Aproape 26 de milioane de lei pentru reabilitarea a 21 de străzi din orașul Covasna, prin programul „Anghel Saligny“
Orașul Covasna a câștigat aproape 26 de milioane de lei ca finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” pentru cinci proiecte, prin care vor fi reabilitate 21 de străzi și sisteme de canalizare pluvială. Totodată, este cuprins în proiecte și Drumul Comunal DC13, între Covasna și Surcea.
Astfel, străzile Podului, Plevnei, Butykák, Ady Endre, Bartók Béla, Mihai Eminescu, Luceafărului vor beneficia de aproape 6 milioane de lei; strada Petőfi Sándor de aproape 2 milioane de lei; străzile Țiglăriei, Kós Károly, Filaturii, Florilor, Salcâmului, Târgului, Apelor, Toamnei, Gazdáné Olosz Ella, Baia de Piatră de aproximativ 8 milioane și jumătate; străzile Kőrösi Csoma Sándor, Debreczi Sándor, Livezilor de aproape 5 milioane și jumătate; iar Drumul Comunal DC13, la ieșirea din oraș către comuna Surcea, de aproximativ 3 milioane și jumătate.
„Sunt foarte mulțumit și bucuros că am ajuns în acest stadiu cu aceste proiecte, ele sunt practic niște cereri de finanțare aprobate ca atare. Nu pot să spun că sunt niște proiecte tehnice, ci niște viziuni asupra cum vrem să dezvoltăm orașul acum din banii pe care ni-i pune la dispoziție Guvernul României prin acest program, „Anghel Saligny“. Noi am pregătit mai multe propuneri de finanțare. Orașele de talia Covasnei beneficiază de o sumă prealocată de 7 milioane de lei, dacă îmi aduc bine aminte. Noi am depășit acest plafon. Avem 5 loturi, ele sunt străzi din oraș, respectiv un drum comunal care aparține de UAT Covasna, DC 13, către Surcea, tronsonul de pe teritoriul nostru administrativ. Au intrat și sunt foarte, foarte bucuros. De la 7 milioane cât era alocat pentru oraș, eu sunt foarte bucuros că am luat mai mult de 3 ori suma respectivă. La nivel județean a fost cam la fel, la nivelul sumelor aprobate pentru UAT-uri.
Unii cârcotași spun că această finanțare a fost inventată de către Guvernul de atunci, că de fapt este un cadou primarilor și un dar electoral, fel și fel de sintagme și aprecieri. Nu este așa, este vorba despre o nevoie reală la nivelul comunităților, unde, din păcate, ne confruntăm cu o rămânere în urmă acută cu infrastructura de bază cu care suntem deficitari. Foarte important de precizat, la nivelul intervențiilor la structura rutieră, nu există alte finanțări. Căutăm soluții să nu luăm din bugetul național, dar în actualul moment nu există niciun apel pentru a accesa fonduri pentru infrastructura rutieră. Nu există alternativă. Pentru apă-canal există finanțări PNRR, dar pentru asfaltarea drumurilor nu există nicio posibilitate de finanțare, nici măcar pentru stațiuni turistice, cum suntem noi. Deci vine, pentru a compensa o lipsă și ca o posibilitate de a rezolva problemele, acest „Saligny“. Eu sunt bucuros și am speranța că putem concretiza în lucrări efectiv executate. Pentru că îți trebuie toată capacitatea administrativă. Oamenii buni și specialiștii pleacă altundeva, din pricina salariilor mici, apoi îți trebuie proiectanți, apoi executanții, diriginții de șantier, pe care nu prea îi găsești. Plus actualizările de prețuri. Ce calculăm azi, mâine nu mai este de actualitate“, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, primarul Gyerő József.
Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, își propune să asigure serviciile de bază în localități (apă, rețele de canalizare și de gaze) și să reabiliteaze drumurile și podurile, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, mdlpa.ro.
În județul Covasna, din totalul celor 182 de solicitări de finanțare, se vor implementa 121 de proiecte, în valoare totală de 1.027.710.662,88 lei, reprezentând aproximativ 57% din cuantumul tuturor cererilor.