APChat, un altfel de eveniment de 1 Decembrie
Asociația pentru Comunitate a dedicat zilei de 1 Decembrie cea de-a III-a ediție APChat, al cărei invitat a fost Ion Besoiu, unul dintre cei mai mari actori ai teatrului și cinematografiei românești. Pentru ca publicul să se poată bucura un alt tip de evenimente decât cele organizate în mod obișnuit cu prilejul unei astfel de zile, tema întâlnirii de joia trecută a fost „Influența filmului istoric asupra modului de percepție a figurilor istorice”, având în vedere faptul că Ion Besoiu a fost distribuit într-o multitudine de filme istorice, precum „Neamul Șoimăreștilor”, „Răscoala” sau „Mihai Viteazul”, unde a jucat alături de alți actori de geniu între care Amza Pelea și Toma Caragiu.
Cea de-a treia ediție APChat a fost una dintre cele mai interactive de până acum. Deși nu la fel de numeros ca în edițiile anterioare, publicul a interacționat cu actorul de la care a dorit să afle informații atât despre modul în care se realizau filmările în anii în care filmul istoric era la modă, despre dificultățile pe care le întâmpinau actorii în vremurile unei cenzuri severe, cât și despre felul în care ajunge un actor să se raporteze la personajul istoric pe care îl are de înfățișat în fața oamenilor.
Om cu o cultură generală vastă, Ion Besoiu a plimbat cu grație de artist publicul din Sfântu Gheorghe printre personaje de literatură și eroi din istoria României și nu numai, prezentând pe rând lumi și epoci îngropate într-o lume ce tinde să fie dată uitării.
La rândul său, publicul din Sfântu Gheorghe l-a surprins plăcut pe Ion Besoiu, așa cum s-a întâmplat și cu ceilalți invitați, Alexandru Mironov și Aurora Liiceanu. Actorul a constatat cu satisfacție că oamenii nu au uitat opera realizată de el împreună cu colegii de breaslă și că erau destul de foarte bine informați în legătură cu rolurile interpretate de el și nu numai. „Evenimentul a fost, după părerea mea, revelator în sensul că nu m-am așteptat să întâlnesc un public atât de fin cunoscător al activității cinematografice românești. Câteva doamne profesoare distinse au avut niște observații pertinente despre filmul românesc, au fost câteva întrebări de excepţie și din partea oamenilor mai în vârstă și mai tineri, care mi-au dat sentimentul că filmul românesc a pătruns foarte bine în inima publicului din Sfântu Gheorghe și că este foarte bine apreciată munca regizorilor și a actorilor de film din România și, cu atât mai mult, cu cât s-au bucurat de întâlnirea cu mine, ceea ce mi-a dat senzația că n-am trăit degeaba și că am făcut ceva pentru țara asta. Vă mulțumesc pentru invitație și vă doresc să continuați cât mai mult aceste întâlniri pentru că toată lumea are nevoie de așa ceva”, a declarat actorul Ion Besoiu, care și-a exprimat totodată mirarea că în sală nu s-a aflat niciun actor de la teatrul românesc din oraș.
Înainte de întâlnirea cu actorul, cei prezenți la eveniment au urmărit filmul „Haiducii”, în care l-au putut vedea în rolul principal pe actorul invitat. Dacă pentru cei mai în vârstă, filmul a fost un prilej de a-şi aminti de vremurile în care astfel de filme făceau deliciul unui public pentru care oferta de divertisment nu era nici pe departe atât de generoasă precum cea din zilele noastre, pentru cei mai tineri, filmul a fost un prilej de a descoperi nu doar o lume trecută, ci și un alt mod de a face film. „Mi-a plăcut filmul. La început am crezut că o să mă plictisească, dar pe parcurs m-a prins și m-am bucurat că am venit la eveniment. Îmi pare bine că am venit. Chiar nu m-am mai uitat niciodată la un film vechi că nu aveam răbdare. A fost o experiență interesantă pe care am de gând să o repet. Despre domnul Besoiu am auzit de la tata. Eu nu știam prea multe despre el. Chiar îmi pare rău că nu a fost și tatăl meu prezent la întâlnirea cu dumnealui. Sunt sigur că i-ar fi plăcut”, ne-a mărturisit un tânăr prezent la eveniment.
Personalitatea cuceritoare a lui Ion Besoiu a impresionat în mod deosebit și organizatorii evenimentului care au descoperit cu o indescriptibilă plăcere erudiția actorului. „Domnul Besoiu este unul dintre ultimii reprezentanți încă în viață ai unei generații de actori colosali. Mă bucur că am avut șansa de a-l avea invitat la Sfântu Gheorghe la o ediție de APChat, pentru că noi, cei prezenți la eveniment, am avut prilejul de a beneficia de o lecție de viață, de o întâlnire excepțională, de un pachet imens de cultură și informație, pe care omul acesta a fost dispus să ni le pună pe tavă. Besoiu e un titan. Peste câțiva ani îl vom trece probabil într-o listă de oameni care unor generații le-a marcat copilăria prin rolurile sale și de care ne amintim doar din când în când. Pentru câteva ore însă el a fost printre noi și a fost un veritabil privilegiu”, a spus Daniel Șanta, președintele Asociației pentru Comunitate, care și-a exprimat totodată regretul că publicul covăsnean nu a fost prezent în număr mai mare la eveniment. „Mi-aș fi dorit să ne bucurăm de un public mai numeros. Deja când nu batem suta de spectatori suntem oarecum nemulțumiți, dar pe de altă parte am fost conștient de faptul că „popularitatea” lui Besoiu nu este atât de mare în acest moment, precum cea a invitaților precedenți. Știu însă că pentru cei prezenți acolo experiența a fost absolut specială. M-aș fi bucurat să văd actorii de la TAM, de altfel unii dintre ei au fost la evenimentele precedente, nu am înțeles exact cum de au absentat tocmai la acesta. Ar fi avut ce să învețe. De asemenea, având în vedere subiectul, m-aș fi bucurat să văd și mai multe dintre persoanele care susțin cu tărie nevoia de păstrare a identității românești. O fac probabil mai mult verbal decât faptic. Chiar și așa, e o mare bucurie că APChat cu Ion Besoiu s-a întâmplat”, a mai spus președintele APC.
Seria de evenimente APChat este susținută de compania Autoliv – cel mai important angajator din județ, iar partenerii primelor două ediții au fost Universitatea Babeș-Bolyai – extensia Sfântu Gheorghe, DJST Covasna și Asociația Cultural-Creștină „Justinian Teculescu”.