ACTUALITATE 29 martie 2023

Aproape 530.000 de lei, suma plătită în 2022 pentru ajutorarea ucrainenilor refugiați în județul Covasna

de Covasna Media | 403 vizualizări

Ucrainenii care au fugit din calea războiului izbucnit în țara lor și s-au refugiat anul trecut în județul Covasna au fost sprijiniți de autoritățile din România cu aproximativ 528.000 de lei pentru cazare și masă, potrivit datelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), furnizate marți, în cadrul unei conferințe de presă, de Prefectura Covasna. 

Chiar dacă, se pare, autoritățile din România nu au o evidență exactă a numărului refugiaților ucraineni care au ajuns în România, respectiv în județul Covasna, cei care au solicitat sprijin financiar de la stat au înregistrat peste 5.000 de nopți de cazare. 

Din suma alocată de guvern anul trecut, de aproximativ 528.000 de lei, pentru cazarea și întreținerea oamenilor care au căutat aici refugiu de frica războiului, în jur de 70% (369.000 de lei) a fost transferată primăriilor, pentru cheltuielile de cazare în imobilele proprii, iar restul a fost acordat persoanelor private.

Subiectul acestor plăți a venit în contextul în care se discută schimbarea legii. 

În ultima vreme, în presă au apărut mai multe informații potrivit cărora nu s-au efectuat plăți, ceea ce a dus la concluzia că guvernul a închis așa-numitul program 50+20 (50 de lei pentru cazare, 20 de lei pentru masă), care finanțează cazarea și masa refugiaților. Într-adevăr, există o întârziere de aproximativ o lună în efectuarea plăților, deoarece s-au făcut anumite verificări, pentru că au existat abuzuri în unele județe. În județul Covasna nu a fost cazul. Probabil că, tot din această cauză, guvernul a regândit programul, în sensul că banii nu ar trebui să ajungă la cei care cazează refugiați, ci direct la familiile ucrainene. Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență a guvernului publicat ieri, luni, pe site-ul Ministerului de Interne, familiile ar urma să primească o sumă forfetară de 2.000 de lei pe lună, pe care ar trebui să o folosească pentru a-și plăti singure cazarea și hrana. Repet, acesta este un proiect care ar putea fi modificat, nu știm care va fi forma sa finală și nici când va intra în vigoare. Deocamdată, este în vigoare vechiul act normativ, iar Guvernul va continua să plătească sumele corespunzătoare până când acesta va fi modificat”, a declarat prefectul Ráduly István.

Prefectul a menționat și că nu se știe dacă va fi suficient ori dacă suma se va modifica în funcție de numărul de membri dintr-o familie. 

În prezent, la nivelul județului Covasna mai sunt 22 de cetățeni ucraineni care beneficiază de sprijinul statului. Dintre aceștia, 14 la Târgu Secuiesc (opt în hostelul primăriei, 6 în locuințe private), șase la Sfântu Gheorghe și doi la Baraolt, aceștia din urmă în locuințe private.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad , 29 martie 2023
puteau sa rezolve mai bine restantele la apa la blocurile defavorizate
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.