Amenzi pentru garajele neîngrijite
Amenzile aplicate la Sfântu Gheorghe ar putea ajunge până la 2000 de lei
Consiliul Local (CL) al municipiului Sfântu Gheorghe vrea să schimbe faţa oraşului inclusiv prin impunerea unor norme de bună gospodărire aplicate pe teritoriul acestuia, iar una dintre ele se referă la aspectul garajelor.
Printr-o hotărâre adoptată recent, CL a decis că proprietarii de garaje amplasate pe terenuri aparţinând municipiului sunt obligaţi să menţină aceste imobile în stare bună, aşa cum prevăd contractele de concesiune sau închiriere încheiate de aceştia cu Primăria. În opinia consilierilor, şirurile de garaje amplasate în diferite zone ale municipiului vor trebui să fie reabilitate prin grija proprietarilor, pentru ca în cele din urmă să se obţină un aspect urbanistic uniform.
Aleşii locali sunt de părere că cei care au garaje ar trebui să se îngrijească şi de exteriorul acestora, nu doar de interiorul lor, drept pentru care persoanele fizice care nu vor respecta aceste cerinţe riscă amenzi între 1.000 şi 1.200 de lei, iar cele juridice amenzi între 1.500 şi 2.000 de lei.
700 de garaje vizate
În Sfântu Gheorghe există aproape 700 de garaje, din care peste 400 închiriate iar restul concesionate. Multe dintre acestea, aflate chiar în centrul oraşului, oferă una dintre cele mai deprimante privelişti, fiind fie scorojite şi cu uşile ruginite, fie transformate, dea lungul vremii, în spaţii de desen pentru practicanţii de grafitti.
În ceea ce priveşte hotărârea CL cu privire la garaje, părerile oamenilor sunt împărţite, dar toţi sunt de acord asupra unui singur aspect: că situaţia nu este una plăcută, garajele având un aspect neîngrijit, care nu e deloc o încântare pentru ochi.
„Eu sunt de acord să fie aranjate toate garajele, aşa mi se pare normal, dar nu cred că ar fi neapărat ca ele să fie identice. Am noroc că eu am garajul meu personal, construit de mine, pe terenul meu. Oricum, nu arată deloc bine în stadiul în care sunt şi ar trebui aranjate, vopsite”, spune Todor Ladislau, declarându-se de acord cu ideea că cei care ar trebui să investească în garaje sunt cei care beneficiază de acestea.
„E bine că se iau aceste măsuri, dar nu ştiu ce să spun despre momentul ales”, crede Gyorgy Adalbert din Sfântu Gheorghe.
Pe unul dintre proprietarii de garaj din zona centrală a oraşului l-am întâlnit chiar în uşa garajului, omul curăţânduşi maşina. Dorind să rămână ano nim, bărbatul spune că şi-a cumpărat garajul în urmă cu zece ani şi nu pare prea încântat de perspectiva investiţiilor pe care le presupune reabilitarea acestuia. „Nu e corect să mă amendeze dacă nu-mi văruiesc garajul, de exemplu, dar dacă CL are o hotărâre, atunci asta e, nu mai avem ce face. Voi investi, dacă chiar va trebui, că nu voi avea încotro”, mai spune omul.
Un alt proprietar, Alexandru Bihari, se declară complet împotriva hotărârii CL, considerând că aceasta nu-şi are sensul, cu atât mai mult cu cât inves ti ţiile pe care ar trebui să le facă bene ficiarii garajelor ar putea ajunge la sume frumuşele.
„Sincer, dacă mă obligă la aşa ceva, eu mai bine renunţ, că până la urmă îmi pot ţine maşina şi-n parcare. Doar nu-şi închipuie cineva că am nu ştiu cât spaţiu în garaj şi fac vreun ban din asta! Poate dacă ar fi zis CL că îi ajută pe proprietari cu o oarecare sumă, mă mai gândeam, dar aşa, nu am bani nici de investit şi nici de amendă, prin urmare mai bine renunţ dacă nu e altă cale să-mi păstrez garajul“, susţine bărbatul.
Primarul Antal Arpad a declarat că schimbarea aspectului garajelor este unul dintre scopurile imediate ale CL Sfântu Gheorghe, aceste imobile fiind capabile să afecteze negativ imaginea oraşului, dacă vor rămâne în continuare în stadiul în care se află în prezent.
Monica Rizea