ACTUALITATE 12 iunie 2017

Audiţii subacvatice şi terapie cu hrean de apă, noutăţile sezonului la Centrul de scufundări de la Dalnic

de Agerpres | 2053 vizualizări

Centrul de cercetări subacvatice din localitatea covăsneană Dalnic, specializat în cursuri de iniţiere a scafandrilor şi acţiuni de educaţie ecologică, a lansat o ofertă inedită de relaxare şi petrecere a timpului liber pe timpul verii – organizează audiţii muzicale subacvatice.

Centrul, aflat la jumătatea distanţei dintre municipiile Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, a fost înfiinţat de scafandrul profesionist Szabó Jenő, care, în studenţie, a lucrat o vreme cu celebrul explorator Jacques Yves Cousteau şi a făcut parte din echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis.

„Săptămâna aceasta, chiar de luni, deschidem oficial activităţile la lacul de la Dalnic. (…) Avem, în premieră, câteva activităţi pe care le pregătim de 2-3 ani, spre exemplu, audiţiile muzicale subacvatice. Avem câteva căzi speciale şi un difuzor aflat în mijlocul lacului care transmite sunete sub apă. (…) Practic, în timpul acestor şedinţe, care durează aproape două ore, sistemul nervos parasimpatic se pune în funcţiune. (…) Sunt boli pe care le avem din cauza stresului şi oboselii, iar noi ajutăm, prin aceste şedinţe, să activăm sistemul de autovindecare”, a declarat Szabó Jenő.

O altă noutate pe care Centrul de cercetări subacvatice a pregătit-o pentru sezonul estival este o cultură de hrean de apă, o plantă care, spune Szabó Jenő, are numeroase proprietăţi terapeutice.

„Aici, lângă lac, pe o porţiune de 30 de metri, am amenajat un loc special pentru plante acvatice. Am pregătit deja puieţii de hrean de apă, o plantă medicinală mai puţin cunoscută (…), care este un puternic antioxidant şi e foarte bogată în vitamina C. Este folosită în multe terapii, dar după culegere trebuie consumată imediat pentru a-şi păstra proprietăţile. Noi le cultivăm aici, iar cei care vin pot culege frunzele şi le preparăm ori la rece, ori ceai şi le servesc aici. (…) Seminţele le-am adus din Olanda şi am adaptat plantele la clima de la noi”, a mai spus Szabó Jenő.

Cei care vin la lacul de la Dalnic au posibilitatea să facă şi „terapie de familie”.

„Avem o potecă şi un cort tematic cu diverse jocuri. (…) Sunt peste o sută şi ceva de jocuri concepute special pentru copii, pentru ca ei să fie învăţaţi ce înseamnă iubirea faţă de natură. Acestea ne-au fost împrumutate de Institutul ‘Herman Otto’ din Budapesta şi vor sta la noi timp de trei luni, până în luna august. (…) Este o terapie de familie, într-un fel, pentru că jocurile trebuie jucate împreună. (…) Adevărul este că foarte puţin timp ne dedicăm unul altuia, copiilor. (…) Aceste jocuri ţin familia împreună şi, vrând-nevrând, trebuie să petreacă timpul împreună”, a mai spus acesta.

Scafandrul covăsnean s-a implicat, în ultimii ani, în mai multe proiecte educative pentru copii, printre care „My Lake”, „Regatul apelor” şi „Şcoala altfel”.

„’Şcoala altfel’ s-a derulat timp de două săptămâni la noi la lac, zilnic au fost între 50 şi 130 de copii de la diferite şcoli, au avut un program de trei ore – o oră în autobuzul ‘Regatul sălbatic’, o oră în cortul şi poteca educaţionale şi o oră, demonstraţii de scufundare. (…) Nu le poţi cere copiilor să protejeze natura dacă nu o cunosc (…), dacă îi izolăm între betoane. (…) Dacă îi ducem în pădure, îi aducem aici, la lac, unde vor hrăni peştii cu mâinile lor, sigur îi vor îndrăgi şi vor avea grijă să nu polueze apele”, a menţionat Szabó Jenő.

Şcoala de scafandri pe care o conduce a lansat şi cursuri teoretice şi practice pentru cei care vor să obţină un brevet de scufundări, în baza căruia pot lucra ca divemaster, respectiv ca ghid subacvatic. Szabó Jenő spune că meseria de scafandru „e la mare căutare” în multe ţări din întreaga lume, prin urmare, absolvenţii acestui curs şi-ar putea găsi lesne un loc de muncă atât în ţară, cât şi în străinătate.

„Cu un brevet internaţional ai voie să te scufunzi oriunde în lume, e ca un permis de conducere. Dacă nu îl ai, ţi se confiscă echipamentul, plăteşti o amendă, iar în anumite ţări precum Turcia şi Grecia, poţi fi condamnat la închisoare. (…) În total sunt 15 ore de teorie, 15 ore de practică la piscină şi 15 ore în apă deschisă. Majoritatea celor care s-au înscris până acum la aceste cursuri provin din Bucureşti, Braşov, Iaşi şi Cluj, iar 20-30% dintre cursanţi merg mai departe la nivel de instructor, vor să lucreze ca profesionişti. Sunt multe locuri de muncă în străinătate, chiar şi pentru cei cu brevet de începător. (…) Şi în România, structurile de pompieri, ISU, angajează scafandri”, a precizat Szabó Jenő.

Tinerii care vor să lucreze ca voluntari la Centrul de scufundări subacvatice pot obţine un barter, adică pot plăti prin muncă scufundările sau orele de curs. Spre exemplu, vor trebui să ajute la plantarea nuferilor sau la curăţarea lacului cu un aspirator special.

„Am acceptat voluntari chiar şi de 12 şi 13 ani. Am ajuns la concluzia că trebuie purtate discuţii cu părinţii, pentru că sunt diferiţi. Am întâlnit copii de 12 ani mai evoluaţi, nu intelectual, ci emoţional, cu o stabilitate emoţională mai puternică decât un copil de 15 ani. Deci, preferăm să discutăm cu fiecare familie în parte şi să luăm decizii împreună cu mama şi tatăl copilului în ce activitate îl implicăm, cât timp şi în ce fel”, a mai spus Szabó Jenő.

Covăsneanul a avut, de-a lungul timpului, şi alte proiecte interesante, spre exemplu, în urmă cu câţiva ani a înfiinţat o „şcoală subacvatică” pentru surdo-muţi unde aceştia erau ajutaţi, prin intermediul audiţiilor subacvatice, să desluşească sunete şi să înveţe cuvinte. Ideea i-a venit în timpul unui studiu de comunicare între oameni şi delfini prin intermediul sunetelor subacvatice.

„Colateral s-a născut acest proiect pentru surdo-muţi, dându-ne seama că aceste persoane sunt capabile să perceapă sunetele în apă, deoarece ele se propagă prin oase, iar craniul acţionează asemenea unei cutii de rezonanţă”, a explicat Szabó Jenő.

Acesta susţine că proiectul său este unic în lume, motiv pentru care şi-a înregistrat şi protejat ideea la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) şi intenţionează să continue cercetările, să achiziţioneze echipamente performante şi să coopteze în echipa sa şi alţi specialişti, inclusiv medici.

Tot el a avut ideea de a organiza nunţi subacvatice în lacul artificial de la Dalnic, iar până acum un cuplu şi-a anunţat intenţia de a se căsători sub apă. Lacul a fost dotat cu aparatură de sonorizare şi filmare şi s-a găsit şi un preot dispus să oficieze căsătoriile sub apă.

Scafandrul Szabó Jenő, care are o experienţă de aproape trei decenii în acest domeniu, a absolvit Facultatea de Geologie din Cluj, iar în anul 1994 a obţinut brevetul internaţional de instructor, având atestat inclusiv din partea NAUI (SUA), cea mai mare organizaţie din lume pentru training subacvatic.

Împreună cu căpitanul Jacques Yves Cousteau a lucrat în studenţie, când l-a însoţit într-o expediţie ce a avut ca scop evaluarea gradului de poluare a Dunării, începând din Pădurea Neagră şi până la vărsarea ei în Marea Neagră, iar în 2007 a lucrat cu Muzeul de Arheologie din Mangalia şi a făcut parte din echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.