ACTUALITATE 28 februarie 2017

Autorităţile întorsurene caută profesionişti pentru coordonarea centralei termice

de Iulia Drăghici - Taraș | 1385 vizualizări

În maximum patru luni, centrala termică din Întorsura Buzăului va trebui să aibă un consiliu de administraţie profesionist, numit prin concurs de o firmă specializată

Consiliul Local din Întorsura Buzăului a aprobat în şedinţa ordinară de marţi, 28 februarie a.c., începerea procedurii pentru contractarea unei firme de recrutare şi resurse umane. Aceasta va avea rolul de a selecta candidaţii care vor ocupa funcţia de membri în consiliul de administraţie al Societăţii Termo Întorsura SRL, respectiv al centralei termice a oraşului.

„Consiliile de administraţie înseamnă nu numai decizie, ci şi responsabilitate, ca atare trebuie să propună cu necesitate ideea de progres în administraţie. De aceea nu o să numim noi un consiliu de administraţie, ci vom organiza o procedură, un concurs, se înscrie cine satisface condiţiile din lege. Chemăm o firmă specializată să organizeze concursul ca să nu fie discuţii că numesc eu pe cineva anume. Aici trebuie să angajăm trei persoane care să conducă centrala”, a spus primarul Leca Băncilă în luarea sa de cuvânt din cadrul şedinţei de Consiliu, adăugând că legea care cere ca o astfel de societate să fie condusă printr-un consiliu de administraţie specializat „e o prevedere justificată, pentru că în alte condiţii nu se conduce cu bune intenţii”.

Pentru a promova concursul, candidaţii vor avea de îndeplinit mai multe cerinţe, printre care şi redactarea unei scrisori de intenţie, proba de dosar, dar şi un interviu pe baza unor întrebări dintr-o legislaţie dată. Potrivit prevederilor legale, cel puţin doi dintre membrii din consiliul de administraţie trebuie să aibă studii economice sau juridice, cu experienţă de minimum cinci ani în domeniu.

O parte dintre consilieri şi-au exprimat temerea legată de condiţiile de selecţie mult prea exigente, dar şi de responsabilitatea pe care acest post o reprezintă, lucruri care ar putea crea greutăţi în identificarea candidaţilor.

„Eu cred că va fi foarte greu să găsim pentru Societatea Termo candidaţii. Nu e de joacă, e o responsabilitate mare şi oricum, abia am reuşit să constituim acum un consiliu provizoriu”, a spus viceprimarul Ştefan Platon, susţinut de alţi consilieri.

În prezent, centrala este condusă în regim de provizorat

Primarul Leca Băncilă a declarat pentru „Observatorul de Covasna” că de săptămâna viitoare, când se va aproba bugetul local, vor începe procedurile de contractare a firmei de recrutare şi că termenul maxim pentru formarea consiliului de administraţie este de patru luni.

„Momentan avem sub formă de provizorat un consiliu de administraţie, dar şi un director. În momentul în care avem un consiliu întemeiat pe lege, el îşi va angaja un director al centralei”, a spus edilul întorsurean, care a subliniat că datoria consiliului va fi să verifice şi dacă directorul este „valid din punct de vedere al performanţelor”.

Centrala termică din Întorsura Buzăului a creat de-a lungul timpului multe probleme atât oamenilor, cât şi autorităţilor, din cauza defecţiunilor, dar şi din cauza unei gestiuni nespecializate.

Centrala furnizează agentul termic pentru aproximativ 5.000 de locuitori ai oraşului Întorsura Buzăului din zona blocurilor de locuinţe, dar şi pentru instituţiile aflate în zona centrală a localităţii. Aceasta funcţionează din anul 2004 şi a fost construită printr-un program de mediu, promovat de Guvernul României de la acea vreme şi Guvernul Danez prin Agenţia Daneză pentru Protecţia Mediului. Din 2008, centrala termică a început să genereze pierderi la nivelul bugetului local pentru că preţul biomasei necesare funcţionării a crescut considerabil, iar numărul beneficiarilor a scăzut constant. În 2016 s-a demarat proiectul de construire a unui depozit de produs şi stocat biomasă. După ce a funcţionat o perioadă, o piesă a maşinăriei de produs biomasă s-a defectat, iar centrala a funcţionat în regim de avarie, fapt care a adus cu sine alte probleme şi defecţiuni.

Chiar dacă centrala creează multe probleme şi este prea mare pentru necesităţile oraşului, autorităţile locale nu pot să renunţe la această investiţie pentru că sunt obligaţi prin contract să o menţină în stare de funcţionare până cel mai devreme în 2018, astfel că soluţia unui management profesionist este cea mai potrivită pentru a reduce pierderile atât la nivel de buget, cât şi la nivelul confortului cetăţenilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.