ACTUALITATE 11 mai 2011

Anul Voluntariatului vorbeşte despre necesitatea implicării

de Monica Vrânceanu | 351 vizualizări

2011 este Anul Voluntariatului în judeţul Covasna, iar organizaţiile non-guvernamentale, în parteneriat cu Consiliul Judeţean (CJ) Covasna şi alte instituţii, au plănuite pentru lunile următoare mai multe acţiuni care să marcheze importanţa voluntariatului şi care să implice cât mai mulţi oameni în acest mod de a ajuta societatea. Organizaţiile non-guvernamentale şi Centrul de Informare Europe Direct (CIED) din cadrul CJ Covasna au fundamentat un plan de acţiuni structurat pe cinci mari teme, toate având ca principală direcţie acţiunile de voluntariat.

Prima dintre teme se referă la realizarea unei hărţi a voluntarilor din judeţ, pentru o coordonare mai bună a activităţii acestora şi crearea unei pagini de Internet de recrutare a voluntarilor, alături de CJ şi Clubul Tineretului din Sfântu-Gheorghe.

Cea de-a doua temă vizează reinventarea termenului de “clacă” în rândul organizaţiilor non-guvernamentale din judeţ, în scopul de a dezvolta o societate voluntară. La acest program vor participa asociaţii, organizaţii şi grupuri de voluntari, fiind promovat principiul reciprocităţii între asociaţii şi organizaţii, în sensul posibilităţii de “împrumut” a voluntarilor pentru diverse acţiuni.

Unul dintre coordonatorii Anului Voluntariatului în judeţul Covasna, Madarasi Csilla de la CIED, a declarat că a treia temă, Programul “Să-i dăm bătaie, covăsneni!”, vizează renovarea băilor tradiţionale şi diverse acţiuni de protecţie a mediului.

“Este un program mai complex, care include mai multe acţiuni ce au scopul de a îmbunătăţi condiţiile mediului în care trăim - colectare de deşeuri, marcarea unor trasee precum cele pentru biciclişti, renovarea băilor tradiţionale din judeţ şi altele”, a explicat Madarasi Csilla.

Potrivit acesteia, aici au fost deja prevăzute marcarea unui traseu de biciclete, curăţarea Planului Înclinat de la Covasna, Curăţarea albiei Râului Negru, dezvoltarea Băii Tradiţionale de la Petreni şi renovarea băilor  de la Ozunca Băi şi Bodoc.

Următoarele teme/acţiuni prevăd sprijinirea pompierilor voluntari, dorindu-se editarea unei cărţi despre istoria pompierilor voluntari din judeţul Covasna. Tot pentru pompierii voluntari, alături de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţe (ISU) Covasna vor fi organizate şi Concursul Judeţean al Serviciilor Voluntare de pompieri şi Concursul Naţional al Serviciilor Voluntare de Pompieri.

Cea de-a cincea temă este Caravana Voluntariatului, care se axează pe popularizarea voluntariatului în judeţul Covasna. În cadrul acestui program sunt implicaţi şi cei de la Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, iar tema va include o zi dedicată prezentării voluntariatului în comunităţile din judeţul Covasna. Staţiile Caravanei cuprind localităţile Belin, Lemnia, Comandău, Bixad, Covasna şi Întorsura Buzăului, iar popularizarea se va derula între iunie şi septembrie.

Voluntariatul este încă destul de slab dezvoltat în România, unde numai 14% din populaţie îl practică, în vreme ce în ţările nordice ale Europei 50% din populaţie este implicată în acţiuni de voluntariat. Un studiu realizat în 2008  arată că voluntariatul este mai puternic în zonele mai puternic dezvoltate economic - Bucureşti, Banat şi Ardeal. Cu 300 de organizaţii non-guvernamentale active şi pe acţiuni de voluntariat, judeţul Covasna se clasează între primele patru din Ardeal.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.