ACTUALITATE 30 aprilie 2021

Autoritățile din Sfântu Gheorghe solicită, prin Guvern, Casa de Cultură a Sindicatelor, fostul poligon și vechiul abator comunal

de Iulia Drăghici - Taraș | 1943 vizualizări

Autoritățile din Sfântu Gheorghe vor înainta Guvernului solicitări oficiale pentru trecerea din domeniul public al statului în administrarea Consiliului Local a unor obiective care în prezent zac în paragină. Este vorba despre Casa de Cultură a Sindicatelor, fostul poligon de tragere al armatei și clădirea vechiului abator comunal. 

Consilierii locali din Sfântu Gheorghe au aprobat în unanimitate, în ședința ordinară din 29 aprilie a.c., printre altele și trei proiecte, prin care aleșii își dau acordul ca autoritățile locale să încerce să preia în administrare trei obiective ale statului. Pentru două dintre acestea, Casa de Cultură a Sindicatelor și poligonul Ministerului Apărării Naționale, nu sunt primele încercări de acest gen. 

Casa de Cultură a Sindicatelor  

Printre hotărârile adoptate joi se numără și cea privind „aprobarea solicitării transmiterii unui imobil din domeniul public al Statului și din folosința Uniunii Generale a Sindicatelor din România - București, în domeniul public al municipiului Sfântu Gheorghe și în administrarea Consiliului Local al Municipiului Sfântu Gheorghe”. Cu alte cuvinte, autoritățile locale au început un nou demers, via Guvern, să preia clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor. 

Nu am certitudinea că se va putea pune pe Ordinea de Zi a Guvernului, dar trebuie să încercăm. Am mai avut o asemenea încercare, în urmă cu mai mulți ani, când am solicitat Guvernului, s-a și elaborat la momentul respectiv proiectul de Hotărâre de Guvern, a și fost semnat de ministrul dezvoltării la vremea aceea, însă ministrul justiției nu a semnat argumentând că nu poate să fie retras dreptul de folosință al sindicatelor fără acordul sindicatelor. Iar neexistând Sindicatul, nu poate să dea acordul. Situația s-a schimbat oarecum prin faptul că în ultima perioadă s-a degradat foarte mult clădirea. 

Noi acum solicităm Guvernului să retragă dreptul de folosință, ceea ce este practic o sancțiune și este un gest unilateral. Deci nu trebuie să ceară acordul celui care are în folosință, pentru că eu cred că putem demonstra fără un dubiu că sindicatele nu s-au comportat ca buni gospodari în ceea ce privește utilizarea acelei clădiri. Am făcut și acea plângere penală și încercăm acum pe acest drum să obținem dreptul de proprietate asupra acelei clădiri”, a declarat primarul Antal Árpád joi, într-o conferință de presă. 

Fostul poligon de tragere 

Potrivit primarului, sunt 10 ani de când poligonul de tragere al Ministerului Apărării Naționale nu mai este folosit în scopul în care a fost creat, ci, pentru că nu a mai fost omologat, în ultimii ani, a fost mai degrabă loc de pășunat. Ar fi vorba de 70 de hectare de teren, aflate în proprietatea statului, pe care primăria le dorește pe fondul faptului că „municipiul Sfântu Gheorghe are un deficit mare de terenuri pentru extinderea cimitirului comun” și al faptului că „municipiul se confruntă cu lipsă de teren pentru înființarea parcărilor din jurul cimitirelor”, după cum se arată în hotărârea adoptată joi. Același act prevede că „pe terenurile transmise se vor realiza investiții de interes public”. 

Vechiul abator comunal 

A treia solicitare pe care o va face primăria către Guvern se referă la fostul abator public, de pe strada Mikes Kelemen, care în prezent este în administrarea ACR (Automobil Clubul Român) și în proprietatea statului. 

Situația este aproape asemănătoare cu cea a Casei de Cultură, numai că nu este așa la vedere. Diferența este că acea clădire este monument istoric. (...) Acolo situația este mai bună din punctul de vedere al faptului că fiind monument istoric, celor de la ACR li s-a făcut o plângere penală. Legea spune foarte clar că monumentele istorice trebuie întreținute, iar cei de la ACR ar fi de acord să renunțe la dreptul de folosință”, a spus joi primarul. 

Dar nici aici nu este așa de simplu de rezolvat problema pentru că, se pare, Ministerul de Finanțe ar fi transmis autorităților că acel imobil nu apare pe inventarul bunurilor care sunt în proprietatea statului, din spusele edilului.

Salvator ar putea fi un proiect de lege, a precizat primarul, care a trecut deja de Camera Deputaților și de comisiile de specialitate din Senat și urmează să fie adoptat în plenul Senatului, și care prevede că acele imobile pe care statul nu le-a îngrijit, să poată fi preluate în acest scop de autoritățile locale. 

În momentul în care autoritățile locale au vrut să ceară, statul a spus „nu putem să dăm pentru că nu sunt actele în regulă”. Acum, această lege spune că dacă autoritățile locale doresc să ceară de la stat ceva care nu este în regulă, să poată fi transferat dreptul de proprietate, iar autoritățile locale să aibă termen până la 31 decembrie 2023 ca în locul statului să intabuleze, topografieze, să facă tot ce nu a avut timp statul român în ultimii 30 de ani să facă. Mergând pe această idee, eu sper că o să reușim să obținem dreptul de proprietate asupra acelei clădiri”, a spus primarul. 

Cât despre viitorul imobilului, dacă el va intra în administrarea municipiului, edilul-șef a spus că prioritatea este curățenia. 

Ne dorim foarte mult să facem curățenie, după ce facem curățenie să reabilităm acea clădire, care este monument istoric și după aceea să o integrăm în viața orașului. Sunt mai multe idei, nu vreau să le spun acum, că nu are rost până nu este al orașului. (...) Beneficiul numărul unu va fi că va fi curățenie. Beneficiul numărul doi va fi că va fi reabilitat”, a spus Antal Árpád. 

Edilul a spus că nu se poate exprima în privința șanselor ca aceste hotărâri să fie adoptate de Guvern. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.