Apele au înghițit aproape 890 de hectare de terenuri în județul Covasna
Bilanțul mai arată și peste 280 de locuințe, 107 anexe gospodărești și o școală afectate de inundații
Analizele prezentate luni, după unul dintre cele mai mari dezastre naturale din ultimele decenii din județul Covasna, petrecut la sfârșit de săptămână arată cifre înfiorătoare: 19 localități au fost afectate de viiturile din acest sfârșit de săptămână, dar și 16 cursuri de apă, 284 de locuințe și 108 anexe gospodărești -una chiar distrusă de tot. De asemenea, 11 poduri au fost avariate, dar și 34 de podețe. Bilanțul mai arată că și 191 de fântâni au fost afectate. Evacuarea a vizat peste 200 de persoane și 382 de animale. Din păcate, apa a ajuns și la școala din Lunca Mărcușului, unde a creat stricăciuni.
Cele mai afectate localități au fost Lunca Mărcușului din Dobârlău și Băcel din Chichiș, dar și în localități ca Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt, Bodoc, Catalina, Comandău, Estelnic, Hăghig, Ilieni, Lemnia, Ozun, Reci, Sânzieni, Turia, Valea Mare sau Zăbala au fost probleme, potrivit bilanțului prezentat luni de prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu.
În zonele unde au fost probleme cu fântânile, alimentarea cu apă potabilă a populației s-a făcut în aceste zone cu apă îmbuteliată.
„A fost distribuită apă minerală. Am cerut apă și s-au mobilizat de asemenea și comunitățile locale și domnii primari și au pus la dispoziție apă potabilă”, a spus prefectul.
Luni la prânz, încă 75 de persoane din cele peste 200 evacuate sâmbătă nu au putut să se întoarcă la casele lor.
„În funcție de cum se va retrage apa, și aceștia se vor întoarce la casele lor. Este o cantitate foarte mare, însă dacă ieri erau evacuate în jur de 200 de persoane, vedeți, astăzi mai sunt 75. Treptat se vor putea întoarce”, a mai explicat prefectul.
Opoziția cetățenilor a pus în pericol viețile salvatorilor
Sebastian Cucu a ținut să mulțumească angajaților MAI și MApN, adică pompierilor, militarilor, jandarmilor, polițiștilor, dar și efectivelor din cadrul Sistemelor de Gospodărire a Apelor, Serviciilor Voluntare pentru Situațiile de Urgență din localitățile afectate, primarilor, Consiliului Județean Covasna, dar și cetățenilor „care s-au mobilizat exemplar și au dat dovadă de solidaritate și spirit civic deosebit și au fost prezenți să își ajute semenii”.
Totuși, Sebastian Cucu a precizat că s-a întâmpinat și opoziție din partea unor cetățeni care nu au vrut să își părăsească locuințele în timp util, punând astfel în pericol chiar viețile salvatorilor.
„Vreau să fac o remarcă. Pe cât de mare a fost solidaritatea și cât de bine s-a manifestat acest spirit civic de într-ajutorare, pe atât de mare a fost opoziția la evacuare și la recomandările forțelor de intervenție de a părăsi cât mai repede zona pentru că iată, după ce a început să vină apa, la mulți dintre cei care inițial au refuzat să plece a trebuit să intrăm între ei și nu e nici normal să punem în pericol viețile celor care intervin, care sunt de asemenea semenii noștri. Și dânșii au familii și nu avem voie să facem chestiunea asta în mod gratuit. De aceea, încă o dată, transmit populației ca în situațiile în care au recomandarea din partea autorităților, a forțelor de intervenție (n.red. de a părăsi locuința) să o urmeze pentru că e înspre binele lor și se pot face mult mai multe lucruri atunci. Cei care au înțeles, din start au putut pleca cu tot cu animale, cu ce aveau de valoare pentru că erau sprijiniți. Ulterior, este mult mai greu”, a subliniat prefectul.
Autoritățile vor trece acum la evaluarea pagubelor, iar în Prefectură s-au format luni mai multe comisii care s-au deplasat în zonele cu probleme.
„Noi vom face evaluările și o să trimitem tot ce avem de făcut mai departe. (...) Suntem în continuare mobilizați și monitorizăm în continuare pentru că suntem încă sub atenționare de Cod Portocaliu de ploi”, a încheiat prefectul Sebastian Cucu.