ACTUALITATE 8 ianuarie 2017

Amplu control în aproape 300 de ferme de animale din județ, privind respectarea condițiilor pentru acordarea subvențiilor

de Agerpres | 1798 vizualizări

Aproape 300 de ferme de animale din județul Covasna vor fi controlate în lunile ianuarie și februarie a.c. de către inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, controlul având ca scop respectarea cerințelor pentru acordarea subvențiilor pe anul 2016.

Directorul executiv al DSVSA Covasna, dr. Siko Barabási Sandor, a precizat, miercuri, că acțiunea se va derula în perioada 9 ianuarie - 25 februarie a.c, iar din totalul celor aproape 300 de exploatații non-profesionale și comerciale vizate, peste 70 % se află în zona Baraolt.

Potrivit acestuia, controlul face parte din acordul de delegare cu APIA privind verificarea respectării de către agricultori a cerințelor de ecocondiționalitate, iar tematica vizează, printre altele, existența și ținerea la zi a registrului exploatației, a termenelor referitoare la identificarea și înregistrarea animalelor, concordanța dintre efectivele de animale existente în acte, respectiv în Baza Națională de Date și cele existente fizic în exploatații, aspecte privind tratamentele efectuate animalelor și igiena produselor alimentare primare obținute.

Dr. Siko Barabási Sandor a ținut să atragă atenția fermierilor asupra necesității scoaterii imediate din evidențele electronice ale circumscripțiilor veterinare a animalelor sacrificate recent, în perioada sărbătorilor de iarnă, și a subliniat că nerespectarea normelor de ecocondiționalitate se soldează cu amenzi de la 600 la 1.200 lei în cazul persoanelor fizice și mai mari în cazul persoanelor juridice, și poate conduce la reducerea plăților sub forma unor penalități aplicate de APIA, în funcție de gravitatea neconformităților constatate.

„Controalele se efectuează în baza unor fișe standard de inspecție, care prevăd prezența animalelor în exploatația verificată. Pentru buna desfășurare a controlului, având în vedere faptul că rezultatele acestuia se materializează în acordarea sau neacordarea, dar și eventuale penalizări a subvențiilor pe anul 2016, proprietarii exploatațiilor non-profesionale cu animale sunt rugați să ia legătura cu medicii veterinari de circumscripții, cu utilizatorii de SNIIA și să-și pună la punct atât evidențele, cât și condițiile de adăpostire furajare și bunăstare a animalelor deținute”, a menționat dr. Siko Barabási Sandor.

Teme articol: DSVSA ferme controale zootehnie
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.