ACTUALITATE 8 martie 2018

Aproape 8.000 de pomi fructiferi, distribuiţi prin programul „Un copac pentru generaţia viitoare“

de Agerpres | 824 vizualizări

Fundaţia Comunitară Covasna (HKA) a distribuit în ultimii ani aproape 8.000 de pomi fructiferi prin programul „Un copac pentru generaţia următoare“, iniţiat în 2015 cu scopul revitalizării livezilor din judeţ şi salvării soiurilor tradiţionale aflate pe cale de dispariţie.

Directorul executiv al fundaţiei, Bereczki Kinga, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că pomii au fost plantaţi, în general, în grădini particulare.

„După calculele noastre, în jur de 8000 de puieţi am distribuit în peste 20 de localităţi din judeţul Covasna, de la lansarea programului. Distribuirea se face în mod echitabil, adică am împărţit judeţul în cinci zone şi fiecare dintre aceste zone primeşte câte 400-500 de puieţi, mai mult pe bază de solicitare. Sunt organizaţii, sunt localităţi care ne contactează în vederea solicitării puieţilor şi avem în vedere ca în decurs de zece ani toate localităţile să primească pomi fructiferi din soiuri autohtone. Deocamdată cumpărăm aceşti puieţi dintr-o sursă sigură, până ce livada noastră comunitară va funcţiona. Acolo avem acum puieţi cam de 4 ani vechime şi mai avem nevoie de 2-3 ani ca să se dezvolte astfel încât să îi putem distribui. (...) Programul este în derulare, până în 31 martie a.c se pot depune solicitările, iar anul acesta planificăm să distribuim în jur de 2000 - 2500 de puieţi de pomi fructiferi autohtoni“, a declarat Bereczki Kinga.

Conducerea fundaţiei a punctat că prin soiuri tradiţionale se înţeleg cele prezente de cel puţin 150 de ani în această zonă şi care în ultima perioadă au dispărut din livezi.

Proiectul are şi scopul de a promova alimentaţia sănătoasă şi o atitudine responsabilă faţă de natură în cadrul comunităţii.

„Până în anii 1960, aproape în fiecare comună mare pe lângă şcoală sau grădină de biserică existau livezi în care se educau copiii cum să planteze, cum să cultive livada, cum să protejeze, ce fel de specii sunt specifice în această regiune. Aceste livezi între timp au dispărut din comunităţi şi aşa şi educaţia copiilor şi tinerilor din sate. Asta a atras după sine dispariţia multor specii locale de pomi fructiferi, care au fost şi sunt înlocuite cu diferite specii străine, nespecifice acestei regiuni“, se menţionează pe pagina de internet a fundaţiei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.