ACTUALITATE 7 ianuarie 2014

APM face lumină în cazul forărilor de la Covasna: Nu e vorba despre gaze de șist!

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 974 vizualizări

Instalarea sondelor de forare de la Covasna – Comandău continuă să încingă spiritele, iar după ce grupul ecologist Indigo a acuzat autoritățile că ar ascunde faptul că se va fora după gaze de șist, a venit rândul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) să explice situația.

Directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, susține că ceea ce se vehiculează, legat de forajele de la Covasna – Comandău, nu are nicio legătură cu gazele de șist, ci reprezintă o simplă explorare pentru a se vedea dacă pe viitor se vor putea extrage de aici hidrocarburi – amestec de gaze și petrol.

Firma Amroco Energy din Ploiești va exploata 9000 de mp în Covasna – Comandău, terenul fiind închiriat pe o perioadă mai lungă de timp de la diverse persoane fizice. În 28 august 2013, firma a solicitat prin documentație tehnică scoaterea suprafeței de la Ocolul Silvic Comandău, unde se afla terenul extravilan, pentru executarea unor foraje cu sondă de exploatare Greșu 4000. APM a urmat tot procedeul legal, s-au parcurs toate etapele și s-au făcut toate verificările de amplasare, inclusiv pentru a se vedea dacă în zonă există habitate care ar putea fi afectate de exploatare”, a explicat Gheorghe Neagu.

Potrivit acestuia, din documentația depusă de firma ploieșteană și verificările făcute la fața locului de specialiști nu a reieșit că zona ar putea fi pusă în pericol din punct de vedere al mediului. În context, Neagu a ținut să precizeze că zona nu a fost defrișată deodată și strict în scopul proiectului, ci proprietarii terenului defrișaseră legal, în timp, mare parte a terenului.

„Proprietarii au fost de acord să închirieze terenul pe o perioadă de mai mulți ani. (...) Cei de la Amroco au depus documentația pentru emiterea acordului de mediu pentru explorarea sondei 4000 Greșu, iar în documentația tehnică se arată că se forează cu o sondă la adâncimea de 3650 m, având avizul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, pentru extragerea și valorificarea – dacă este cazul, a hidrocarburilor din zona Manișca. S-a făcut un Memoriu de prezentare, toată lumea putea consulta aceste documente, dar nimeni nu a făcut-o până acum pentru a afla clar ce se întâmplă”, a mai arătat Neagu, precizând că obiectivul proiectului este explorarea posibilității de exploatare a resurselor naturale de uz casnic și industrial, prin procedeu de forare.

Astfel, în 23 octombrie 2013, APM Covasna a dat acordul de mediu pentru proiect, cu condițiile de respectare a normelor de mediu și inclusiv de refacere a terenului prin plantarea de arbuști și vegetație, la finalul proiectului.

Sunt obținute toate avizele – inclusiv de la alte instituții, au fost date toate anunțurile legate de proiect, iar publicul interesat putea veni să consulte documentațiile. Nu este vorba despre gaze de șist, cine nu a înțeles clar despre ce e vorba trebuia să ceară informații de la APM, înainte de a ieși în presă cu presupuneri”, a mai spus Gheorghe Neagu.

Primăria Covasna dezminte zvonul cum că în stațiune s-ar căuta gaze de șist

Într-un comunicat emis de Primăria stațiunii Covasna, semnat de primarul Thiesz János, se spune că Amroco SRL din Ploiești efectuează lucrări de forare în zona Manișca în deplină legalitate și conform tuturor standardelor.

Primarul Thiesz János face unele precizări cu privire la acest proiect, și spune că forajele au fost autorizate de Primărie în luna noiembrie, iar firma din Ploiești lucrează pe un teren proprietate privată, pe care l-a închiriat pe o perioadă de doi ani. În același document sunt enumerate avizele obținute: aviz de protecția mediului de la APM Covasna, aviz de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale, aviz pentru ocuparea temporară a terenului din fondul forestier, emis de Direcția Silvică și Ocolul Silvic Covasna, și aviz de gospodărire a apelor, acesta din urmă fiind obținut de la Administrația Bazinală de Apă Buzău – Ialomița. „Avizul se referă strict la determinarea posibilelor rezerve de gaze naturale convenționale. Din informarea SC Amroco Energy SRL precizăm că în urma realizării obiectivului de investiție Forajul sondei 4000 Greșu nu vor rezulta ape uzate” – se precizează în comunicat.

Primarul Thiesz Janos vorbește și despre partea de defrișare și reîmpădurire a zonei. „Proiectul de autorizare conține lucrări de suprafață la careul pentru foraj, drum de acces, reamenajarea drumului forestier existent și defrișarea terenului de 0,9 ha, respectiv reinstalarea și întreținerea vegetației prin plantarea a 1.000 de puieți de molid și brad. Decizia Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Brașov stabilește însă că vegetația forestieră nu se defrișează” – spune primarul.

Acesta precizează că forajul sondei face parte din Programul Național de Asigurare a Resurselor Energetice, și are ca scop cercetarea formațiunilor structurale la nivelul Miocenului și Oligocenului (până la o adâncime de 3620 de metri) pentru confirmarea prin probe de producție a conținutului de hidrocarburi (substanță minerală lichidă).

Trăgând concluzia, Thiesz declară că autorizația de construcție a fost eliberată în deplină legalitate, și dă exemple de foraje similare din țară: Nereju (Buzău), Grădiștea (Buzău), Peciu Nou (Timiș) sau Nădlac (Arad). Toate aceste lucrări, ca și cea de la Covasna, fac parte din Programul Național de Asigurare a Resurselor Energetice.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 9 ianuarie 2014
Stie APM Covasna ce-s alea gaze de sist ??!!!!!!!!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.