ACTUALITATE 29 aprilie 2010

Apel conştientizare cetăţeni

de Covasna Media | 778 vizualizări
29apr2010-mizerieAducem la cunoştinţa tuturor cetăţenilor că, sub coordonarea APM Covasna, se află în plină Desfăşurare Campania de conştientizare în domeniul gestiunii deşeurilor, iniţiata de Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului Bucureşti. Scopul final - realizarea unui mediu mai curat şi sănătos în judeţul Covasna. Sute de elevi din municipiul Sfântu Gheorghe dar şi din întregul judeţ participă la

29apr2010-mizerieAducem la cunoştinţa tuturor cetăţenilor că, sub coordonarea APM Covasna, se află în plină Desfăşurare Campania de conştientizare în domeniul gestiunii deşeurilor, iniţiata de Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului Bucureşti. Scopul final - realizarea unui mediu mai curat şi sănătos în judeţul Covasna. Sute de elevi din municipiul Sfântu Gheorghe dar şi din întregul judeţ participă la igienizarea zonelor de agrement. Este o acţiune lăudabilă pentru şcoli, pentru Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna; aceasta impune eforturi mari, inclusiv schimbări în programa şcolară - dar are efecte pozitive în educarea ecologică a tinerilor şi chiar a copiilor din grădiniţe. Se pune firesc întrebarea: Elevii fac curăţenie iar aşa-zişii turişti (in special de sâmbăta-duminică) au dreptul moral să lase în urma lor mormane de gunoaie? Răspunsul e simplu: Nu suntem de acord – mai ales că şi în judeţul nostru trăiesc oameni civilizati, în marea lor majoritate. Nu deranjează nici prezenţa turiştilor din judeţul Braşov atâta timp cât respectă curăţenia, lasă zonele verzi curate la plecare.

Toţi cetăţenii din judeţ sau din afara lui trebuie să respecte nişte norme minime:

- fac focul, pregătesc hrana în aer liber - iar la plecare pun în pungă toate resturile, de aici în maşina proprie urmând să le depună la primul container;

- este interzisă arderea PET-urilor sau altor deseuri ce nu ard (coji de legume, cutii conservă etc.);

- lasă locul curat de hârtii, alte resturi;

- stinge focul, igienizeaza zona – în aşa fel ca viitorul turist să găsească o zonă verde atrăgătoare;

- nu repară şi nu spală maşinile, cu atât mai mult în pâraiele din zonă;

- nu dă muzica la maxim, nu „organizează“ curse de maşini sau ATV-uri - spre a nu deranja vecinii;

- manifestă respect total faţă de cei din jur;

- se supun şi prezintă documentele de identitate la solicitarea organelor competente de mediu.

Pornind de la cele constatate în teren dar şi de la reclamaţiile unor persoane fizice şi juridice – unii chiar proprietari ai terenurilor constituite ad-hoc ca zone de agrement - APM Covasna împreună cu Garda de Mediu vor efectua controale şi în zilele de sâmbătă-duminică. Se vor realiza imagini-foto – ce devin probe împotriva contravenienţilor – şi prin Garda de Mediu Covasna se vor aplica, pe loc, sancţiuni contravenţionale prevăzute în legea 27 / 2007 - Legea gestiunii deşeurilor.

Legea 27 / 2007 prevede la art.51 – sancţionarea abaterilor cu amendă de la 200 la 2.000 lei pentru persoane fizice şi de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane juridice, pentru: „abandonarea deşeurilor şi a ambalajelor pe spaţii verzi, căile de comunicaţie, în locuri publice sau în alte locuri nepermise“

Faţă de acestea, atenţionăm toţi cetăţenii ca pot preîntâmpina aceste amenzi printr-un comportament civilizat – prin respectare legii.

Cea mai simplă soluţie pentru evitarea amenzilor este respectarea legislaţiei de mediu şi suntem convinşi că acest lucru e la îndemâna tuturor.

Teme articol: mizerie gunoi gratar picnic
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
eugen, 2 mai 2010
Aceasta actiune,daca este facuta cu discernamint,fara acte abuzive,cu probe care sa fie valabile si in instantele de judecata unde se vor adresa <> va fi bine primita de toti oamenii.De ce sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.