ACTUALITATE 5 august 2013

Apele din Vâlcele, afectate de seceta prelungită

de Monica Vrânceanu | 180 vizualizări

Seceta a secat mai multe izvoare din comuna Vâlcele, afectând, de asemenea, și câteva fântâni. Oamenii spun că așa ceva n-a mai fost demult în comună și se roagă să plouă cât mai curând, mai ales că arșița afectează culturile agricole.

Primarul Kovács László ne-a declarat că izvoarele din localitatea Vâlcele și mai multe surse de apă din Araci și Ariușd au fost afectate de secetă, iar cei mai mulți oameni iau acum apă din Olt pentru a se descurca cu treburile gospodărești.

A secat inclusiv o fântână de 30 de metri din Araci, care era folosită pentru adăparea a peste 200 de vite. Apă se mai ia din Olt pentru udatul grădinilor, iar apa potabilă din  fântâni – unii nu au fântâni, dar merg la vecini. La Vâlcele mai funcționează izvoarele de apă minerală, dar aceea nu e bună pentru gătit, așa că acum vom fora într-o zonă, pentru a asigura apa acolo”, spune primarul.

Potrivit lui Kovács László, în comună nu a mai căzut o ploaie sănătoasă de aproape două luni, așa că nu e de mirare că nu e apă. În plus, primarul susține că seceta s-a accentuat de la an la an și dacă în vremea copilăriei sale nici nu se punea problema de a trece Oltul cu ușurință, acum nivelul acestuia e atât de scăzut încât, înarmat cu o pereche de cizme de cauciuc, oricine poate să treacă de la un mal la altul.

Prefectul Dumitru Marinescu, fost primar al comunei, nu crede că situația de la Vâlcele e mai gravă decât în alte locuri. Marinescu admite că sunt unele zone problematice în comună, însă nu consideră că putem vorbi despre vreo stare de urgență.

„Nu e atât de grav, doar că la unele fântâni pânza freatică s-a lăsat din cauza secetei. Problema e cu animalele și cu faptul că dacă nu plouă se usucă vegetația. Dar asta e o problemă peste tot în țară și nu cred că e mai rău la noi decât în Dobrogea sau în Bărăgan”, a spus prefectul Dumitru Marinescu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ancu Constantin, 6 august 2013
dl prefect minimalizeaza situatia de fapt din con vilcele. A fost primar in aceasta comuna si in fiecare campanie electorala a promis ca va realiza alimentarea cu apa a comunei, si canalizare citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.