Antal Árpád: Singura variantă acceptabilă este intrarea Casei de cultură în proprietatea primăriei
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat, joi, că nu va accepta propunerea sindicatelor ca autoritatea locală să preia administrarea Casei de cultură, care se află într-o stare avansată de degradare, menţionând că singura ofertă posibilă, din punctul său de vedere, este trecerea clădirii în proprietatea oraşului.
"Singura variantă acceptabilă este cea dreaptă şi anume ca acea clădire să intre în proprietatea primăriei, deoarece a fost construită de comunitatea din acest oraş. (...) După ce a ajuns în halul în care a ajuns, după ce au adunat un milion de euro datorii către primărie, vin acum să ne spună să luăm clădirea pentru 49 de ani. Nu vreau să o iau pe 49 de ani, în primul rând pentru că nu vreau să investesc în ceva ce nu este al oraşului. După ce clădirea va fi a oraşului vom investi, oricât de mulţi bani trebuie investiţi pentru a putea să o reintroducem în circuitul cultural", a declarat pentru AGERPRES Antal Árpád.
El consideră, pe de altă parte, că este "o aberaţie fără margini" faptul că încă nu e clar cine este proprietarul acestei clădiri.
"Este o aberaţie fără de margini faptul că după 30 de ani de la Revoluţie încă nu e clarificată din punct de vedere juridic situaţia acestor clădiri. Ştiţi care este problema? Problema e că până când au putut scoate bani din această clădire nu s-au gândit nicio secundă să vină către primărie ca să facem ceva împreună. Abia când au început să aibă datorii şi să trebuiască să fie plătite am ajuns în situaţia în care unii spun că nu e a noastră clădirea. Deci, noi avem acum un proces pe rol prin care vrem ca instanţa să ne spună cine este cel pe care trebuie să îl executăm. Pentru că problema este că noi trebuie să executăm o datorie, există o datorie enormă către Primărie, dar nu există entitatea juridică care trebuie executată. Şi atunci mă întrebi cine ne va da nouă pe 49 de ani clădirea, dacă nu ştim cine e proprietarul şi pe cine trebuie să executăm. Mi se pare o propunere neserioasă", a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe.
Liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, care este şi reprezentantul judeţean al Uniunii CNSLR Frăţia, a declarat recent că, în baza acordului conducerii centrale, va propune autorităţilor locale să preia în administrare clădirea, având în vedere faptul că acesta se degradează pe timp ce trece.
Neagovici s-a arătat şi el nemulţumit de faptul că Legea patrimoniului sindicatelor "se lasă încă aşteptată".
"Suntem singura ţară din blocul comunist unde acest patrimoniu, în mod interesat aş zice eu, a fost lăsat în voia sorţii, pentru că fiecare ţară, şi la bulgari, şi la unguri, şi la polonezi a intervenit legiuitorul şi le-a redat sindicatelor. (...) Practic, astăzi nu avem niciun patrimoniu reglementat. (...) În ce priveşte Casa de cultură din Sfântu Gheorghe am gândit, ca şi soluţie de compromis, să mă duc la domnul primar în audienţă cu propunerea să o ia în administrare, nu pe un termen scurt, pe zece ani cum a fost o iniţiativă, ci pe un teren mai lung, eventual de 49 de ani, în ideea că mai bine o ia acum în administrare, să mai salvăm ceva, decât să o ia în proprietate peste 15 ani şi să nu mai fie nimic, decât terenul eventual. (...) Aştept acordul Bucureştiului şi am să încerc să îl conving să o ia, pentru că e păcat. E păcat de un asemenea imobil aflat în centrul municipiului care ar putea să strângă la un loc toată cultura", a declarat Vasile Neagovici.
Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe şi-a încetat activitatea în urmă cu aproape şase ani, după ce primăria i-a blocat conturile pentru neplata impozitelor la bugetul local.
În ultimii ani, autorităţile locale au solicitat insistent sindicatelor şi Guvernului să accepte transferarea acestui imobil în proprietatea oraşului pentru a putea fi repus în circuitul cultural, arătând că instituţiile de cultură finanţate din bugetul local duc lipsă de spaţii, în timp ce clădirea abandonată se degradează pe zi ce trece.