Ape dure, dar sănătoase în satele apropiate de Sfântu Gheorghe
În cadrul stagiului de practică al studenților din anul II de la Universitatea Babeș-Bolyai din Sfântu Gheorghe, în luna noiembrie au fost analizate probe de apa din 50 de fântâni situate in localitățile Arcuș, Ghidfalău, Calnic și Valea Crișului.
Aceste lucrări au fost finanțate în cadrul unui proiect de către Consiliului Județean. Studenții au analizat probele de apa potabilă colectate din fântânile satelor, care au fost examinate din punct de vedere fizico-chimic. S-a determinat valoarea pH-ului, dar și azotații, azotiții sau amoniul, deoarece prezența celor din urmă indică poluarea apelor cu substanțe organice provenite din apele reziduale, fertilizatori agricoli și gunoiul de grajd. În urma prelucrării datelor de analiză s-a constatat că aceste ape nu conțin cantități peste limitele admise de standardele specifice, în acest fel ele sunt declarate potabile si sănătoase. Totuși este o problemă, duritatea uneori excesivă a acestora, în urma măsurătorilor au rezultat valori mai mari decât limitele admise, exprimate în grade de duritate germană cu valori având limitele între 5 și 10 unități. În majoritatea analizelor s-au măsurat valori de peste 20 de unități .
Deși locuitorii satelor sus-menționate folosesc apa fântânilor mai rar, fiindcă în mod uzual este introdusă în gospodării apa provenită din rețelele comunelor, chiar și acestea sunt foarte dure, ceea ce atrage după sine necesitatea folosirii unei cantități mai mari de detergenți, dar și depunerea calcarului în interiorul aparatelor electrocasnice: mașini de spălat, expresoare și fiare de călcat etc. O soluție de dedurizare ar fi folosirea filtrelor de apă. Aceste măsuri au fost indicate de către dr. ing. Bartalis Ildiko, responsabil de program în cadrul specializării Știința mediului.
În cadrul practicii a fost analizată și apa fântânii Pucioasa (Büdöskút) din cartierul Simeria, în mod facultativ, calitatea apei acesteia fiind supravegheată în mod continuu de instituții din cadrul autorităților locale. Rezultatul e favorabil, apa e curată, e bună pentru consum!
Bodor Tünde