ACTUALITATE 9 iunie 2015

Anna Maria Popa, noul director al Teatrului „Andrei Mureșanu”

de Mirela Cara Dragu | 2555 vizualizări

Anna Maria Popa este noul director al Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe. Ea a câştigat concursul care a constat în două probe – proiect de management şi interviu – și va fi numită în post numai dacă nu se vor depune contestații în următoarea perioadă.

În concurs s-au înscris doar doi candidaţi, actriţele Anna Maria Popa şi Alexandrina Ioana Marina. Prima probă a presupus depunerea unui dosar care să cuprindă proiectul de management gândit de fiecare dintre candidaţi. Nota minimă pentru trecerea la proba următoare era 7,00. La această probă, Anna Maria Popa a obținut nota 7,36, față de contracandidata ei care a acumulat 7,85 puncte.

Marți, în timpul celei de-a doua probe, care a constat într-o prezentare orală a proiectului și a obiectivelor manageriale în fața unui juriu specializat, s-a petrecut o răsturnare de situație, astfel încât Anna Maria Popa a obținut nota 7,82, față de 7,28 cât a obținut contracandidata ei. Astfel, media finală a viitoarei directoare a teatrului este 7,59, cu numai 2 sutimi mai mare decât cea a Ioanei Marina, ceea ce arată că a fost o concurență foarte strânsă între cele două candidate.

În timpul probei orale, Anna Maria Popa a afirmat că motivul pentru care și-a depus candidatura a fost acela că s-a simțit atrasă de ideea unui nou început într-un sediu nou. „M-a atras foarte mult ideea unui nou început. Întotdeauna m-a atras partea culturală a orașului Sfântu Gheorghe, dar oportunitatea noului sediu a fost motivul deciziei de a participa la acest concurs”, a spus concurenta câștigătoare în fața juriului.

Accent pe marketing şi promovare

Printre obiectivele expuse în vederea îmbunătățirii activității Teatrului „Andrei Mureșanu” se numără stabilirea unei relații de colaborare cu alte instituții culturale ale orașului, precum și stabilirea unui program diversificat care să cuprindă deopotrivă spectacole pentru copii, spectacole tematice de sărbători și spectacole expresioniste și de tip main stream care ar putea reprezenta TAM la festivaluri. Anna Maria Popa a promis că va pune accent pe partea de turnee, pe partea de marketing și promovare, una dintre cele mai grave probleme ale instituției, dar și pe atragerea de fonduri financiare din parteneriate și sponsorizări, precum și către atragerea publicului maghiar prin traducerea spectacolelor sau realizarea de coproducții. „Nu mă arunc să fac promisiuni pe care să nu pot să le împlinesc, dar sunt convinsă că pot să aduc îmbunătățiri vizibile până la sfârșitul mandatului”, a spus Anna Maria Popa în timpul examinării orale.

Ea a mai afirmat că în desfășurarea viitoarei sale activități intenționează să colaboreze atât cu echipa teatrului, cât și cu persoane din afară, mai ales în privința programelor cinematografice, având în vedere că în noul sediu TAM se află și două săli de cinema pe care instituția le va gestiona. „Consiliul artistic va fi format din interiorul teatrului. Vreau ca oameni de aici să aibă siguranța că se pot dezvolta, dar este nevoie și de oameni din afară. Mai ales pe partea de cinema”, a spus Anna Maria Popa.

Anna Maria Popa

Alexandrina Ioana Marina a avut în prezentarea sa multe puncte comune cu contracandidata câștigătoare. Ea a subliniat la rândul ei nevoia de comunicare internă în echipă, necesitatea unei abordări multiculturale a grilei de programe și a atragerii tinerilor către proiectele teatrale, însă a manifestat o mai mică deschidere față de colaborări cu persoane din afara teatrului sau a orașului. „Cred că este nevoie de un teatru multicultural în care să folosim cât mai multe din instituțiile culturale și artiști locali, care să fie implicați în proiecte comune”, a spus aceasta. În opinia sa, colaborările cu regizori sau artiști din afara orașului sunt costisitoare, iar bugetul teatrului este mult prea mic pentru astfel de proiecte.

„Personal am fost încântat că ambele au plusat pe capitolele teatru multicultural, colaborări masive cu „Tamási Áron” și „M Studio”, plus spectacole cu supratitrare, așadar, un teatru pentru întreaga comunitate! Urmează perioada de contestații, iar în scurtă vreme va fi încheiată procedura de atribuire a postului de manager al Teatrului „Andrei Mureșanu”, a declarat consilierul local și membru al comisiei de examinare, Mădălin Guruianu, pe pagina sa de Facebook, unde a felicitat ambele concurente pentru rezultatele obținute.

Juriu de specialitate

Cele șapte persoane care au decis la acest concurs viitorul Teatrului „Andrei Mureșanu”, prin evaluarea și alegerea noului director din postura de membru în comisia de examinare, au fost Marius Deac, fost director al Centrului de Cultură Arcuș; Dumitru Măciucă, specialist – în trecut director al TAM; soprana Felicia Filip, director al Operei Comice pentru Copii; Carmen Croitoru, manager al Institutului Național de Cercetare și Formare Culturală București și lector universitar dr. Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” – Facultatea de Teatru, București; Andrea Chiricescu, șef serviciu Secția Cercetare, Conservare și Valorificare Patrimoniu la MNCR; consilierii locali Rodica Pârvan şi Mădălin Guruianu.

Cine este Anna Maria Popa

Născută şi crescută în Sfântu Gheorghe, Anna Maria Popa (33 de ani) a absolvit Liceul de Artă „Plugor Sándor”, apoi secţia actorie a Universităţii de Artă Teatrală și Cinematografică. Din 2007 şi până în prezent, a ocupat numai funcții de conducere în diverse companii din București specializate în advertising, marketing și promovare. Actualmente este angajată ca Business Development Director al firmei Front Line Marketing, unde lucrează din 2014.

De-a lungul timpului a obținut o serie de calificări și atestate în management de proiect și strategii de dezvoltare a afacerilor, dar a fost implicată și într-un număr impresionant de colaborări artistice fiind, printre multe altele, Arkadina într-o montare după „Pescărușul” lui Cehov, Mița Baston a lui Caragiale și Desdemona din „Othelo” (Shakespeare). Anna Maria Popa a avut de asemenea și experiența conducerii unui teatru din postura de director executiv al Teatrului Arca.

Pentru ea, rezultatul de marți este o bucurie și speră că va reuși să își atingă obiectivele alături de echipa cu care va lucra la TAM. „Mă bucur foarte mult. Este o veste minunată. Îmi doresc să pot pune în aplicare, într-un timp cât mai scurt, o parte cât mai semnificativă din planul de management. Felicitări tuturor, mi s-a părut un dialog frumos, o comisie corectă cu întrebări clare și pertinente. Sper să fac cinste Teatrului și orașului prin activitatea mea”, ne-a spus imediat după aflarea rezultatelor.

Unii dintre actorii angajați la „Andrei Mureșanu” s-au bucurat mai puțin de rezultat. Schimbările dese petrecute în ultimii ani la nivelul conducerii instituției le-au zdruncinat încrederea în oamenii din afara orașului sau a instituției, motiv pentru care ar fi preferat ca postul de director TAM să fie ocupat de cineva care cunoaște realitățile din interior. Imediat după aflarea rezultatelor, au existat voci din rândul actorilor care au sugerat că noua conducere ar putea fi pentru ei un motiv de demisie.

Postul de manager al Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe a rămas vacant în luna februarie după demisia regizorului Dan Ţopa, care s-a retras după aproape doi ani de la câştigarea concursului, invocând motive personale, dar şi lipsa de susţinere a instituţiei de către comunitate. El a mai menţionat, de asemenea, că bugetul alocat de Consiliul Local a permis funcţionarea la limită a teatrului românesc. Şi ultimii patru directori ai TAM, dramaturgul Radu Macrinici, criticul Doru Mareş şi regizorii Horaţiu Mihaiu şi Florin Vidamski, au plecat tot prin demisii, invocând în principal acelaşi motiv, anume lipsa condiţiilor adecvate pentru desfăşurarea activităţii, inclusiv lipsa banilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.