Apel la inimile covăsnenilor: donați sânge!
Centrul de Transfuzie traversează o perioadă cu o scădere serioasă a numărului de donatori
Covăsnenii care se gândeau să meargă să doneze sânge trebuie să știe că nu este momentul să mai ezite! Centrul de Transfuzie Sanguină Covasna și Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe fac apel în acest sens la locuitorii județului.
„Dragi Covăsneni‼ Revenim către voi cu un nou apel! Veniți la donare de sânge‼ Avem nevoie de ajutorul fiecăruia dintre voi - orice grupă de sânge ați avea! Vă așteptăm la sediul nostru în fiecare zi lucrătoare între orele 8-12. Vă rugăm, distribuiți apelul nostru. Mulțumim!”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a Centrului de Transfuzie.
După cum am mai scris și în alte articole pe același subiect, nevoia de sânge este una permanentă și niciodată nu va fi surplus, dar perioada aceasta este una mai deosebită pentru CTS, după cum ne-a spus directorul instituției.
„Probabil că din cauza tranziției dintre concediu și pregătirile pentru începutul de an școlar a scăzut numărul de donatori. E ocazional, dar acum e o scădere destul de serioasă și avem nevoie de sânge”, a spus directorul Centrului de Transfuzie Sanguină, dr. Andy Rosin.
Nu periclitează operațiile grave, dar sunt cazuri de transfuzie unde se înregistrează timpi de așteptare
Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe spun că situația de față nu pune în pericol pacienții în stare extrem de gravă care au nevoie de operații, însă există situații care necesită diverse transfuzii, în care oamenii sunt nevoiți să aștepte.
„Există un anumit grad de lipsă de sânge. Nu ne periclitează operațiile, dar sunt probleme în cazul transfuziilor, de exemplu pe secția de hematologie sau oncologie. Trebuie să aștepte. Există un anumit grad de lipsă de sânge în aceste cazuri. Pentru cazurile grave, acute, de operații, reușim să facem față. În acest sens, sigur, ar fi mult mai bine dacă ar fi mult mai mulți donatori”, a spus miercuri, într-o conferință de presă, directorul medical al Spitalului Județean, dr. Roșu Mátyás.
În același context, și managerul SJU Covasna, András-Nagy Róbert, a făcut un apel către covăsneni să doneze sânge, explicând totodată și cum funcționează sistemul de transfuzii din perspectiva spitalului județean.
„Sunt perioade și perioade în care e lipsă de sânge. Cred că este o chestiune pe moment acum. (...) Între Spital și Centrul de Transfuzie Sanguină este o relație excepțională. Întotdeauna am fost serviți când au fost solicitări de sânge. Față de alte centre de transfuzie, la noi este o paletă foarte mare de produse din sânge și sânge, fapt care ne ajută foarte mult. Există situații și situații, în care este lipsă dintr-un anumit tip de sânge sau produs sanguin dintr-un anumit tip de sânge pentru care se lansează campanii. Asta una la mână. Doi la mână, pe perioada COVID și de la începutul pandemiei într-adevăr a fost o perioadă lungă, câteva luni de zile, în care au fost donatori foarte puțini. Ca nivel de donatori, noi nu constatăm acest lucru, pentru că noi lansăm o comandă de sânge către Centrul de Transfuzie Sanguină, care poate să vină chiar din Suceava și noi suntem serviți. Noi, cu ce putem să ajutăm, este că atunci când constatăm că un pacient are nevoie de mai mult sânge decât de obicei, să zic așa, atunci îi rugăm pe aparținători, dacă au această posibilitate, să se ducă și ei la donare”, a explicat managerul SJU.
„Cred că accentul ar trebui pus pe voința de donare”
Tot acesta a punctat și că orice donare este binevenită, pentru că, datorită faptului că sistemul de transfuzii este organizat în rețea națională, sângele ajunge în timp util la pacienți, chiar și din alte județe dacă aici nu este neapărată nevoie, de pildă, de o anumită grupă.
„Ce constatăm este că sângele, ca produs, e necesar în multe situații. Să nu se gândească nimeni că poate fi un surplus. Sângele de aici poate fi dus la București sau la Timișoara, unde este nevoie. Sângele din Sibiu poate fi adus la noi. Deci practic este o rețea. Dacă este să luăm la nivel de țară, atunci avem unde să evoluăm, raportat la alte țări vizavi de voința de donare. Cred că accentul ar trebui pus practic aici, pe voința de donare, și de a conștientiza în rândul populației că dacă mă duc să donez, ajut pe altcineva”, a mai spus András-Nagy Róbert.
Programare online și analize gratuite
Reamintim și că începând din iulie, donatorii de sânge au posibilitatea să se programeze la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) din Sfântu Gheorghe prin intermediul unei aplicații mobile, numită BloodDoChallenge. Aceasta poate fi descărcată gratuit pentru Android și iOS din magazinele dedicate.
Cei care se vor programa în sistem vor avea prioritate la donare și nu vor fi nevoiți să aștepte la rând.
De asemenea, e util să se cunoască faptul că pot dona sânge persoanele cu vârste între 18 și 60 de ani, cu o greutate minimă de 55 de kilograme, cu o stare bună de sănătate (fără boli cronice sau medicamente luate în ultimele 2 săptămâni), cu mic dejun şi lichide (apă, ceai, cafea, lapte) servite înainte de donare (obligatoriu!). Este interzis consumul de băuturi alcoolice 48 ore înainte de donare și fumatul 2 ore înainte şi după donare.
Fiecare donator primește tichete de masă în valoare de 66,99 lei și un set de analize de sânge.
Surasa foto: Observatorul de Covasna şi Unsplash