Apa minerală de Vâlcele va fi prezentată la Expo 2020 Dubai
Apa minerală de Vâlcele, recomandată în tratarea a numeroase boli datorită conţinutului extrem de bogat de magneziu, va fi prezentată, la Expo 2020 Dubai, ce va avea loc în perioada 1 octombrie 2021 - 31 martie 2022 în Emiratele Arabe Unite.
La această expoziţie mondială, ţara noastră este prezentă cu un pavilion care aduce un omagiu naturii şi resurselor naturale autohtone, sub genericul „New Nature”, printre produsele care vor fi prezentate fiind şi cinci sortimente de apă minerală, între care şi cea de Vâlcele.
Preşedintele Clusterului Agro-Food din Sfântu Gheorghe, Silviu Manole, a declarat că apa minerală de Vâlcele este singurul produs covăsnean prezent la acest eveniment de anvergură, fapt ce reprezintă o onoare, dar în acelaşi timp şi o recunoaştere a valorii acesteia.
Manole a menţionat că la expoziţie mai participă încă patru ape minerale din ţara noastră, iar în pavilionul naţional al României este amenajat un bar special pentru degustarea apelor minerale, acestea fiind promovate de către un somelier.
„Apa minerală de Vâlcele a participat, de-a lungul timpului, şi la alte expoziţii internaţionale, printre care cea de la Viena din anul 1873 şi suntem bucuroşi că am reuşit să o readucem în circuitul internaţional, acolo unde îi este locul, ca altădată”, a declarat Silviu Manole, care este şi patronul firmei de îmbuteliere a apei.
Apa minerală medicinală de Vâlcele, cunoscută încă de pe vremea romanilor, conţine peste 250 de miligrame de magneziu la litru, numărându-se într-un clasament mondial în primele 20 din lume la acest capitol.
Venind direct dintr-o sursă naturală, absorbţia mineralelor în organism este mult mai bună decât în cazul suplimentelor alimentare.
Specialiştii spun că magneziul este responsabil de producerea a circa 325 de reacţii biochimice în organismul uman, iar lipsa acestuia este asociată clinic cu boli precum Alzheimer, angină pectorală, anorexie, accidente vasculare, boli cardiovasculare, calculi renali, crampe musculare, constipaţie, depresie, diabet, dereglări tiroidiene, scleroză, etc.
Foarte bogată şi în fier, această apă este recomandată în tratamentul anemiilor, în perioada de convalescenţă, pentru indigestii, astenii, stări de somnolenţă sau apatie, colite şi enterocolite, precum şi pentru tratarea afecţiunilor biliare.
Băile de la Vâlcele sunt pomenite în primul compendiu de ape minerale ale Europei, scris în 1773 de Lucas Wagner, profesor la Universitatea din Viena, iar în 1861, revista pariziană „L'Ilustration” recomanda Vâlcele drept una dintre cele mai bune staţiuni balneare din Europa.
„Povestea apei Vâlcele este pe cât de lungă, pe atât de frumoasă. În zona unde astăzi se îmbuteliază apa a fost o colonie romană, denumită ‘Colonia Aquarum Vivarum’. Există o legendă, care spune că, după căderea Sarmizegetusei, Decebal împreună cu câţiva apropiaţi au mers pe firul Oltului în sus şi au ajuns în această zonă. Când s-au refugiat din cetate au plecat cu o parte din tezaur şi l-au îngropat. Trupele romane care îi urmăreau au aflat că dacii au îngropat o parte din tezaur şi s-au apucat să sape. Săpând nu au dat de tezaur, în schimb au scos la suprafaţă ceva mult mai preţios, aceste izvoare de apă minerală (...) În zona Vâlcele, tradiţia utilizării apelor minerale datează de veacuri. La limita dintre secolele XIX - XX, Vâlcele era o staţiune înfloritoare în care veneau pentru cura de băi, oameni din toată ţara.
Calităţile apei sunt cunoscute oficial din anul 1773, odată cu primele analize chimice, şi recunoscute la expoziţiile internaţionale de la Viena - 1873, Budapesta - 1885 şi Bruxelles - 1888. Unitatea de îmbuteliere care producea în 1885 ‘peste un milion de sticle...’, care funcţionează şi în prezent, este singura mărturie a activităţii de odinioară. Izvorul Elisabeta, sursa apei minerale Vâlcele, a fost forat în jurul anului 1890, de către un inginer austriac. Forajul are 50 de metri adâncime şi este căptuşit cu doage de brad roşu. Acesta este printre ultimele izvoare din Europa care folosesc tehnologia originală şi sunt încă în operare”, a mai spus Silviu Manole.
Printre cei care au descoperit beneficiile apelor minerale şi ''băilor clocotitoare'' de la Vâlcele s-au numărat nu doar oameni simpli, ci şi celebrităţi şi capete încoronate, cum ar fi ţarul Serbiei, Milos Obrenovici. Se spune că acesta ar fi fost adus pe targă la Vâlcele, de unde a plecat pe picioarele lui, iar drept mulţumire a donat banii pentru construirea bisericii ortodoxe din localitate şi care mai există şi în prezent.