ACTUALITATE 15 septembrie 2023

APM Covasna: peste 563.000 de lei, valoarea pagubelor produse de urși

de Iulia Drăghici - Taraș | 666 vizualizări

Peste 563.000 de lei este valoarea pagubelor produse de urși în județul Covasna în perioada 1 ianuarie - 13 august a.c. Datele au fost prezentate joi într-un bilanț întocmit de Agenția Pentru Protecția Mediului (APM) Covasna.

Din suma înregistrată, peste 291.000 de lei reprezintă banii deja plătiți, în vreme ce restul fondurilor, 272.000 de lei, sunt aprobate și urmează să fie achitate de îndată ce banii ajung în Trezorerie.

Pagubele au fost înregistrate în 190 de cazuri, dintre care 132 vizând animale și 58 culturi.

Bilanțul APM Covasna mai arată și că anul acesta au fost probleme în toate zonele județului, însă în prezent cele mai afectate sunt Bățani, Baraolt, Ojdula, Brețcu, Poian și Estelnic.

În ceea ce privește tipul pagubelor, APM informează că din dosarele verificate s-a constatat că urșii au omorât 35 de vaci, 210 oi, șapte capre, 27 de porci, un cal, 635 de păsări, 31 de iepuri și au distrus 38 de stupi de albine. Au stricat și 35 de hectare de porumb și alte două de grâu, dar au fost probleme și la floarea-soarelui, sfeclă și ovăz.

Până acum, în județul Covasna au fost extrași șapte urși, din prima cotă de recoltare. După actualizarea ordinului de ministru, care a majorat numărul, din cele 16 cazuri posibile, deocamdată s-a înregistrat doar o cerere de autorizare de recoltare, în Ojdula.

Tot anul acesta, până în prezent, au murit alți nouă urși, cinci adulți și patru pui, în accidente rutiere sau călcați de tren. Recent s-au raportat încă două astfel de cazuri, la Reci (un pui de urs de doi ani) și la Olteni, o femelă de aproximativ 10 ani.

Este important de precizat și că anul acesta trei persoane au fost rănite în urma întâlnirilor cu urșii. Este vorba despre trei bărbați, unul din comuna Sita Buzăului și ceilalți din Belin.

Problema urșilor nu este una nouă. Principala problemă este numărul prea mare al acestora raportat la arealul disponibil, spun autoritățile.

Nu știu dacă stă în picioare argumentul că am tăiat pădurile. În Covasna, din fericire, în ultimii 10 ani suprafața forestieră a crescut de la 170.000 de hectare, la 180.000. Asta se datorează împăduririi pășunilor și pierderilor din suprafața care a intrat în fond forestier. Sunt date pe care le-ați aflat și de la Prefectură și au fost făcute publice. A, că omul s-a dus în arealul ursului… omul dintotdeauna s-a dus în arealul ursului pentru că trebuie să supraviețuiască și să facă lucrări de degajări silvice, deci nu poți să lași pădurea la latitudinea ursului. Omul trebuie să își facă lucrările. E clar că urșii s-au înmulțit. (...) Și eu cred că ne apropiem de un dezastru ecologic. La un moment dat se va pierde controlul total. Noi avem și șase deplasări pe zi, în tot județul, pentru a verifica dosare și pagube. E un efort considerabil din partea angajaților noștri”, a declarat joi directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu.

În 2022, la APM Covasna au fost înregistrate 273 de cazuri cu pagube după atacuri ale urșilor, 337 au fost în 2021, iar altele 194 în 2020.

Deocamdată se observă o scădere, însă analiza nu este echitabilă, având în vedere că cea din 2023, cu 190 de cazuri, vizează datele înregistrate în doar opt luni și jumătate, nu pe tot anul, spune directorul APM Covasna. Acesta a precizat și că este de părere că numărul cazurilor va depăși pragul de 200, mai ales că toamna urșii sunt mai activi, iar culturile aproape de recoltare.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.