APM Covasna încheie proiectul CAMARO-D cu o conferință de bune practici agricole
Proiectul, cu peste 22 de parteneri, a avut un buget total de 2,6 milioane de euro
Proiectul CAMARO-D, inițiat în ianuarie 2017 de Ministerul Federal al Austriei pentru Agricultură, Păduri, Mediu și Managementul Apelor din Viena, în care Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna este partener, se apropie de final. Astfel, la nivelul județului Covasna au avut loc mai multe acțiuni de protecție durabilă a resurselor de apă și îmbunătățire a prevenirii riscului de inundații. În martie acțiunile de la nivel local se definitivează printr-o conferință de bune practici agricole, la care vor fi invitați și fermierii covăsneni.
Una dintre cele mai recente acțiuni dedicate proiectului CAMARO-D a avut loc la Ojdula, spun reprezentanții APM.
„Suntem pe ultima sută de metri. În iunie se va încheia. Am implementat acțiunile pe care ni le-am propus. De exemplu, am îngropat de-a lungul pârâului Căpâlna din Ojdula, pe câte 500 de metri pe ambele părți, plasă, unde își aveau cuibul mai multe familii de castori. Am vrut să demonstrăm că se pot proteja malurile, digurile și terenurile agricole și în același timp că se pot stopa deteriorările în diguri și pe albia râului”, ne-a spus directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu.
În cursul lunii martie a.c., APM Covasna va organiza o conferință cu tema bunelor practici agricole, la care o să participe, pe lângă fermieri, și reprezentanți ai Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), partener în proiect.
Activitățile se vor încheia în iunie, la Viena, când se va elabora un ghid, care va sta la baza lucrărilor sau legilor în domeniul conservării resurselor de apă.
Printre activitățile implementate în cadrul proiectului a fost și un studiu de monitorizare a bazinului hidrografic al Râului Negru, al cărui scop este de a-i ajuta agricultorii și utilizatorii de resurse de apă în a le gestiona cât mai eficient.
Obiectivul general al proiectului CAMARO-D constă în inițierea de acțiuni concertate, avansate în zona bazinului Dunării, pentru stabilirea unei strategii de punere în aplicare a unui „Plan de utilizare a terenului, inovativ, transnațional, în zonele de captare a apei din bazinul Dunării”. Proiectul prevedea implicarea de parteneri din diferite zone geografice precum și din domenii științifice și guvernamentale de responsabilitate.
Proiectul are o durată de 30 de luni și se derulează în perioada ianuarie 2017 – iulie 2019, având un buget total de peste 2,6 milioane de euro, dintre care aproximativ 135.000 de euro au fost investiți în activitățile din județul Covasna. Finanțarea a fost făcută prin Programul de Cooperare Transnaţională Dunărea 2014 – 2020.
Liderul proiectului este Ministerul Federal al Austriei pentru Agricultură, Păduri, Mediu şi Managementul Apelor, Viena, Austria, iar consorţiul proiectului este format din 23 de instituţii şi autorități publice cu responsabilităţi în domeniul protecţiei mediului, gospodăririi apelor, gospodăririi pădurilor, meteorologiei, institute de cercetare şi de educație din ţările din bazinul Dunării (Austria, Germania, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Croația, Cehia, Serbia), organisme cu responsabilități la nivel local, regional și național.