Aproape 16.500 de consultații la Spitalul Județean, în perioada februarie – mai
Peste 80% au fost realizate prin telemedicină
Un număr de 16.489 de consultații au fost realizate de medicii Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, în perioada 1 februarie – 31 mai a.c.. Majoritatea, adică peste 80% dintre acestea, au fost realizate la distanță, în regim de telemedicină, mai ales telefonic.
Restul, de 20%, au fost consultațiile pentru pacienții cronici, unde cabinetele au funcționat și în mare parte din perioada în care policlinica a fost închisă.
Reprezentanții spitalului au spus că au fost făcute consultații în majoritatea specialităților în perioada vizată, în frunte cu diabetologia, cardiologia, oncologia, endocrinologia, hematologia.
„Au fost cazuri în sensul în care pacientul era cunoscut de medicul respectiv, eventual i-a citit doar un rezultat de analiză medicală și atunci i-a spus să mai ajusteze sau nu medicația. În alte cazuri doar s-au prescris anumite medicamente. Deci lucruri din acestea am reușit să facem”, a explicat directorul medical al spitalului, dr. Roșu Mátyás.
Telemedicina se va putea dezvolta doar prin inițiative unitare, naționale sau regionale
Pe de altă parte, managerul spitalului județean, András – Nagy Róbert a spus că viitorul telemedicinii nu depinde de un spital sau altul, ci trebuie conceput un sistem integrat, la nivel național sau regional, ca acesta să funcționeze și să se dezvolte. El a subliniat, totodată, că sunt doar anumite tipuri de consultații care se pot face telefonic sau prin internet.
„Cred că în perioada următoare, nu numai în domeniul sanitar, al sănătății, un lucru deosebit de important trebuie să fie modul în care o să ne dezvoltăm și din punctul de vedere al infrastructurii IT. Legăturile acestea vor fi foarte importante și se pot face doar la nivel național, regional sau într-o rază geografică mai mare. Trebuie construită o infrastructură în această privință. Nu este suficient doar ca un spital să aibă posibilitatea de a permite consultațiile acestea online, de exemplu. Ca paranteză, fac această precizare că noi, ca țară, nu trebuie să inventăm roata. Este deja inventată, doar trebuie să adaptăm soluțiile care în țări mai dezvoltate, Norvegia, Suedia, chiar și Estonia, se aplică încă din perioada de dinainte de COVID și funcționează, dar nu numai în sistemul sanitar, ci și în alte domenii administrative cred că va fi important”, a explicat András-Nagy Róbert.
Bilanțul Spitalului arată și că marți, 2 iunie, prima zi în care s-a deschis policlinica au fost consultați 204 pacienți. Programările sunt în continuare deschise, a mai spus managerul spitalului.
Cabinetele deschise în prima etapă a redeschiderii policlinicii sunt cele de Oncologie, Hematologie, Reumatologie, Cardiologie, Medicină Internă, Neurologie, Pediatrie, Gastroenterologie, Endocrinologie, Diabetologie, Obstetrică-Ginecologie, Urologie, Nefrologie, Psihiatrie (Adulți și Copii), dar și Neurologia Pediatrică.
„Am pornit și cu laboratorul de CT și cu laboratorul de RM, bineînțeles cu pacienți mai puțini decât de obicei, deoarece trebuie să dezinfectăm după fiecare pacient, trebuie să aerisim, există o anumită procedură. Am lucrat și ieri și astăzi. Din păcate, astăzi, doi pacienți programați și confirmați că vin nu s-au prezentat la examinare. Mai sunt sincope”, a spus și directorul medical, dr. Roșu Mátyás, care a precizat și că aceste laboratoare funcționează în prezent, din cauza condițiilor impuse de pandemie, la 40 – 50% din capacitate.
Urmează, cel mai probabil după 15 iunie, ca și celelalte cabinete să își reînceapă activitatea.
Spitalul Județean este în continuare în lista unităților spitalicești suport COVID. Astfel, în cifrele prezentate miercuri, 3 iunie, internați erau 10 pacienți confirmați COVID-19, dintre care opt pe secția special înființată. Un pacient, transferat din Brașov, este pe secția de chirurgie. De asemenea, în spital este internat un alt pacient confirmat COVID, transferat de la Maternitatea din Brașov, dar cu domiciliul în județul Covasna, în stare post-partum.