ACTUALITATE 6 noiembrie 2013

Amenzi pentru rufe uscate în văzul tuturor!

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 3466 vizualizări

Municipalitatea din Sfântu Gheorghe a hotărât că uscarea rufelor la vedere poate fi amendată

Una dintre cele mai controversate prevederi cuprinse în noile Norme de bună gospodărire din municipiul Sfântu Gheorghe se referă la… rufele puse la uscat pe sau spre domeniul public. Consilierii locali au aprobat recent un set de reguli de bună gospodărire, astfel că în zonele de locuit sunt interzise uscarea rufelor pe ferestre și balcoane la un nivel superior parapetului, inclusiv uscătoarele montate pe domeniul public (cum ar fi pe spațiile din fața blocului). Reacțiile nu au întârziat să apară, mai ales că foarte puține sunt blocurile din Sfântu Gheorghe în care există spații speciale pentru uscătorii. Și cu atât mai puține sunt familiile care au uscătoare electrice pentru rufe, chiar dacă acestea sunt ele însele un element obligatoriu al civilizației.

De când a fost adoptat setul de reguli însă, oamenii au continuat să întindă rufele la vedere – fie pe balcoane, fie atârnate pe sârmele montate direct sub geamuri, de ani de zile. Când aud de amenzi, oamenii se crucesc: cine să vină să-i amendeze și mai ales cum? Și, ce e mai important, unde să își usuce rufele cei care locuiesc în blocurile comuniste, construite fără uscătoare, fără balcoane și fără geamuri la băi?

Nemulțumirile curg valuri

Imediat ce au apărut în presă informațiile despre noile prevederi, oamenii au început să posteze pe reţelele de socializare tot felul de mesaje, prin care și-au exprimat nemulțumirea. Unele dintre ele sunt chiar ironice, pe când altele vorbesc despre această măsură ca fiind una bună.

„Nu mai spălăm rufe, pentru că vom ajunge la pușcărie. Mă întreb, oare când vom plăti și pentru aer?” – spune un tânăr. Un altul spune că ideea i se pare bună, pentru că „nu e prea plăcut să vezi chiloții atârnați pe sfori deasupra capului”.

Cei mai nemulțumiți sunt cei care nu au balcon. „Am o garsonieră, fără balcon. Ce să fac cu rufele? Unde să le usuc? Hainele uscate în baie au un miros urât pentru că în baie orice ai face, e umezeală, iar această umezeală este absorbită de haine. Înțeleg că ne interzice, că strică imaginea orașului, dar atunci să ne dea și soluții, să ne spună clar că există o uscătorie în X loc și le ducem acolo. Dar așa… mi se pare penibil” – ne-a declarat Maria, o tânără mamă.

Uscătoriile de la blocuri, dacă există, sunt închiriate de multe ori unor mici afaceri. Kinga, o altă mamă din Sfântu Gheorghe, ne-a spus că la ea în bloc în uscătorie funcționează o firmă de reparații de pantofi. „Oricum, nu am încredere în uscătorii. Acolo poate intra oricine și ne poate fura hainele, în ziua de azi nu se știe niciodată” – spune ea.

Alții vorbesc despre dreptul la proprietate, și faptul că autoritățile nu ar avea dreptul să spună ce să pună cineva în fața geamului și ce nu. „Nu cred că e corect să îmi spună cineva ce să pun pe balcon și ce nu. Eu nu vreau să pun flori, vreau să usuc hainele aici, ca până acum. Nu am casă cu grădină, unde să pun uscătorul de rufe?” – ne-a spus o altă femeie din oraș.

O altă doamnă, care locuiește într-un bloc cu zece etaje din cartierul Simeria, ne-a spus că dacă autoritățile tot s-au gândit la rufele expuse afară pe balcoane ori la geamuri, trebuiau să se gândească și la fumul coșurilor de la case, fum care intră în apartamente și se impregnează peste tot.

„Sigur că asta e o pretenție absurdă – să rezolve Primăria chestiunea fumului, dar e la fel de absurdă precum pretenția lor de a ne usca rufele oriunde, numai la vedere nu. Pentru unii poate părea o chestiune amuzantă, dar să ne gândim totuși la importanța hainelor curate – acestea sunt până la urmă ca și o carte de vizită la muncă, la școală, oriunde în societate”, a punctat femeia.

Oamenii ar fi de acord, în principiu, cu neexpunerea rufelor, dar asta numai în cazul în care autoritățile ar oferi și o soluție viabilă în care să se ofere condiții decente de uscare. Există însă și susținători ai regulamentului, care spun că abia așteaptă să îl vadă pus în aplicare, deoarece, spun ei, e foarte urât să vezi rufe atârnând pe la mai toate balcoanele și ferestrele.

Garda de Salubritate ne va controla rufele

Revenind la regulamentul ce stabilește normele de gospodărire ce vizează curățenia și aspectul îngrijit al orașului, acesta prevede faptul că de controlul punerii în aplicare a acestora se va ocupa Garda de Salubritate din cadrul Tega SA.

Reprezentantul Gărzii de Salubritate, Kádár István, ne-a declarat că ei nu vor face decât să execute deciziile Consiliului Local, astfel că dacă oamenii vor să ia pe cineva la rost, atunci să se lege de aleșii locali. Kádár a explicat că hotărârea fiind foarte recent adoptată, nu a ajuns încă să fie dezbătută în cadrul Gărzii, astfel că probabil vor mai trece câteva săptămâni bune până la definitivarea detaliilor și începerea serioasă a controalelor cu amenzi.

„Prevederea legată de faptul că e interzisă expunerea rufelor la uscat era în vigoare încă din anul 2002. Doar că nimeni nu s-a ocupat până acum de respectarea ei”, a spus Kádár.

Acesta a mai arătat că  misiunea va fi una destul de delicată pentru Garda de Salubritate, mai ales că aceasta are un personal de numai patru oameni. În plus, nu de puține ori, cetățenii au refuzat să colaboreze cu cei de la Gardă, prin urmare se dorește încheierea unui acord de colaborare cu alte organe precum Poliția, Jandarmeria și Poliția Locală – inclusiv pentru amendarea celor care întind rufele la uscat pe sau spre terenurile publice. Deocamdată nu se știe ce fel de amenzi ar urma să plătim pentru expunerea rufelor, dar valoarea acestora va fi undeva de până în 200-300 de lei.

Directorul societății de salubrizare Tega SA, Toth Birtan Csaba, a confirmat la rândul său faptul că prevederea e una veche în Sfântu Gheorghe, astfel că nu înțelege inflamarea opiniei publice tocmai acum. Toth a ținut să sublinieze că oamenii protestează după adoptarea regulamentului, chiar dacă Normele au fost supuse dezbaterii publice vreme de 30 de zile și nimeni nu a fost interesat să propună vreo modificare.

„Cred că e ceva normal să nu ne punem la uscat rufele la vedere. Nu trăim, totuși, în Italia de Sud, unde vezi rufe la fiecare fereastră și balcon. Ține de imaginea pe care vrem să o aibă Sfântu Gheorghe, cea a unui mic oraș cochet și îngrijit. Pe de altă parte, nu suntem nici orbi, nici penibili – acum nu vom avea pretenții de la cei care locuiesc în blocurile neîngrijite din cartierul Ciucului, de exemplu. Avem pretenții de la alți locuitori, care trebuie să înțeleagă că acest efort comun va da rezultate benefice pentru toți”, a spus Toth.

Există posibililatea unor modificări, pe viitor

Acesta e de părere că cei mai revoltați sunt tocmai cei care ar avea posibilitatea de a respecta regulamentul și a arătat că există multe blocuri care au uscătorii, însă oamenii în loc să le utilizeze ca atare, le folosesc pe post de depozit. În ceea ce privește acele blocuri unde nu există uscătorii sau balcoane, Toth a spus că se vor căuta alte soluții, însă a menționat că discuția poate rămâne deschisă – inclusiv printr-o eventuală modificare a textului hotărârii de Consiliu, astfel încât acolo să se specifice clar unele excepții – pentru cei care nu au uscătoare în blocuri, de exemplu. Până la inițierea unei astfel de modificări însă, Normele adoptate săptămâna trecută în Consiliul Local rămân valabile pentru toată lumea.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Esti, 7 noiembrie 2013
Domnu de la Tega... Care ne amintește ca nu trăim in Italia de sud.. Cand cereți autonomie e bun modelul din Tirolul de Sud si de aiurea.. Matale stai la casă probabil si ai condiții, noi citeste integral
opinia publica, 7 noiembrie 2013
E OK lili... doar daca pui chilotii in primul rand! suntem curiosi!
lili, 7 noiembrie 2013
Daca expunerea rufelor arata bine, adica nu punem chilotii pe primul rand, este OK ?! Eu imi aranjez rufele foarte frumos cand le pun la uscat, pot participa la un concurs, daca asta vrea Primaria citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.