Autorităţile vor să înfiinţeze un parc zoologic în zona Şugaş Băi
Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe vor să înfiinţeze un parc zoologic în zona Şugaş Băi, care ar putea deveni o atracţie turistică, dar, în acelaşi timp, ar putea fi folosit şi pentru activităţi pedagogice şi educaţie ecologică.
Administratorul public al municipiului Sfântu Gheorghe, Czimbalmos Csaba, a declarat luni, că viitorul parc va găzdui doar animale sălbatice şi păsări specifice faunei Carpaţilor de curbură, nu şi animale exotice.
„Va fi o mică grădină zoologică, dar va avea şi alte activităţi. Va fi, de fapt, mai mult un parc tematic pedagogic, unde se vor putea ţine şi ore de biologie, zoologie în aer liber, de educaţie ecologică. Vor fi animale din zona noastră, deci nu lei, elefanţi, zebre, girafe sau alte animale de tipul acesta (...) Vrem să realizăm acest proiect împreună cu Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe, de fapt ei au venit cu propunerea şi sper să reuşim. În Occident aceste parcuri sunt foarte agreate de public. Sperăm să atragem şi turişti, dar nu neapărat din Honolulu, ci din împrejurimi”, a declarat pentru AGERPRES Czimbalmos Csaba.
Acesta a amintit că în urmă cu câţiva ani s-a mai discutat despre realizarea unui proiect de acest gen în zona Şugaş Băi, printr-o iniţiativă privată, care avea şi o componentă de agrement, dar care nu s-a mai materializat.
Proiectul Wild Park prevedea, printre altele, popularea cu circa 100 de animale sălbatice - cerbi carpatini, cerbi lopătari, căpriori, mistreţi, vulpi, mufloni, iepuri, lupi şi râşi -, construirea unor puncte de observaţie pentru turişti - foişoare şi observatoare închise dotate cu fotografii şi planşe explicative referitoare la animale -, precum şi a unui bordei tradiţional de pândă săpat în pământ, dar şi a unor poteci de vizitare accesibile tuturor categoriilor de vizitatori.
Viitorul parc zoologic ar urma să se întindă pe o suprafaţă de circa 16 hectare de păşune, pusă la dispoziţie de Primăria Sfântu Gheorghe, aflată în zona pârâului Nadăş, la vest de izvorul Honved.
„Întrucât parcul zoologic ar prezenta doar fauna din Carpaţi, întreţinerea şi funcţionarea lui sunt uşor de implementat, deoarece animalele sunt perfect adaptate condiţiilor de aici, nefiind nevoie de spaţii încălzite, iar hrană este disponibilă local (...) O astfel de instituţie este, de asemenea, generatoare de locuri de muncă, deoarece este nevoie de biologi specializaţi în animale sălbatice, animatori, personal administrativ şi îngrijitori de animale. În plus faţă de prezentarea animalelor, o gospodărie rurală, locuri de joacă, magazine mici şi o cafenea tip bufet ar face parcul zoologic şi mai atractiv”, se arată în proiectul de hotărâre care s-a aflat în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe.
Potrivit acestuia, parcul ar putea contribui la dezvoltarea turismului din judeţul Covasna, estimându-se că în primul an de funcţionare ar putea atrage circa 50.000 de vizitatori şi din al doilea an, între 65.000 şi 75.000 de vizitatori.