ACTUALITATE 4 iulie 2022

Autoritățile covăsnene și brașovene, în vizită cu ministrul Dezvoltării la Aeroportul Brașov

de Iulia Drăghici - Taraș | 1650 vizualizări

Antal Árpád: „Acest aeroport este și al nostru, al celor din județul Covasna”

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a fost luni într-o vizită de lucru în județul Brașov. Cu acest prilej, a urmărit de la fața locului și stadiul lucrărilor la Aeroportul Brașov. A fost însoțit în acest demers de prefectul de Brașov, Mihai Cătălin Văsii, președintele Consiliului Județean, Adrian Ioan Veștea, dar și de președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, și alții.

În conferința de presă organizată la aeroport, după vizita în locația din Ghimbav, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a spus: „cred că este un model foarte bun de inițiativă locală. (...) Este foarte important că această investiție a pornit de jos, a pornit din nimic, din niște terenuri luate de la un institut din domeniul agriculturii. (...) În acest moment, cred că este clar pentru toată lumea: există o perspectivă în timp care poate fi cuantificată când acest aeroport își deschide porțile”.

Președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, a vorbit în același context despre impactul pe care această investiție îl va avea chiar și asupra județului Covasna, nu doar din punct de vedere turistic, ci și economic.

Interesul nostru este ca acest aeroport să funcționeze cât mai rapid și cât mai urgent. Am fost alături de cei din orașul și din județul Brașov de la începuturi. (...) Am făcut lobby politic, pot să spun asta public, pentru că este un interes foarte, foarte conturat din partea cetățenilor din județul Covasna, din partea autorităților. Acest aeroport înseamnă nu numai turism, ci și relansarea economică a zonei, pentru că se știe foarte clar că în jur de 60 de kilometri în jurul unui aeroport este o relansare economică”, a spus luni, la Aeroportul Brașov, și președintele CJ Covasna.

Despre importanța investiției pentru județul Covasna a vorbit și primarul din Sfântu Gheorghe, care a punctat că „acest aeroport este și al nostru, al celor din județul Covasna. Este un bun exemplu de cooperare locală și interjudețeană. Practic, începând din 2008, autoritățile din cele două județe am lucrat împreună pentru realizarea acestui vis, acestui aeroport, care va aduce dezvoltare atât pentru județul Brașov, cât și pentru județul Covasna. Avem nevoie de dezvoltare, avem nevoie ca turiștii să ajungă mai ușor la noi, ca întreprinzătorii să ajungă mai ușor la noi, pentru că dorim ca județele noastre să fie competitive”, a declarat Antal Árpád.

Chiar dacă luni nu s-au oferit termene privind momentul în care aeroportul va deveni oficial funcțional, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a precizat că în prezent se produc echipamentele de radionavigație, vorbind însă și despre criza mondială, de materiale, dar nu numai, care ar putea afecta acest demers. După acest pas, va urma ca autoritățile în domeniu (Poliția de Frontieră, ROMATSA, Serviciul Român de Informații) să delege reprezentanți care să ducă la operaționalizarea aeroportului.

Știu că sunt foarte multe așteptări, știu că sunt foarte mulți cetățeni, atât din Covasna, cât și din Brașov, cât și din țară, cât și alți cetățeni români care sunt stabiliți în străinătate, doritori de a ajunge cât mai repede la Brașov și de a deveni operațional acest obiectiv. (...) Lucru pe care mi-l doresc încă din decembrie anul trecut. Dar nu am mai vrut să avansez tot felul de termene, fiindcă nu depind doar de mine. Sunt primul care îmi doresc ca acest obiectiv să fie operațional, numai că trebuie să parcurgem toate etapele. Dar cu siguranță este o investiție care, din punctul meu de vedere, este cea mai importantă pe care a realizat-o județul Brașov în ultimii 30 de ani”, a spus Veștea.

Tot el a precizat și că se lucrează ca aeroportul să aibă și conexiune feroviară.

Legat de companiile aeriene care ar urma să opereze din Brașov, autoritățile nu au oferit încă detalii, vorbind despre clauze de confidențialitate valabile în acest moment. Președintele CJ Brașov a spus totuși că sunt „foarte multe companii care își doresc să aterizeze și să decoleze de la Brașov”.

Aeroportul Brașov este primul aeroport din România construit de la zero în ultimii 50 de ani.

Iulia Drăghici – Taraș

A contribuit Diana Pantelimon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.