Aproape 2.500 de pomi fructiferi din soiuri autohtone, distribuiţi gratuit de Fundaţia Comunitară
Fundaţia Comunitară Covasna va distribui luna aceasta aproape 2.500 de pomi fructiferi, prin programul „Un copac pentru generaţie următoare“, iniţiat în 2015 în scopul revitalizării livezilor din judeţ şi salvării soiurilor tradiţionale aflate pe cale de dispariţie.
Puieţii vor fi distribuiţi gratuit în mai multe localităţi din mediul rural, respectiv Poian, Brateş, Sita Buzăului, Vârghiş, Turia, Valea Zălanului şi Arcuş pentru a fi plantaţi în grădini personale, iar solicitanţii vor primi între trei şi cinci pomi (meri, peri, pruni, caişi sau gutui).
O parte au ajuns deja la destinaţie, iar, potrivit conducerii fundaţiei, de la demararea programului şi până în prezent, au fost distribuiţi peste 6.000 de arbori.
„Programul este gândit pe 10 ani, cu scopul de a replanta în judeţul Covasna circa 40.000 de pomi fructiferi tradiţionali şi prin tradiţionali înţeleg soiuri care sunt prezente de cel puţin 150 - 200 de ani în zona noastră, respectiv în Transilvania şi nu soiuri moderne, modificate genetic (...) Realitatea arată că au dispărut aceste livezi“, a declarat preşedintele Fundaţiei Comunitare Covasna, Otto Fleckhammer.
Un alt scop al programului este de a promova alimentaţia sănătoasă, dar şi atitudinea responsabilă faţă de natură.
„Până în anii 1960, aproape în fiecare comună mare, pe lângă şcoală sau grădină de biserică existau livezi în care se educau copiii cum să planteze, cum să cultive livada, cum să protejeze, ce fel de specii sunt specifice în această regiune. Aceste livezi între timp au dispărut din comunităţi şi aşa şi educaţia copiilor şi tinerilor din sate. Asta a atras după sine dispariţia multor specii locale de pomi fructiferi, care au fost şi sunt înlocuite cu diferite specii străine, nespecifice acestei regiuni“, se menţionează pe pagina de internet a fundaţiei.