ACTUALITATE 14 iunie 2017

Apel pentru donare de Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge

de Iulia Drăghici - Taraș | 1161 vizualizări

Anual, la data de 14 iunie, la nivel mondial se marchează, prin diverse activități, Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge. Având în vedere că numărul donatorilor este în scădere atât la nivel național, cât și local, folosim acest prilej pentru a reaminti cititorilor noștri că Centrul de Transfuzii Sanguine de la Sfântu Gheorghe așteaptă persoanele dispuse să salveze vieți prin donația de sânge în fiecare dimineață, de luni până vineri, pentru recoltare.

„Din păcate nu stăm mai bine decât anul trecut. Suntem cam pe la același nivel. Ținând cont că populația cu potențial de donare scade, pentru că oamenii îmbătrânesc și nu mai pot dona, și de faptul că față de acum 25 de ani foarte mulți români lucrează în străinătate, situația donării de sânge nu e una favorabilă, deci nu trebuie tratată ușor. De sânge este întotdeauna nevoie”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe, doctorul Andy Rosin.

Donarea la Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe se poate face de luni până vineri între orele 8:00 și 12:00. „După ora 12:00 avem program în laborator, deci prelucrăm ceea ce s-a donat, pentru că nu îl predăm integral și facem analize”, a mai precizat directorul  Centrului.

Condiţii de donare

Donarea poate fi făcută de persoanele care au vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani şi o greutate minimă de 55 de kilograme în cazul femeilor şi 57 de kilograme în cazul bărbaţilor. În plus, donatorii trebuie să aibă o stare de sănătate bună, să nu ia tratament cronic, să nu fi avut vreo infecţie în ultimele zece zile şi nici intervenţii chirurgicale de niciun fel în ultimele două săptămâni. Mai mult, aceştia trebuie să mănânce foarte bine cu o seară înainte de donare şi în dimineaţa donării, dar să evite grăsimile şi alcoolul. „Trebuie să bea multe lichide, cel puţin un litru înainte de donare şi circa 2 litri în seara dinaintea donării. Nu este relevant dacă mănâncă dulciuri, ba este chiar recomandat”, a precizat doctorul Rosin, care a mai completat că o altă condiţie esenţială a donării este alfabetizarea donatorului: „dacă nu este alfabetizat, atunci nu poate să completeze chestionarul obligatoriu. În plus, este absolut necesar ca donatorul să doneze în cunoştinţă de cauză”.

Omagiu pentru donatorii de sânge

Ziua mondială a donatorului de sânge, sărbătorită în fiecare an la 14 iunie de țări din întreaga lume, are rolul de a aduce un omagiu donatorilor de sânge și, în același timp, prin sărbătorirea acestei zile se dorește creșterea gradului de conștientizare a nevoii de donații de sânge, potrivit Agerpres.

„Decizia marcării anual a acestui eveniment s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la care statele membre și-au declarat în unanimitate angajamentul și sprijinul pentru donarea voluntară de sânge. Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud. Țara gazdă pentru evenimentul global din 2017 al Zilei mondiale a donatorilor de sânge este Vietnamul”, arată aceeași sursă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.