Au început înscrierile pentru a doua ediţie a concursului de pălincă şi distilate din fructe Transylvanian Spirit
Consiliul Judeţean Covasna şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară AGROSIC au lansat înscrierile pentru a doua ediţie a concursului de pălincă şi distilate din fructe Transylvanian Spirit, ce va avea loc la Sfântu Gheorghe.
Potrivit organizatorilor, scopul competiţiei este de a face cunoscuţi producătorii de pălincă şi distilate din fructe din Ardeal, de a evalua calitatea acestor băuturi, dar şi de a contribui la îmbunătăţirea acestora.
Concursul se va desfăşura anul acesta pe nouă categorii: fructe seminţoase: mere şi pere Williams; fructe sâmburoase (drupe): caise, prune, vişine; pălincă/distilate din fructele ale arbuştilor şi semiarbuştilor fructiferi sălbatici sau de cultură; struguri şi distilate din struguri; cupaj din mai multe fructe; distilate/pălinci maturate şi pe pat de fructe; distilate/pălinci din fructe exotice; lichioruri; distilate din legume şi alte distilate obţinute prin macerare sau adaos de alcool etilic, geist-uri.
Cei interesaţi se pot înscrie în concurs până pe 23 octombrie, ora 16,00, dată până la care trebuie depuse şi mostrele de băuturi la punctele de colectare indicate de organizatori.
Producătorii privaţi trebuie să predea minimum o sticlă de jumătate de litru de băutură pentru fiecare tip înscris în concurs, iar distileriile comerciale, minimum 2 sticle x 0,35 litri pentru fiecare tip, plus o taxă de înscriere de 30 de lei/ mostră.
Juriul, format din specialişti în domeniu recunoscuţi la nivel internaţional, va face evaluarea probelor înscrise în concurs în perioada 28-30 octombrie, iar gala de premiere va avea loc pe 17 noiembrie la Panorama Event Hall din Sfântu Gheorghe.
Vor fi acordate premii pentru „Cea mai bună distilerie comercială Transilvania Spirit 2023”, „Cea mai bună distilerie privată Transilvania Spirit 2023”, precum şi pentru „Cea mai bună pălincă Transilvania Spirit 2023”, iar băuturile de excepţie vor primi titlul de champion.
Fiecare concurent va primi din partea juriului o fişă de sinteză care va cuprinde, printre altele, calităţile şi eventualele defecte ale băuturilor, astfel încât să le poată îmbunătăţi pe viitor. Detalii suplimentare legate de eveniment pot fi găsite pe site-ul www.transylvanianspirit.ro.
La ediţia de anul trecut au fost înscrise 868 de mostre din 13 judeţe din Transilvania şi una din judeţul Prahova, iar 543 dintre acestea au fost premiate. Marele premiu a fost câştigat de doi bihoreni din localitatea Valea lui Mihai.
„Premiul pentru cea mai bună pălincă i-a fost acordat pălincii din pere Williams roşu a lui Rizo Bela şi Jaju din Valea lui Mihai, judeţul Bihor. Conform deciziei juriului, cea mai bună distilerie privată este Vass Csongor din Delniţa, judeţul Harghita, iar cea mai bună distilerie comercială este Potio Nobilis din Sfântu Gheorghe. (...) În cadrul galei de acordare a premiilor au fost decernate 28 de premii Champion, 127 de aur, 192 de argint şi 196 de bronz”, au precizat organizatorii.