Aproape 30 de ucraineni, refugiați în județul Covasna
Aproape 30 refugiați ucraineni și-au găsit cazare la nivelul județului Covasna, dintre care 15 adulți și 14 copii, arată cele mai recente date, furnizate marți de Prefectura Covasna. Cei mai mulți, 13, sunt la Târgu Secuiesc, dar nouă persoane sunt și la Întorsura Buzăului, patru la Sfântu Gheorghe, două la Baraolt și una în orașul Covasna. Până în prezent, deși aceste persoane s-au interesat, la Imigrări nu s-au înregistrat solicitări oficiale pentru obținerea de permise cu drept de protecție temporară (ședere) sau azil.
„Și în județul Covasna au venit foarte mulți cetățeni, dar majoritatea tranzitează, nu prea opresc la noi. Săptămânal trece câte o garnitură de tren cu două, trei, chiar patru vagoane, care vine din Brașov, via Sfântu Gheorghe, către Budapesta și mai departe către vestul Europei. Așa cum s-a văzut și în presă, în primele zile, înainte și după începerea acestui conflict militar, veneau din Ucraina oameni cu Jeep-uri, care nu au solicitat sprijin de la autoritățile statului, ci se cazau la unități de cazare clasificate cu peste patru stele. Astăzi deja vine populația care, într-adevăr, are nevoie de sprijin”, a declarat marți prefectul Ráduly István, într-o conferință de presă.
În același context, el a mulțumit public cetățenilor județului și autorităților locale care s-au implicat în ajutorarea celor care au fost nevoiți să fugă din calea războiului.
„Aș dori să mulțumesc nu numai autorităților, care au răspuns imediat la solicitări, ci și populației civile: zece refugiați sunt găzduiți de persoane private, iar tone de produse de primă necesitate și alimente au fost donate către organizațiile de ajutorare. Dacă ar trebui evidențiat cineva, ar fi exemplul voluntarilor Serviciului de Ajutor Maltez, șase dintre ei, conduși de Székely Róbert, au petrecut nouă zile în județul Suceava, la punctul de trecere a frontierei de la Siret, ai Crucii Roșii, altor organisme, dar și atitudinea proactivă a părintelui Antonie Tămaș din Vâlcele”, a spus prefectul.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna ne spuneau săptămâna trecută că ucrainenii găzduiți în județul Covasna nu au solicitat școlarizare pentru copiii lor, dar că dacă va fi cazul, se vor căuta soluții pentru a veni în sprijinul acestora.
„Există o comisie numită și la Inspectoratul Școlar și la nivel județean. (...) Dacă vor fi solicitări, vor fi înscriși ca audienți. Depinde și de zonă, în ce zonă sunt stabiliți și unde ar trebui școlarizați, la ce nivel. Oricum, va fi foarte greu. Îi trecem ca audienți și la nivelul școlii trebuie stabilită o persoană care să fie mentor, care să comunice cumva, indiferent dacă știu engleză sau nu. La copiii mari, poate cât de cât știu engleză, avem și persoane vorbitoare de limbă rusă măcar la nivel de conversație, care sunt contactate, dar la copiii mici, unde vorbim de grădiniță, de clasele primare, nu se pune problema. Să sperăm că se termină (n.red. conflictul militar) cât mai devreme și nu o să fie cazul”, ne-a spus, în urmă cu o săptămână, inspectorul școlar general Kiss Imre.
În total, în județ sunt înregistrate oficial aproximativ 450 de locuri de cazare pentru a deservi refugiați ucraineni.
Poliția de Frontieră arată că de la declanșarea acestei crize, până la data de 28 martie, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 570.567 cetăţeni ucraineni.