ACTUALITATE 21 noiembrie 2023

Au fost desemnaţi câştigătorii celei de-a doua ediţii a concursului de pălincă şi distilate Transylvanian Spirit

de Agerpres | 807 vizualizări

Pălinca de prune făcută de harghitenii Részegh András şi Részegh János, din Miercurea Ciuc, a câştigat premiul cel mare la concursul de pălincă şi distilate din fructe Transylvanian Spirit, organizat de Consiliul Judeţean Covasna şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară AGROSIC.

Potrivit organizatorilor, la ediţia din acest an au fost înscrise 515 mostre din 11 judeţe, cu circa 350 mai puţine decât anul trecut, dar de o calitate mai bună, dovadă faptul că 14% dintre ele au primit medalii de aur.

Printre acestea s-au numărat atât pălinci şi distilate tradiţionale, cât şi băuturi mai puţin obişnuite, precum pălincă cu trandafiri de Damasc, pălincă din păstârnac sau de ardei kapia.

Premiul pentru cea mai bună pălincă a fost acordat lui Részegh András şi Részegh János din Miercurea Ciuc, pentru pălinca de prune Bistriţa cu care s-au înscris în concurs, Vass Csongor din localitatea Delniţa, judeţul Harghita şi-a adjudecat şi în acest an premiul „Cea mai bună distilerie privată”, iar Potio Nobilis din Sfântu Gheorghe a primit şi anul acesta titlul „Cea mai bună distilerie comercială”.

Juriul, format din 22 de specialişti în domeniu, a acordat mai multe titluri de campion şi premii de excelenţă, precum şi un premiu special care i-a revenit lui Barabás Attila pentru pălinca de cireşe cu mac.

Concursul s-a desfăşurat pe nouă categorii - fructe seminţoase: mere şi pere Williams; fructe sâmburoase (drupe): caise, prune, vişine; pălincă/distilate din fructele ale arbuştilor şi semiarbuştilor fructiferi sălbatici sau de cultură; struguri şi distilate din struguri; cupaj din mai multe fructe; distilate/pălinci maturate şi pe pat de fructe; distilate/pălinci din fructe exotice: lichioruri; distilate din legume şi alte distilate obţinute prin macerare sau adaos de alcool etilic, geist-uri.

Câştigătorii concursului au fost anunţaţi online pe pagina de Facebook Transylvanian Spirit, organizatorii renunţând, din cauza măsurilor de austeritate financiară, la festivitatea de premiere programată iniţial la Panorama Event Hall din Sfântu Gheorghe.

Competiţia, aflată la cea de-a doua ediţie, şi-a propus să facă cunoscuţi producătorii de pălincă şi distilate din fructe din Transilvania, dar şi să evalueze calitatea băuturilor şi să contribuie la îmbunătăţirea acestora.

La ediţia de anul trecut au fost trimise 868 de mostre de băuturi, iar marele premiu a fost câştigat de Rizo Bela şi Jaju din Valea lui Mihai, judeţul Bihor, pentru o pălincă de pere Williams roşu, Vass Csongor din Delniţa, judeţul Harghita, a primit premiul I la categoria cea mai bună distilerie privată, iar Potio Nobilis din Sfântu Gheorghe a fost desemnată cea mai bună distilerie comercială.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.