ACTUALITATE 11 iunie 2013

Autorităţile covăsnene, pregătite să intervină în caz de ploi masive

de Monica Vrânceanu | 129 vizualizări

Noua avertizare cu Cod galben de ploi torenţiale, vânt, vijelii şi grindină, emisă pentru   33 de judeţe printre care şi cele din centrul ţării, nu sperie autorităţile covăsnene, care nu prevăd probleme foarte grave la noi.

Şeful Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, Ioan Ilaş, ne-a declarat că nu se poate spune înainte de căderea ploilor unde anume avem zone sensibile, după cum nici nu putem prevedea punctele foarte critice. Potrivit lui Ilaş, autorităţile sunt pregătite permanent pentru intervenţii, iar cei de la SGA se află tot timpul pe teren, pentru a preîntâmpina eventuale situaţii nedorite.

„Nici cu ploile de la sfârşitul săptămânii nu am avut probleme grave, la Lemnia s-a depăşit puţin debitul dar nu a fost ceva de nerezolvat, s-a intervenit rapid şi sperăm să se întâmple aşa şi dacă vom avea din nou ploi abundente. Este însă destul de greu să putem spune care ar fi punctele sensibile, deoarece depinde foarte mult de cantitatea de apă şi de alţi factori neprevăzuţi”, a explicat Ilaş.

Unul dintre factorii neprevăzuţi la care se referă şeful SGA are legătură tocmai cu barajele pe care le-au făcut castorii pe cursurile de apă: dacă vin viituri, acestea sunt purtate spre poduri, unde se pot înţepeni şi astfel pot crea probleme, acumulând apa şi ducând la depăşirea nivelului zidurilor sau digurilor.

Alte probleme ar mai putea să apară la confluenţele Râului Negru sau Oltului, însă nici acestea nu pot fi determinate clar dinainte de a ploua. Conducerea Prefecturii Covasna a precizat, de asemenea, că există o stare permanentă de analiză a situaţiei, precum şi disponibilitate de intervenţii în caz de nevoie, astfel că nu există motive de îngrijorare în rândul populaţiei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.