta ar fi trecut prin apropierea localităţii lor.

După cum arată proiectul prezentat în trecut, autostrada ar urma să străbată teritoriile a 15 localităţi din județul Covasna, respectiv Ilieni, Sfântu Gheorghe, Ozun, Reci, Ghidfalău, Moacşa, Boroşneu Mare, Dalnic, Cătălina, Târgu Secuiesc, Turia, Sânzieni, Lemnia, Mereni şi Breţcu. 

„Autostrada Brașov – Bacău are ca scop să asigure o legătură rutieră de înaltă calitate între regiunile Moldova și Transilvania. Proiectul va asigura realizarea unui sector de autostradă ce va face legătura între orașele Brașov și Bacău, acesta făcând parte din autostrada cu denumirea generică „Moldova”, indicativ A5 cuprins în MPGT și care realizează legătura între localitățile Brașov - Târgu Secuiesc - Onești - Bacău”, se mai arată în comunicatul transmis joi de CNAIR. 

Compania de drumuri mai informează și că, „având în vedere prioritizarea proiectelor realizată în cadrul Planului Investițional (P.I.), proiectul este cuprins în strategia de finanțare în cadrul noului Program Operațional Transport 2021-2027”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.