Amenzi şi autorizaţii retrase
Controalele efectuate de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Covasna (DSVSA) la mai multe unităţi din judeţ au avut drept urmări retragerea sau suspendarea autorizaţiilor pentru 4 societăţi şi sancţionarea altor nouă unde au fost găsite probleme.
Directorul DSVSA, dr. Siko Barabas Sandor, a prezentat o situaţie a controalelor din luna mai, potrivit căreia au fost controlate 153 de unităţi de diverse tipuri, şi în urma cărora nouă au fost amendate cu suma de 37.500 de lei, trei au rămas temporar fără autorizaţie şi una a rămas definitiv fără autorizaţie. Problemele identificate ţin atât de igienă, cât şi de nerespectarea trasabilităţii produsului, potrivit căreia ar trebui cunoscută calea de la numărul matricol al vacii până la caş de exemplu.
Pe lângă amenzile date, DSV a confiscat şi 2.250 de kg de produse non-animale, însemnând tăiţei găsiţi la o firmă care cumpărase tăiţeii la vrac şi îi vindea sub trei nume diferite ale acestui produs, înşelând astfel cumpărătorii care credeau că li se oferă altceva. Totodată, au mai fost oprite de la comercializare aproape 1.300 de kg de produse alimentare de origine animală – expirate, recongelate şi aşa mai departe.
Directorul DSV a afirmat că aceste controale au fost efectuate în colaborare cu Prefectura şi în urma unor dispoziţii ale Autorităţii Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Potrivit prefectului Codrin Munteanu, ca urmare a acestor verificări au fost stabilite şi o serie de măsuri şi termene care vor fi duse la îndeplinire, dincolo de sancţiunile contravenţionale aplicate deja.
Munteanu a subliniat că feedback-ul în urma controalelor a fost unul extrem de pozitiv din partea agenţilor economici, inclusiv din alte sectoare de activitate. Astfel, cei care au investit, au făcut credite şi nu pot face rabat de la calitate s-au bucurat că sunt luaţi la răspundere cei care lucrează fără să investească şi la negru, ducând la pierderi pe partea celor dintâi.
„Oamenii din panificaţie erau nemulţumiţi de situaţia creată de cei care fac pâinea la negru, nu au cheltuieli cu angajaţii, ce se vinde nu se înregistrează, iar cei care investesc nu au şanse şi suferă”, a spus prefectul. El a subliniat că aceste controale nu reprezintă o măsură împotriva cuiva, ci dorinţa lor este ca şi ceilalţi să depună eforturi pentru a ajunge la standarde.
De asemenea, vor fi luate la rând mai multe domenii de activitate, unde se vor face controale din partea instituţiilor abilitate. În altă ordine de idei, prefectul a spus că a impus şi la nivelul Colegiului Prefectural ca întâlnirile să se termine cu hotărâri şi nu doar să se întâlnească de dragul de a se vedea. „Vom monitoriza criteriile de performanţă la deconcentrate, conducerea acestor servicii să fie reală, să discutăm, să luăm măsuri”, a mai declarat prefectul Codrin Munteanu.
Ana Sidon