ACTUALITATE 20 decembrie 2016

ANI: Primarul din Zagon, în conflict de interese

de Iulia Drăghici - Taraș | 3225 vizualizări

Primarul comunei Zagon, Kis Josif, este cap de listă într-un comunicat de presă transmis marţi dimineaţa de Agenția Națională de Integritate (ANI). Potrivit informării, în cazul primarului din Zagon, dar şi al altor 11 foști și actuali aleși locali, s-a constatat „starea de incompatibilitate, existența conflictului de interese de natură administrativă şi indicii privind existența conflictului de interese de natură penală”. Kis Josif susţine că nu a fost informat despre starea de incompatibilitate în care se află, iar ANI notează că acesta nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Primarul Kis Josif este acuzat de conflict de interese administrative pentru că a încheiat contracte de concesiune de pășune cu Asociația Gospodarilor din Zagon, în care el însuși este membru.

„În exercitarea mandatului de primar, având un interes personal de natură patrimonială, a emis acte administrative (expuneri de motive asupra proiectelor de hotărâre privind concesionarea unor trupuri de pășune, aflate în domeniul privat al comunei, ce stau la baza Hotărârilor Consiliului Local, în temeiul cărora a fost  încheiat un contract de concesiune între Comuna Zagon și Asociația Gospodarilor din Zagon) și a încheiat acte juridice (contracte încheiate între Primăria comunei și Asociația Gospodarilor din Zagon, asociație în cadrul căreia deține calitatea de membru). Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 76, alin. (1)  din Legea nr. 161/2003”, arată comunicatul de presă transmis de ANI, disponibil pe site-ul www.integritate.eu.

Aceeași sursă precizează că articolul 70 din Legea nr. 161/2003, arată că „prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”.

Primarul susţine că autorităţile nu i-au cerut un punct de vedere oficial

Contactat telefonic, primarul Kis Josif ne-a spus că nu a fost informat despre starea de incompatibilitate, ci doar despre faptul că o anchetă este în desfăşurare. „Chiar ieri (n.red. luni, 19 decembrie), în jurul orei 13, am primit o adresă oficială că voi fi verificat, nu că sunt incompatibil. Acum se verifică dacă am declarat toate averile, nu scrie că sunt declarat incompatibil. (...) Aşa ceva nu mi-a fost adus la cunoştinţă”, a declarat Kis Josif pentru „Observatorul de Covasna”.

Potrivit acestuia, adresa oficială primită luni prevede că în cazul în care sunt descoperite incompatibilităţi, primarul „va fi informat pentru a prezenta un punct de vedere”, însă acest lucru nu s-a întâmplat înainte de emiterea comunicatului de presă citat.

„Nu există nimic ascuns în averea mea. E declarat 100% tot. Nu există aşa ceva, mai ales după ce am devenit primar. (...) Eu deocamdată mă ţin de o adresă oficială şi ce scrie aici. Când o să mă cheme să am un punct de vedere, atunci clarific, dar de ce să mă duc pe alte comunicări din moment ce nu am fost informat oficial? (...) De un an de zile merge treaba asta. Tot solicită fel şi fel de acte, cu care am răspuns la termen. (...) Nu am avut nimic de ascuns în legătură cu averea mea. Nu am avut şi nu o să am niciodată”, a transmis primarul din Zagon.

Kis Josif, fără punct de vedere la dosarul de evaluare

De cealaltă parte, în comunicatul ANI se precizează că primarul din Zagon, deşi a fost informat, nu a depus la dosar un punct de vedere. „Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Kis Josif, Dumitru Florin şi Stîngaciu Aurel nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”.

Luna trecută, în 16 noiembrie, la sediul Primăriei din Zagon, precum şi la locuinţa primarului, a fiului său şi a mai multor prieteni au descins procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care au făcut percheziţii într-un dosar legat de retrocedarea unor terenuri.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.