ACTUALITATE 4 decembrie 2019

Noi explicații pe tema majorării impozitelor

de Daniela Luca | 1229 vizualizări

Cât va scoate în medie din buzunar o familie din Sfântu Gheorghe în 2020

Majorarea la nivel maxim a impozitului pe autovehiculele deținute de persoanele fizice și juridice, aprobată săptămâna trecută în Consiliul Local Sfântu Gheorghe, a stârnit inevitabil reacții din partea cetățenilor. În acest context, primarul Antal Árpád a venit cu o serie de lămuriri și a adus câteva exemple concrete privind valoarea impozitelor. 

Autoritățile au luat decizia de majorare a impozitelor pe autovehicule în contextul deficitului de locuri de parcare din municipiu. Acest argument nu a fost unul convingător pentru unii dintre locuitorii orașului care și-au exprimat nemulțumirea în acest sens. 

Totodată, impozitul pe clădirile ce aparțin persoanelor fizice va fi redus la minimum prevăzut de lege, ceea ce înseamnă că va fi mai mic decât în 2019. În cazul persoanelor juridice impozitul va fi menținut la nivelul acestui an, potrivit hotărârii adoptate de Consiliul Local. 

„Nu trebuie să nenorociți orice om care e amărât și are și el o mașinuță”

Multe voci au susținut că ar fi cazul ca impozitarea majorată să se atribuie doar acelor persoane care dețin mai multe mașini. 

„Sunt de acord, este nevoie de locuri de parcare, dar părerea mea este că dacă vă inundă mașinile așa cum declarați, nu trebuie să nenorociți orice om care e amărât și are și el o mașinuță cu care reușește să ajungă la muncă și înapoi! Majorați impozitul pentru cei care achiziționează o a doua mașină”, a spus un bărbat din Sfântu Gheorghe. 

„Părerea mea este că ar trebui taxați cei care au două, trei, patru mașini”, a spus un alt cetățean al municipiului. 

Alții cred că impozitul majorat s-ar justifica doar atunci când municipalitatea ar oferi șoferilor condiții mai bune. 

 „Adevărul e că sunt din ce în ce mai multe mașini în oraș, dar asta e o problemă la nivel de țară și nu asta e soluția, să impozitezi și mai mult. Să se facă parcări subterane sau supraterane și pe unde e posibil, să se lărgească drumurile. Atunci să vină cu pretenții de impozite mărite”, scrie pe o rețea de socializare o altă persoană din municipiu. 

Cât va datora municipalității, în medie, o familie din Sfântu Gheorghe în 2020

Antal Árpád a ținut să dea cifre concrete despre aceste modificări. Conform acestuia, o familie care are un autoturism cu o cilindree sub 1.600 cmc și un apartament cu două camere în Zona B, va plăti anul viitor impozite locale în valoare de 177 de lei. 

 „Asta este suma pe care trebuie să o plătească, deci practic lunar vor plăti 14,75 de lei. Dacă ar locui în Zona A, ar plăti cu 5 lei mai mult pe an. Deci în loc de 177 ar plăti 182 de lei. În ceea ce privește impozitul pe proprietate, dacă cineva are aceeași proprietate în aceeași zonă în Brașov sau Miercurea Ciuc, ar plăti cu 25% mai mult. În Târgu Secuiesc cu 16% mai mult”, a specificat primarul. 

Acesta a adăugat că pentru anul 2020, Primăria Sfântu Gheorghe ar putea percepe impozite locale maxime în valoare totală de 435 de lei pe an pentru o familie care are o mașină sub 1.600 cmc și un apartament cu două camere din Zona B, în timp ce minimul, conform legislației fiscale în vigoare, ar fi de 153 de lei. 

„Vorbim de o creștere de 14 lei pe an sau 1,2 lei pe lună”

Totodată, în cazul autoturismelor cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc, care reprezintă peste 60% dintre mașinile înmatriculate în Sfântu Gheorghe de persoanele fizice, impozitul va crește de la 70 de lei, la 84 de lei. Această sumă crește în funcție de capacitatea cilindrică. Primarul a precizat și că în 2018, sub 6% din bugetul local a provenit din impozitele plătite de persoanele fizice din municipiul Sfântu Gheorghe.

„Vorbim de o creștere de 14 lei pe an sau 1,2 lei pe lună în anul viitor. Vreau să vă spun și ce înseamnă în bugetul local impozitele plătite de populație. Luăm anul de referință 2018 că avem exercițiul bugetar încheiat. Dacă adunăm toate impozitele plătite de persoanele fizice pentru terenuri, pentru imobile și pentru autoturisme, atunci vorbim de 5,71% din bugetul local”, a mai adăugat edilul. 

Acesta a enumerat și o serie de beneficii oferite de municipalitate unei familii din Sfântu Gheorghe, în schimbul unui impozit de aproximativ 15 lei pe lună. Printre acestea a amintit serviciile de educație, dar și cele culturale, diversitatea ofertelor sportive sau curățenia spațiilor publice asigurată de Primărie. 

În ceea ce ține impozitarea diferențiată a mașinilor, edilul a specificat că ar fi indicat să fie taxați proprietarii de mașini în funcție de vechimea autoturismului, însă în acest caz este nevoie de politici publice la nivel național care să permită autorităților să implementeze această măsură.  

Totuși, nu se poate estima în ce măsură argumentele aduse de municipalitate vor potoli valul de reacții negative stârnite de majorarea impozitelor. Indiferent pe ce parte a baricadei se situează locuitorii orașului, este cert aceștia vor fi nevoiți să se conformeze. Cei care vor să beneficieze de o reducere de 9% trebuie să nu se numere printre restanțieri și să plătească anticipat până la 31 martie 2020 impozitele locale datorate pentru tot anul, la fel ca în anii trecuți. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.