ACTUALITATE 5 octombrie 2022

Apa din Reci și Bita, nepotabilă temporar din cauza conținutului extrem de ridicat de clor

de Iulia Drăghici - Taraș | 818 vizualizări

Apa care ajunge în gospodăriile din localitățile Reci și Bita nu este potabilă din cauza conținutului extrem de ridicat de clor. Primăria Comunei Reci și Direcția de Sănătate Publică (DSP) au publicat miercuri anunțuri, în mediul online, în acest context.

DSP Covasna informează că apa de la Reci, care are un conținut extrem de ridicat de clor liber rezidual, poate provoca intoxicații cu vapori de clor sau alergii.

Prin prezenta informăm populația racordată la sistemul centralizat din comuna Reci să nu consume apa din motiv că aceasta este nepotabilă având un conținut extrem de ridicat de clor liber rezidual care poate provoca intoxicații cu vapori de clor sau alergii. Culoarea apei este gălbuie și are un miros înțepător de clor”, se arată în mesajul, intitulat „Anunț important - 5 octombrie 2022”, publicat pe site-ul dspcovasna.ro.

Autoritățile din Reci au transmis că problema a apărut din cauza defecțiunii la pompa dozatoare de hipoclorit de sodiu.

Din cauza defecțiunii la pompa dozatoare hipoclorit de sodiu, cantitatea de clor în apa potabilă a depășit semnificativ doza maximă admisă. Pentru remedierea situației, golim rezervorul de apă. În următoarele 2 zile să nu folosiți pentru uz casnic”, se arată în postarea publicată pe pagina de Facebook Réty Község Önkormányzata (Primăria comunei Reci).

Defecțiunea a apărut de marți, potrivit primarului Dombora Lehel, când s-a putut vedea că apa avea o culoare gălbuie. Tot atunci s-a făcut și recoltarea de probe pentru analiza apei de către specialiștii DSP, iar miercuri au primit rezultatele.

Problema afectează aproximativ 1.000 de beneficiari.

Edilul spune că este prima dată când se întâmplă o astfel de defecțiune, cu toate că sistemul este funcțional de mai bine de 10 ani.

În prezent se lucrează la golirea rezervorului de 250 de metri cubi, dar va mai dura o zi sau două până când situația va reveni la normal.

În acest context, Dombora Lehel a amintit și că prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, comuna Reci va primi 7,5 milioane de lei pentru proiectul „Extinderea sistemelor de alimentare cu apă potabilă și canalizare menajeră, retehnologizarea sistemului de tratare și înmagazinarea apei potabile în satul Reci, comuna Reci, județul Covasna”, respectiv că modernizarea va face ca astfel de situații să nu mai fie posibile pe viitor. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.