ACTUALITATE 14 iulie 2020

Autoritățile locale s-au întâlnit cu locatarii din blocul unde se va construi Design Bank

de Daniela Luca | 1038 vizualizări
O decizie în ceea ce privește continuarea lucrărilor va fi luată după efectuarea expertizei

Săptămâna trecută, câțiva dintre locatarii blocului blocul 13, de pe strada Kossuth Lajos nr. 10, acolo unde va fi construit Design Bank, centrul de inovare și start-up în locul fostului sediu al Băncii Naționale Române din Sfântu Gheorghe, au avut o întâlnire cu autoritățile locale. În cadrul ședinței, primarul Antal Árpád, viceprimarul Tóth Birtan Csaba și proiectantul au luat la cunoștință nemulțumirile și temerile locuitorilor, iar cei din urmă au primit promisiunea că situația va fi rezolvată în așa fel încât să se simtă în siguranță.  

Lucrările la Design Bank, centrul de inovare și start-up care va fi construit în locul fostului sediul al Băncii Naționale Române din Sfântu Gheorghe au fost sistate la mijlocul lunii trecute. Decizia a venit la două săptămâni după ce locuitorii din scările B și C ale blocului au trimis o sesizare la Inspectoratul Județean în Construcții Covasna prin care au ridicat problema structurii de rezistență a clădirii. 

O expertiză tehnică trebuia să aducă lumină în această situație, însă conform autorităților locale, după ce aceasta s-a finalizat, Inspectoratul de Stat în Construcții a mai solicitat expertului câteva date. Odată ce expertiza tehnică va fi completă, se va lua o decizie în ceea ce privește continuarea lucrărilor, spune Antal Árpád. 

„Eu cred că a fost o întâlnire foarte benefică și foarte sinceră. Am ascultat problemele expuse de locatari și la sfârșitul întâlnirii de la primărie, care a durat aproximativ o oră și jumătate, ne-am deplasat împreună la fața locului. L-am invitat la această întâlnire inclusiv pe domnul proiectant ca să poată să răspundă și dânsul la întrebările adresate de către locuitori. Eu pe de o parte i-am asigurat pe locuitori că lucrările se vor relua acolo în momentul în care vom avea o expertiză finală în ceea ce privește problemele ridicate de ei. Eu din informațiile pe care le aveam la momentul respectiv și pe care le am și acum, am fost asigurat de expert că lucrările care au fost acolo efectuate sub nicio formă nu au compromis structura acelei clădiri și că nu există motive de îngrijorare, dar trebuie să așteptăm varianta finală predată în scris. În cazul în care expertul va spune că eventual trebuie modificat ceva în proiect și trebuie întăriri sau altceva, vom face aceste lucruri”, ne-a spus Antal Árpád. 

Unii dintre locuitorii care au participat la ședință ne-au spus că sunt mulțumiți că au putut să discute cu autoritățile despre problemele ivite odată cu începerea lucrărilor, dar și că sunt în continuare îngrijorați pentru structura clădirii și cred că ar fi nevoie de lucrări de consolidare. Autoritățile spun însă că doar specialiștii în domeniu pot să se pronunțe în această privință. 

Tehnologia utilizată de constructor a ridicat semne de întrebare 

În ceea ce privește fisurile apărute în pereții apartamentelor din bloc, autoritățile precizează că își vor asuma repararea dacă se va dovedi că sunt cauzate de lucrările de la Design Bank. 

La rândul lor, locuitorii spun că acestea ar fi apărut din cauza tehnologiei pe care o consideră neadecvată pentru astfel de lucrări. 

„Așa cum au spus dânșii, tehnologia pe care a folosit-o constructorul a creat acel disconfort și am spus că dacă cineva depune în scris că, de exemplu, consideră că în apartamentul lui s-a întâmplat ceva, mă refer la acele crăpături, atunci evident eu voi trimite un expert în casele lor ca să facă o evaluare, inclusiv al motivelor și al costurilor de reparație, după care în funcție de acel raport al expertului, o să găsim soluții, ori de la proiectant, dacă proiectantul a greșit, ori de la constructor, dacă el a greșit, să îi despăgubim pe acei oameni. Așa ne-am despărțit că lucrările rămân oprite până la sosirea expertizei finale și în funcție de ce scrie în acea expertiză, vom lua deciziile necesare. (...) Până la urmă Inspectoratul de Stat în Construcții lucrează cu experți autorizați și fiecare expert își asumă ceea ce scrie și din punct de vedere formal, trebuie să corespundă legislației expertiza care este depusă. Din datele preliminare pe care le am, nu se pune problema să fim foarte îngrijorați. Așteptăm soluțiile finale și în momentul în care le avem, vom lua deciziile cu privire la continuarea lucrărilor”, a explicat primarul.  

Ce spune proiectantul? 

Proiectantul Áron Török ne-a spus că proiectul investiției nu prevedea nicio intervenție la structura portantă a blocului și că firma de construcții a ținut cont de acest fapt. Totuși, pentru că nu au fost specificate clar instrucțiunile privind modul de demolare, proiectantul a fost amendat. 

„Toate părțile au povestit suferințele și problemele lor (n. red. la întâlnirea de săptămâna trecută). Nu știu cât de mult s-au apropiat opiniile, dar ideea este că acum așteptăm o rezolvare și o expertiză tehnică care să fie acceptată de Inspectoratul de Stat în Construcții și să fie aprobată sau acceptată de toate părțile. Este foarte greu pentru că locuitorii sunt convinși că structura portantă a blocului a suferit ceva, fapt pe care eu ca proiectant nu îl pot susține. Am fost și la fața locului, ne-am uitat peste tot șantierul și nu am găsit nicio urmă de avarie și în proiect noi nu ne-am atins de structura portantă deloc. Nici la execuție nu s-a atins de structura portantă a blocului. Cred că acest fapt a fost acceptat și de locuitori. Ei susțin însă că poate structura ar fi avariată din cauza modului în care au fost executate demolările. Încă nu știu ce teste trebuie să se facă sau ce expertiză poate să examineze acest lucru. Eu sunt arhitect, nu sunt proiectant de structură. Eu încă nu m-am întâlnit cu situații în care să fie nevoie de asemenea teste sau cu asemenea echipament care ar putea detecta avariile care nu sunt vizibile. (...) Noi am și fost amendați pentru că proiectul tehnic conținea foarte puține instrucțiuni privind modul de demolare. Chestia asta a fost remediată între timp, deci am predat constructorului și Inspectoratului de Stat în Construcții un caiet de sarcini pentru lucrările de demolare”, ne-a spus luni proiectantul Áron Török. 

Expertul: „Mingea nu e la mine”

Benke István, expertul din Târgu Mureș, ne-a spus că a finalizat procesul de evaluare a clădirii, însă ulterior i-au mai fost cerute niște completări, iar din acest motiv verdictul întârzie să apară. 

„Mingea nu e la mine. (...) După ce am predat expertiza, m-a sunat domnul inspector-șef că nu trebuia să răspund la întrebările din procesul verbal, pentru că acesta nu este public. Am primit o sesizare oficială în data de 1 iulie, deci acum 12 zile și imediat am cerut niște clarificări de la șeful de proiect, de la domnul arhitect Török și de la domnul inginer Bács. Din partea proiectantului de rezistență încă nu am primit răspuns. Deci nu este pe terenul meu mingea. Eu aș vrea să termin. Ce decizii aduce Inspecția și respectiv primăria, nu mai depinde de mine. (...) Eu am modificat, dar încă nu am trimis fiindcă aștept din partea proiectanților niște lămuriri”, ne-a spus expertul.  

Modalitatea prin care s-a evaluat starea clădirii a fost decisă de expert, spune Benke István. Totodată, specialistul susține că din evaluările efectuate reiese că structura de rezistență a clădirii nu este afectată, iar acest lucru înseamnă că nu ar mai fi nevoie de reconsolidări. 

„Am precizat în expertiza mea că ceea ce s-a făcut, scoaterea zidurilor despărțitoare, rearanjarea, nu influențează rezistența, stabilitatea și durabilitatea în exploatarea blocului, fiindcă acest bloc este un bloc pe cadre de beton armat, stâlpi și grinzi și zidurile de compartimentare nu influențează structura. Deci nu ar mai fi nevoie de reconsolidări, pentru că sunt acolo trei nuclee de beton, unul central și două laterale și acelea contribuie la preluarea tuturor torsiunilor. Dacă cineva are altă părere, poate să comande zeci de expertize de la alți experți. Eu îmi susțin părerea că nu este în pericol blocul”, ne-a mai spus expertul. 

Conform acestuia, lucrările de demolare încă nu s-au finalizat. Ar mai fi o scară care trebuie demolată, iar constructorul ar urma să închirieze un utilaj performant cu care să termine aceste lucrări, spune Benke István. 

Ordinul de începere a lucrărilor la Design Bank a fost dat în a doua jumătate a lunii mai a acestui an.

Lucrările s-au oprit, însă, pe data de 11 iunie, la două săptămâni după ce a fost trimisă o sesizare a locuitorilor către Inspectoratul Județean în Construcții Covasna. 

Inspectoratul a inițiat atunci o expertiză tehnică, al cărei scop este să stabilească dacă a fost sau nu afectată structura de rezistență a clădirii. Inspectorii în construcții au transmis, ulterior, pentru Observatorul de Covasna, că au găsit și câteva nereguli, printre care neconcordanța între proiectul tehnic și expertiza tehnică, dar și „lipsă caiete de sarcini și instrucțiuni tehnice privind lucrările de demolare/desfacere”. 

Termenul de finalizare a lucrărilor este de 2 ani de la emiterea ordinului de începere, însă autoritățile locale au declarat în cadrul unei conferințe de presă din luna mai că speră ca până la sfârșitul anului viitor clădirea să fie dată în folosință. Nu se știe deocamdată cât va dura această pauză și în ce mod se va răsfrânge ea asupra termenului de finalizare a lucrărilor. În plus, un alt semn de întrebare care încă plutește în aer este dacă frica și incertitudinea locuitorilor vor dispărea odată cu verdictul expertului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.