ACTUALITATE 20 septembrie 2017

Amplu proiect de reabilitare termică şi eficientizare energetică a Secţiei de infecţioase a Spitalului Judeţean

de Agerpres | 1104 vizualizări

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe va accesa fonduri europene pentru creşterea performanţei energetice a clădirii Secţiei de boli infecţioase, construită în urmă cu aproape 40 de ani.

Managerul spitalului, Andras Nagy Robert, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că în ultimii ani au fost realizate lucrări de modernizare doar în interiorul clădirii, pentru creşterea confortului pacienţilor, însă exteriorul a „rămas neatins“.

Proiectul pe care conducerea spitalului doreşte să îl depună spre finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3, pentru creşterea performanţei energetice a clădirii Secţiei de boli infecţioase, prevede, printre altele, atât izolarea termică a clădirii, cât şi dotarea cu panouri solare.

„Clădirea Secţiei de boli infecţioase a fost făcută şi predată în anul 1977, e tip panel şi e foarte friguroasă. (...) Proiectul prevede izolarea termică a clădirii, înlocuirea geamurilor şi tâmplăriei în spaţiile interioare nereabilitate, respectiv în spaţiile administrative, arhivă, vestiare şi casa liftului. (...) De asemenea, prevede completarea cu panouri solare pentru apă caldă pe timp de vară (...), precum şi înlocuirea cu leduri a lămpilor din spaţiile comune - holuri, coridoare şi casa scării -, pentru creşterea eficienţei energetice. Proiectul total este evaluat la peste 3 milioane de lei“, a precizat Andras Nagy Robert.

Conducerea Spitalului Judeţean şi-a propus ca, simultan cu aceste lucrări, să rezolve şi problema accesului în clădire a persoanelor cu dizabilităţi. „Trei dintre cele patru intrări în clădire vor avea facilităţi pentru aceste persoane“, a mai spus Andras Nagy Robert.

Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf“ din Sfântu Gheorghe, cea mai mare unitate medicală din judeţ, a beneficiat în ultimii zece ani de ample lucrări de consolidare, reabilitare şi modernizare a clădirii principale, finanţate de Ministerul Sănătăţii, Uniunea Europeană şi Consiliul Judeţean Covasna.

Acestea au fost realizate în mai multe etape, pe mai multe tronsoane, investindu-se 52 de milioane de lei din fonduri nerambursabile pentru recompartimentarea şi amenajarea la standarde europene a spaţiilor interioare, pentru modernizarea instalaţiilor sanitare, electrice şi de telefonie, precum şi pentru dotarea cu ascensoare de mare capacitate.

De asemenea, s-au investit 27 de milioane de lei pentru dotarea cu echipamente medicale, din această sumă fiind achiziţionate, printre altele, cinci blocuri operatorii, aparatură pentru sterilizare, laboratoare şi terapie intensive, precum şi 222 de paturi noi.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.