ACTUALITATE 2 decembrie 2020

Antal Árpád: „A trecut o săptămână și noi tot speculăm ce s-a întâmplat”

de Daniela Luca | 7724 vizualizări

Autoritățile covăsnene nu au primit un răspuns de la MApN în legătură cu zgomotul puternic produs în urmă cu o săptămână

La o săptămână după ce un sunet puternic a fost auzit în mai multe zone ale județului și chiar în afara acestuia, autoritățile din județul Covasna, care au cerut explicații de la Ministerul Apărării Naționale în legătură cu acest incident, spun că nu au primit niciun răspuns.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád și președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor au trimis la finalul săptămânii trecute o adresă ministrului Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă prin care au cerut explicații în legătură cu sunetul puternic auzit miercuri, 25 noiembrie, în jurul orei 11:30.

Autoritățile au prezentat în adresa lor un incident similar petrecut la Paris și felul în care autoritățile de acolo au procedat. Până miercuri, 2 decembrie, încă nu au aflat oficial care este cauza care ar fi dus la producerea sunetului.

„Încă nu am primit răspuns, dar am primit în schimb critici de la oameni că am sugerat ministrului ce trebuie să răspundă. Când s-a întâmplat eu deja m-am gândit că este vorba despre acel incident (n.red. un avion supersonic a trecut bariera sunetului), pentru că citeam cu câteva săptămâni înainte ce s-a întâmplat în Paris. Diferența a fost că acolo după câteva minute Ministerul Apărării de acolo a pus pe Twitter că stați liniștiți, asta s-a întâmplat și așa mai departe. La noi – speculații. A trecut o săptămână și noi tot speculăm ce s-a întâmplat. Nu e normal. Până la urmă nu căutăm vinovați, pentru că nu se pune problema să cauți vinovații, pur și simplu e o chestiune de comunicare, adică să bage în seamă oamenii, cetățenii din această țară. Nu se poate ca să se întâmple ceva care a fost simțit de zeci sau sute de mii de oameni și tu să nu zici nimic. N-am cerut nici demisia ministrului, nici să fie anchetat pilotul, adică nu înțeleg de ce nu se poate spune. Oricine știe un minim de fizică știe că este un moment cam la 1.200-1.300 kilometri la oră, în funcție de înălțime, când depășește viteza sunetului un avion militar, deci se întâmplă. (...) Am întrebat doar pentru că eu consider că e bine să comunicăm, atâta tot”, a spus în cadrul unei conferințe de presă, primarul Antal Árpád.

În documentul prezentat săptămâna trecută pe profilul primarului din Sfântu Gheorghe se precizează că zgomotul, care fost asemănător unei explozii, a creat panică în rândul locuitorilor județului, iar „în urma trepidațiilor, în unele localități s-au spart geamurile mai multor locuințe”.

Știrea inițială, AICI. 

Adresa trimisă la MApN. 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.